Boomse dakpan: plaatsing, prijs en onderhoud
Boomse dakpannen zijn uniek. Afhankelijk van de plaats waar ze werden geproduceerd, hebben ze een lichtjes andere kleur, grootte en helling. Meer weten? Vraag onze specialisten naar de Boomse dakpan!
Vraag info en advies aan een dakspecialist
Inhoud
Inhoud
Wat zijn Boomse dakpannen?
Boomse dakpannen zijn terug te vinden op oude boerderijen en andere gebouwen die de tand des tijds hebben doorstaan.
Ze worden gekenmerkt door hun ronde en gebogen vormen en bestaan in twee kleuren: rood en blauw.
De blauwe variant komt het meeste voor. Hoewel ze uit lang vervlogen tijden komt, wint ze vandaag de dag weer aan populariteit. Haar eigenheid wordt opnieuw geapprecieerd.
Doordat de Boomse dakpan landelijkheid en authenticiteit uitstraalt, is ze bovendien het renovatiemateriaal bij uitstek voor oudere gebouwen.
Tip! Op zoek naar Boomse dakpannen? De kostprijs van originele exemplaren is beduidend lager dan die van nieuwe dakpannen.
Hoe Boomse dakpannen schoonmaken?
Als je tweedehandse Boomse dakpannen op de kop tikt, zullen die waarschijnlijk aardig vuil zijn. Een grondige poetsbeurt is dan geen overbodige luxe. Maar hoe begin je daaraan? Controleer eerst of de dakpan nog in goede staat is. Begin pas daarna met schrobben.
Controleer de kwaliteit van pannen
De gebogen kant van de dakpan mag geen barsten of breuken vertonen. Als de rechterbovenhoek of de linkeronderhoek wat versleten is, vormt dat geen probleem.
Omdat dakpannen zich op een schuin oppervlak bevinden, voorziet men hen van een klein uitsteeksel waardoor men hen beter aan het dak kan bevestigen. Dit uitsteeksel wordt een neusje genoemd.
Check bij je tweedehandse dakpannen dus of het neusje zich nog aan de dakpan bevindt.
Onderzoek tot slot of de dakpannen niet vanbinnen gebroken zijn. Dat doe je door met een borstel op de dakpan te kloppen. Hoor je een mooi, weerklinkend geluid, dan is de dakpan in orde. Een dof geluid wijst op een slechte dakpan.
Poets de Boomse dakpan
Als de dakpannen in orde zijn, kan je ze beginnen poetsen. Veel materiaal heb je daar niet voor nodig. Wat water, een borstel van kokoshaar en armkracht volstaan om je dakpannen mos- en schimmelvrij te maken. Omdat ze vrij fragiel zijn, gebruik je best geen hogedrukreiniger.
Een dak beleggen met Boomse dakpannen vereist een speciale techniek.