Bitumen dak: voordelen, kostprijs en hoe aanleggen

Wanneer je van bovenaf een blik werpt op de Belgische steden, dan zal het je opvallen dat vrijwel alle platte daken bedekt zijn met een zwarte dakbedekking. Hoewel er tegenwoordig goede alternatieven zijn, zullen de meeste daken bedekt zijn met bitumen dakbedekking, oftewel roofing. Dit is de klassieke dakbedekking dat zijn werking heeft bewezen op allerlei vlakken. Bitumen is zeer waterdicht en heeft een lange levensduur van 25 tot 30 jaar.

Wel is het zo dat je het dak regelmatig moet controleren op beschadigingen. Wanneer je tijdig bij bent, is het heel reparatie nog heel goed mogelijk, zonder dat je je gehele dakbedekking hoeft te vernieuwen.

Wat kost bitumen dakbedekking per m²

Wanneer het tijd wordt om de dakbedekking te vervangen en je besluit om een bitumen dakbedekking te laten plaatsen, dan wil je uiteraard weten wat de kosten hiervoor zijn. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het oppervlakte van het dak.

Daarom wordt de prijs meestal ook in vierkante meter gegeven. De gemiddelde kostprijs van een bitumen dakbedekking ligt tussen de € 40,- en € 60,- per m². Dit is een richtprijs inclusief het laten leggen van de dakbedekking door een expert.

Ben je enigszins handig, dan is het ook mogelijk om zelf je dak te bedekken. Hiermee kun je besparen op de arbeidskosten, maar je moet dan wel een brander huren en de nodige veiligheidsmaatregelen treffen om veilig op het dak te kunnen werken.

Wat is een bitumen dakbedekking?

Er wordt wel eens gedacht dat bitumen uit teer bestaat. Het lijkt inderdaad wel op deze substantie, maar is het beslist niet, want de grondstoffen bestaan uit heel andere materialen. Bitumen wordt gewonnen uit aardolie. Lichtere stoffen uit aardolie, zoals benzine en diesel worden verwijderd, waarna er een zwaardere substantie van ruwe olie overblijft. Hiervan wordt bitumen gemaakt. Bij teer is dit anders, dat wordt gewonnen uit steenkool.

Wat is een bitumen dakbedekking?

Wel zijn er twee soorten bitumen te onderscheiden. Dit zijn APP en SBS bitumen dakbedekking.

  • APP staat voor Atactisch PolyProyleen. Hierin is een elastische kunststof verwerkt. Dit heeft gunstige eigenschappen op de dakbedekking. Het materiaal blijft soepel en beter tegen de zon en UV-stralen bestand.
  • SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Ook hierin is een elastische kunststof verwerkt, maar ook een grondstof dat de dakbedekking beter aan het oppervlak doet hechten.

Het voordeel hiervan is dat een dak zo nog beter waterdicht is, omdat de kans op lekkage tot een minimum is beperkt. SBS heeft overigens wel een nadeel en dat is dat onder invloed van UV-licht, het materiaal poreus en brokkelig kan worden.

Het is daarom verstandig om het dak na aanbrenging van SBS bitumen vol te leggen met een laag grind. Zo hebben UV-stralen geen invloed op de dakbedekking. Bitumen dakbedekking is ook aan innovaties onderhevig. Zo is er ook bitumen dat zelfklevend is.

Wanneer bitumen dakbedekking vervangen?

Bitumen heeft een levensduur van minimaal 25 jaar. In principe hoef je tijdens de levensduur niet naar je dakbedekking om te kijken. Maar ook een dak staat voortdurend bloot aan de verschillende weersomstandigheden. De dakbedekking kan hierdoor beschadigd raken of naden laten los. Het is daarom verstandig om minimaal één inspectie van je dak uit te voeren en beschadigde bitumen te repareren of te vervangen.

Dit kan met roofing heel goed, beschadigde delen kun je uitsnijden en vervangen door een nieuw stuk. Wanneer de dakbedekking het einde van zijn levensduur nadert en je merkt dat je nu wel heel vaak delen van de dakbedekking moet repareren of vervangen, dan is het te overwegen om de gehele dakbedekking te vervangen. Uiteindelijk zal dit goedkoper zijn dan telkens weer nieuwe reparaties uit te voeren en je veel tijd besparen.

