Dakshingles: prijsinformatie en montage

Ben je van plan om een nieuwe dakbedekking te laten leggen en ben je nieuwsgierig naar dakshingles? Dan heb je geluk, want in dit artikel ontdek je alles wat je moet weten!

Dakshingles prijzen

👉 Shingles kosten maar tussen de € 15 en € 25 per vierkante meter en zijn daarmee één van de goedkoopste dakbedekkingen waarvoor je kunt kiezen.

Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat shingles niet zo erg lang meegaan. Hun levensduur is gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar.

Wat zijn dakshingles?

Waarom kiezen voor dakshingles

Shingles zijn lichte, bitumineuze dakleien en zijn dankzij hun waterdichtheid uiterst geschikt voor het afwerken van hellende daken.

Deze dakbedekking wordt vaak gebruikt, omdat het makkelijk te plaatsen en erg goedkoop is. Je kunt shingles niet alleen voor het dak van je huis gebruiken, maar ook voor het bedekken van het dak van je tuinhuis of een dierenverblijf.

Shingles bestaan in verschillende soorten. Je kunt ze voornamelijk indelen in drie verschillende categorieën:

  1. De rechthoekige shingles
  2. De zeshoekige shingles
  3. De beverstaartvormige shingles.

Bij grote daken wordt er meestal voor rechthoekige shingles gekozen, de beverstaartvormige shingles zijn ideaal voor het bekleden van vogelhuisjes, konijnhokken en andere kleine huisjes.

Naast verschillende vormen, kan je ook nog kiezen uit meerdere kleuren. De meest gebruikte kleuren zijn: zwart, groen, grijs, oranje, rood en blauw.

Hoe dakshingles leggen

Hoe dakshingles leggen?Shingles zijn helemaal niet moeilijk om te leggen en misschien wel dé makkelijkste dakbedekking om zelf te leggen.

Natuurlijk moet je er niet aan beginnen als je in het bezit bent van twee linkerhanden, maar als je een beetje handig bent en rekening houdt met de mogelijke risico’s, dan kan je het dus wel zelf proberen!

Laat dakshingles plaatsen door een dakexpert!

Vergelijk GRATIS offertes

Dakshingles plaatsen: het stappenplan

Moest je dus van plan zijn om zelf de dakshingles te leggen, dan kan je waarschijnlijk wel wat aanwijzingen gebruiken. Daarom hebben wij voor jou hieronder een handig stappenplan opgesteld!

Stap 1: bevestig de shingles op de houten platen
Als eerste stap moet je de shingles bevestigen op houten plaatmateriaal. Dit kunnen multiplex of OSB platen zijn. Zorg er wel voor dat ze een dikte hebben van minimum 18 mm. Schroef de platen vervolgens aan de gordingen of sporen vast.

Stap 2: breng de onderlaag aan
Deze stap is niet verplicht, maar wel aangeraden bij daken met een geringe dakhelling (minder als 15 graden). Een onderlaag aanbrengen is een goed idee, want de laag beschermt het dakbeschot en de shingles tegen het indringen van vocht.

Als je een onderlaag wilt aanbrengen, dan is het belangrijk dat je de ondergrond eerst goed droog en stofvrij maak, zodat het beter hecht.

Stap 3: bevestig de shingles
Als je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, dan wordt het tijd om de shingles te bevestigen. Je begint hierbij het best aan de onderzijde van het dak.

Plaats ze volgens de aanwijzingen op de verpakking en spijker ze goed vast met asfaltnagels. Daarna leg je de shingles in halfsteens verband. Je begint steeds vanonder en werkt naar boven toe, tot aan de nok.

Stap 4: de nok afwerken
Voor een mooie uitstraling van je dak is natuurlijk de afwerking ook belangrijk. Vergeet dus zeker niet om je nok af te werken. Dit doe je door de shingles van elkaar los te knippen en ze over de nok te vouwen.

Lukt het vouwen moeilijk? Maak ze dan eerst warm met bijvoorbeeld een föhn, het vouwen gaat dan makkelijker! Vergeet ook hier niet om de shingles vast te spijkeren met asfaltnagels, wanneer je ze rond de nok gevouwen hebt.

Stap 5: werk de randen van je dak af
Vergeet als laatste stap, ook de randen van je dak niet af te werken. Je werkt deze makkelijk af door aluminium dakstrips te gebruiken!

Waarom kiezen voor dakshingles?

Waarom dakshingles leggen?Shingles worden vaak gekozen als dakbedekking en dat is natuurlijk niet zomaar, ze hebben namelijk heel wat voordelen! Benieuwd naar wat ze zijn? Lees dan snel verder!

Goedkoop en makkelijk

Een van de grootste voordelen van deze dakbedekking is dat het een erg voordelige manier is om je dak te bedekken.

Daarnaast zijn shingles ook makkelijk te plaatsen en dat bespaart je de kosten van heel wat werkuren uit. Als je zelf handig genoeg bent, dan zal je ze misschien zelf kunnen leggen waardoor je zelfs nog meer bespaart. Extra voordelig dus!

Ontdek zelf de voordelen van dakshingles

Geen geluidsoverlast

Shingles zijn erg geluidsisolerend. Dat wil zeggen dat je niet langer last zult hebben van geluidsoverlast wanneer het hagelt of regent. Dat probleem heb je bijvoorbeeld wel bij dakplaten.

Weerbestendig

Nog een groot voordeel: ze zijn goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze, is het natuurlijk belangrijk dat we ook de nadelen even opsommen.

  • Beperkte levensduur: Als je opzoek bent naar duurzaamheid, dan is deze soort dakbedekking niet de beste keuze. Shingles gaan namelijk maar zo’n 20 tot 25 jaar mee. Wel is de levensduur afhankelijk van het type dakshingle, want er zijn verschillende soorten.
  • Niet goed toepasbaar op goed geïsoleerde daken: Deze vorm van dakbedekking is niet zo geschikt voor plaatsing op goed geïsoleerde daken. Dat komt omdat ze een hogere vocht- en temperatuurbelasting hebben. Hou hier dus rekening mee!
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.