PUR dakisolatie: voordelen en mogelijkheden

PUR dakisolatie

Kiezen voor PUR dakisolatie is een verantwoorde optie. Het is de meest duurzame manier om te isoleren, en dit voor een aantrekkelijke prijs. Geen wonder dat dit materiaal steeds meer wordt toegepast om daken te isoleren. Je hebt de keuze tussen PUR dakisolatieplaten en PUR dakisolatieschuim.

Maar wat is PUR nu eigenlijk? Concreet vertaald naar de toepassing in dakisolatie kunnen we stellen dat PUR wordt gemaakt door de twee vloeibare componenten polyol en isocynaat met elkaar te mengen. Hierdoor ontstaat een hard en duurzaam schuim dat aan het isolerend materiaal kan gehecht worden.

Samengevat komt het er op neer dat PUR zorgt voor de beste dakisolatie voor de minste dikte. Dit is te danken aan de uitzonderlijke isolerende waarde van PUR. In dit materiaal zitten tal van ingesloten kleine luchtbelletjes. Deze belletjes zorgen ervoor dat de warmte in de woning, en de koude buiten blijft.

Op die manier bekom je het maximale rendement qua isolatie met een minimale omvang in elke beschikbare ruimte.

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

PUR dakisolatieplaten en PUR dakisolatieschuim: wat is het verschil?

PUR dakisolatie: dakisolatieplaten

Pur dakisolatieplaten

Het voordeel van PUR dakisolatie met platen is dat ze erg veelzijdig zijn. Zo kunnen PUR dakisolatieplaten zowel bij een vlak als een hellend dak gebruikt worden.

Wil je ze bij een hellend dak aanbrengen, dan moet er voldoende ruimte onder je dak zijn want de platen moeten op de kepers en er niet tussen worden geplaatst. Door de platen met PUR dakisolatie rechtstreeks op de keepers aan te brengen, zorg je er voor dat ze mooi aan elkaar aansluiten en is er geen warmteverlies.

Opteer je voor PUR dakisolatieplaten, dan heb je ook geen dampscherm meer nodig.Wat wel het geval is als je zou kiezen voor dakisolatie met de klassieke rotswol of glaswol. De platen hebben meestal een laag die de damp weet af te remmen. Het enige wat je nog moet doen is de naden tussen de verschillende PUR dakisolatieplaten afplakken met een speciale tape die de damp weert.

Hoe dik de platen met PUR dakisolatieplaten moeten zijn hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen. De vraag is hoeveel warmte je precies wil tegenhouden. Vandaag de dag worden PUR dakisolatieplaten met ene dikte van zowat 8 tot 12 cm als standaard voorzien.

Ter vergelijking: dit komt overeen met eenzelfde isolatiewaarde van een laag glaswol van 18 cm. Vergeleken met de andere materialen voor dakisolatie neemt PUR dus duidelijk veel minder plaats in de ruimte onder het dak in.

Voor een plat dak kan je kiezen voor twee kruiselings aangebrachte lagen PUR dakisolatieplaten van 8 cm dik zodat je een totale isolatiedikte van 16 cm bekomt.

Vraag advies aan een ervaren dakisolatiespecialist

PUR dakisolatieschuim

Een alternatief dat in de wereld van de dakisolatie steeds populairder worden is het gebruik van gespoten PUR isolatie door middel van schuim. Onnodig te zeggen dat dit een erg efficiënte techniek is.

PUR dakisolatie met schuim kan je snel en zonder veel moeite aanbrengen, en je kan er alle mogelijke oneffenheden en afwijkingen in een constructie mee opvullen. Zeker in oudere woningen kan je op die manier ongelijke afstanden tussen buizen, leidingen, muren, hoeken, kepers en noem maar op opvullen. Zo kan je het dak met één hechte schil gaan afsluiten en isoleren.

PUR schuim wordt ook vaak gebruikt bij renovatieprojecten. Je kan er letterlijk de gaatjes mee opvullen. Op die manier kan je toch een maximale isolatie in oudere woningen aanbrengen zonder ingrijpende werken te moeten uitvoeren.

Het is dus een erg handige techniek, maar er hangt wel een overweging aan vast. In vergelijking met de klassieke glaswol en rotswol is het materiaal op zich duidelijk duurder in aankoop.

Toch kan het wanneer je van plan bent je dak isoleren toch nuttig en goedkoper zijn om te werken met PUR schuim. Zo kan PUR schuim snel worden aangebracht en kan je dus wel besparen op het aantal werkuren van de firma die het materiaal komt installeren.

Kies je voor de klassieke rotswol, glaswol of platen met PUR dakisolatie, dan er is er nog veel handwerk en maatwerk nodig. Bij glaswol moet er bovendien ook nog een dankscherm aangebracht worden.

Pur dakisolatie: schuimisolatie

PUR isolatieschuim kan je rechtstreeks aanbrengen onder het dak. Je moet dus geen dampscherm installeren, en dit maakt het mogelijk om het dak op enkele uren tijd volledig te isoleren.

PUR schuim kan in één vlotte beweging met gespecialiseerde machines geïnjecteerd of aangebracht worden. Het schuim hardt op enkele minuten tijd volledig uit en moet dus niet lang drogen zoals andere materialen. Dit drukt uiteraard op de arbeidskosten, en je kan de klus snel laten klaren.

PUR schuim is niet bepaald geschikt voor doe het zelvers, want het materiaal hardt dus razendsnel uit en je laat dit werkje dan beter over aan de specialisten. Zij hebben bovendien de machines die nodig zijn voor dit delicate werkje.

PUR schuim heeft een hoge waarde op de zogenaamde lambdaschaal (een schaal voor thermische geleidbaarheid) van 0,035. Hiermee scoort PUR isolatieschuim even hoog als PUR dakisolatieplaten en de top van de glaswol. Bovendien heb je vanaf een dikte van 12 cm PUR schuim ook recht op premies. Hierover kan je vakman je zeker informeren.

Vergelijk de prijzen voor PUR dakisolatie

De voordelen van PUR dakisolatie nog even op een rijtje

  • Goed voor het milieu en duurzaam: kies je voor PUR dakisolatie, dan denk je ook aan het milieu. PUR bevat geen toxische stoffen en irriterende vezels, wat ook goed nieuws is voor de installateur. Je hebt dus geen kans op vervelende irritatie of allergieën. Met PUR zal je ook geen last hebben van stof of rondvliegende vezels, wat bij sommige andere isolatiematerialen wel eens het geval kan zijn. De keuze voor PUR dakisolatie is ook een duurzame keuze. Deze vorm van dakisolatie bestaat uit een aaneengesloten, homogene massa die niet meer kan loskomen.
  • PUR dakisolatie is vooruitziend: kiezen voor PUR dakisolatie met schuim betekent ook dat je vooruitziet. Je vermijdt het risico op verzakkingen en verschuivingen. Dit kan wel het geval zijn als je gebruik maakt van isolatieplaten of isolatiedekens. PUR behoudt gegarandeerd zijn isolerende kracht en stevigheid zonder spleten of scheuren.

PUR dakisolatie laat je niet zomaar plaatsen. Best ga je te rade bij experten in PUR dakisolatie om je dakisolatieproject te realiseren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.