Tevens weet je dat je dak voor in ieder geval de komende 25 jaar weer volledig beschermd is.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van een bitumen dakbedekking is de levensduur. Met een levensduur van 25 tot 30 jaar is je dak voor lange tijd beschermd tegen de weersinvloeden.

Met de huidige innovaties van bitumen dakbedekking kan de dakbedekking nog langer mee. In tegenstelling tot andere en nieuwe dakbedekkingssoorten, is bitumen dakbedekking het meest voordelig in aanschaf en plaatsing. Daarnaast zijn beschadigde delen van de dakbedekking altijd gemakkelijk te repareren of te vervangen.

Hierdoor blijf je de dakbedekking goed onderhouden en is het vervangen van de gehele dakbedekking niet nodig. Naast bitumen dakbedekking, is het materiaal ook heel goed te gebruiken voor afwerkingswerkzaamheden.

Bitumen roofing is daarbij te gebruiken voor het waterdicht maken van goten, ventilatiekokers en bepaalde hoeken en nissen in het dak. Daarnaast kun je bitumen lijmen aan een isolatiemateriaal.

Wanneer je een plat dak van buiten gaat isoleren, kun je hierover direct bitumen roofing aanbrengen, zonder dat je hier inlevert op de waterdichtheid.

Nadelen

Een nadeel van bitumen dakbedekking is dat de dakbedekking in sommige gevallen gevoelig kan zijn voor beschadiging. Bij het niet juist aanbrengen, laten de naden al snel los en kan hier vocht tussen sijpelen.

Daarnaast is het materiaal niet bestand tegen wortelgroei. Je moet bij de jaarlijkse inspectie dus altijd begroeiing op het dak direct weghalen, om te voorkomen dat wortels in de dakbedekking gaan groeien en je dak minder waterdicht wordt.

Loop ook niet te vaak over een dak met bitumen roofing, hiermee beschadig je de dakbedekking. Uiteraard is er altijd een bepaalt risico aanwezig bij het aanbrengen van een bitumen dakbedekking.

De dakbedekking moet met een gasbrander worden aangebracht, dus er is altijd brandgevaar. Wanneer je een dakbedekking door een expert laat leggen, is het brandgevaar tot een minimum beperkt, want de expert is ruim ervaren. Doe je het zelf, wees dan altijd zeer voorzichtig.

Voordelen bitumen dakbedekking

Soorten bitumen

Ga je bitumen kopen, dan koop je meestal bitumen op rol. De rol kun je uitrollen en vastbranden met een gasbrander. De rollen zijn gemakkelijk op maat te snijden. Maar er zijn meer mogelijkheden met bitumen dakbedekking.

Normaal wordt bitumen dakbedekking gebruikt voor platte daken, maar het is met bitumen dakplaten ook mogelijk om een hellend dak van nieuwe dakbedekking te voorzien. Zo zijn er bitumen shingles, die fungeren als een soort dakpannen. Een andere vorm van bitumen roofing voor een hellend dak zijn golfplaten.

Bitumen golfplaten

Golfplaten van bitumen roofing is gemakkelijk voor bijvoorbeeld overkappingen, carports, schuren en tuinhuizen. Golfplaten zijn niet geschikt om als dakbedekking voor een woning te dienen. In tegenstelling tot bitumen dakbedekking, zijn de golfplaten niet flexibel.

Het zijn harde bitumen platen die je op een hellend dak aanbrengt, dus nooit op een plat dak. Het water kan anders niet voldoende weg. Er dient altijd een minimale hellingsgraad van 7 graden te zijn. Het water kan dan goed weg en je overkapping is voldoende waterdicht.

Hoe bitumen golfplaten zagen en leggen?

Je ontkomt er niet aan om golfplaten de zagen. De golfplaten zijn harde bitumen platen, dus dat doe je niet zomaar even. Zorg altijd dat je de golfplaten zaagt op een vlakke ondergrond. Gebruik daarbij ook handschoenen om jezelf niet te bezeren.

Bij het leggen van de golfplaten is het belangrijk dat je altijd een overlapping hebt. In de breedte moet er altijd een overlapping zijn van minimaal 1 golf. Over de lengte moet de overlapping minimaal 15 centimeter bedragen.

Zo voorkom je dat vocht tussen de naden kan sijpelen en je lekkage krijgt. Uiteraard moet je ook een degelijke draagconstructie hebben die de golfplaten kunnen dragen. De golfpalen monteer je aan de draagconstructie met met speciale schroeven of nagels voor golfplaten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.