Groendak aanleggen: de verschillende soorten, voordelen en nadelen

Een groendak aanleggen brengt extra groen in je straat! Kijkt een van je ramen uit op het dak? Dan kan je het uitzicht vanuit dat raam stukken verbeteren door een groendak aan te leggen. Dat wil zeggen dat je van je dak een soort van tuin maakt. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je hier.

Wat is de kostprijs van een groendak?

De gemiddelde prijs voor een groendak ligt over het algemeen tussen de € 45 en € 100 per m².

Maar wees voorzichtig, het onderhoud van dit soort dak en de kosten van de besproeiing mogen niet tot een minimum worden beperkt.

Hoewel de kosten van groendaken toch redelijk aanzienlijk zijn, zul je ook merken dat je er geld mee kunt besparen. Enerzijds heb je de isolerende kwaliteiten en anderzijds zul je zowel kunnen sparen op energie- als waterverbruik.

Voor meer informatie over de verschillende tarieven brengen we je graag in contact met enkele dakspecialisten uit je regio voor een gratis en vrijblijvende offerte.

Zo kan je prijs en aanpak eenvoudig met elkaar vergelijken.

Vraag vandaag je offerte nog aan

Wat is een groendak?

Wat is een groendak?Een groendak houdt in dat je dakbedekking voorzien is van vegetatie. Dit kunnen kruiden, vetplanten, specerijen, heide… zijn. Alles is mogelijk! Bovendien zijn groendaken combineerbaar met zonnepanelen of windturbines. In dit geval spreken we van een energiedak.

Hou er rekening mee dat groene daken alleen mogelijk zijn voor platte daken. Bovendien mag de hellingsgraad niet meer dan 35° bedragen. Boven deze hellingsgraad zijn speciale voorzieningen nodig om de velerlei vegetatielagen op hun plaats te houden.

De soorten groendaken

In het algemeen zijn er twee soorten groendaken. Enerzijds heb je extensieve groendaken, anderzijds heb je intensieve groendaken. Die extensieve groendaken kunnen niet belopen worden en zijn er met andere woorden alleen voor het uitzicht.

Een intensief groendak staat het wel toe om op gelopen te worden. Wanneer je zo’n groendak aanlegt, heb je de mogelijkheid om de planten die erop staan te verzorgen en op het dak zelf te genieten van je tuin in de lucht.

Het intensief groendak

Intensief groendakEen intensief groendak is gelijkaardig aan het aanleggen van een volwaardige tuin. Bomen, struiken en planten kunnen worden geplant, net als kruiden en specerijen. Voor dit type dak is het uiteraard noodzakelijk dat het dak zelf stevig genoeg is.

Specifieke kenmerken van het intensief groendak

  • Intensief groene daken hebben een substraat van 20 cm dik.
  • Het dak moet een helling hebben tussen 0,5 en 10 graden.
  • Het dak mag een maximum belasting hebben van 200 kg per vierkante meter.
  • Je dient na te vragen of je dak een dergelijke installatie kan ondersteunen.

Het extensief groendak

Extensief groendakHet extensief groendak is over het algemeen samengesteld uit mossen, grassen en kruiden. Het vraagt dus niet veel aandacht qua onderhoud. Een extensief groendak is over het algemeen goedkoper en lichter dan het intensief groendak. Je kan er echter geen tuin in bewerken.

Specifieke kenmerken van het extensief groendak

  • Het dak mag een hellingsgraad hebben tot maximum 45°
  • De laagdikte mag niet meer zijn dan 20 cm.
  • De belasting voor het dak bevindt zich meestal tussen 40 en 110 kg per vierkante meter.
  • Voor de opbouw van een extensief groendak is er geen vergunning nodig.
  • Weinig onderhoud

Zoals je wel kan verwachten, moet je bij het aanleggen van een intensief groendak met veel meer dingen rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan dakbelasting en een bouwvergunning . Zo’n bouwvergunning is verplicht vanaf het moment dat het te aanleggen groendak meer dan tweehonderd kilo per vierkante meter zal wegen. Maar je krijgt er wel een volwaardige tuin voor terug.

Vraag bij je gemeente na wat de specifieke voorwaarden van de bouwvergunning zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Groendak luchtkwaliteit

Sinds de Curieuzeneuzen-enquête naar luchtonderzoek, kunnen we allemaal een beetje beter ons best doen. De luchtkwaliteit in Vlaanderen is ondermaats, zeker in de steden. Met het aanleggen van groendaken draag je bij tot het verbeteren van die luchtkwaliteit.

Hoezo? Hoe meer planten er zijn, hoe meer natuurlijke zuurstof er in de lucht terechtkomt. Door planten worden de uitlaatgassen van auto’s meer en meer aan de kant geduwd. Tegen een dergelijk argument kan je vandaag de dag niet tegenop: we moeten zorg dragen voor onze planeet, we hebben er namelijk maar één.

Verbeteren van de luchtkwaliteit is niet het enige voordeel dat verbonden is aan het aanleggen van groendaken.

Hoe een groendak aanleggen?

Groendaken aanleggen is niet zo eenvoudig. Volg daarom dit handige stappenplan en vermijdt constructiefouten.

  1. Om te beginnen heb je een propere werkplek nodig. Maak het dak volledig schoon en zorg ervoor dat al het vuil verdwenen is.
  2. Voer een controle uit van je plat dak. Zijn er scheuren in de dakbedekking of heb je een lek ontdekt? Dan moeten die problemen eerst aangepakt worden voor je naar de volgende stap overgaat. Via onze offertedienst stellen we je eenvoudig in contact met een vakman uit de buurt voor het geval dat nodig zou zijn.
  3. Omdat je met levende materie te maken hebt, moet je ervoor zorgen dat de begroeiing van die levende materie je dak niet zal aantasten. Je wilt namelijk geen lekken of constructieproblemen veroorzaken. Leg daarom een wortelwerend oppervlak op je plat dak. Wie eerder al voor EPDM of bitumen koos, hoeft zich daar geen zorgen meer over te maken. Met die materialen is je plat dak al tegen wortels bestand.
  4. Tijd om een drainagelaag aan te brengen. Het materiaal dat je daarvoor nodig hebt, is op rol te vinden in de doe-het-zelfzaak. Waarom is deze stap noodzakelijk bij het aanleggen van een groendak? Een drainagelaag zorgt ervoor dat je dak ook in droge periodes nog voldoende vocht zal vasthouden voor de begroeiing van de planten die erop staan. Omgekeerd zal de laag er in natte periodes voor zorgen dat het overtollige water makkelijker wegstroomt.
  5. Vergeet de controleputten niet! Die zijn nodig voor de gecontroleerde afvoer van regenwater. Zo voorkom je vervuiling en ongewilde plantengroei binnenin het waterafvoersysteem. Wie slim is, werkt de controleputten af met grind zodat die niet overwoekerd geraken door de rest van het groendak. Dus vermijd problemen door de afvoer van regenwater te controleren.
  6. Vanaf nu zal het groendak er ook echt als een groendak beginnen uit te zien. Nu alle voorzorgen genomen zijn, mogen de groendaktegels of de substraatlaag (sedum van minstens 6 cm dikte) geplaatst worden. Wie voor dat laatste kiest, kan zelf nog extra plantjes aan het dak toevoegen.

Opgelet: indien de dakrand geen 10 cm hoog is, ben je verplicht om rondom het groendak een grindlaag te voorzien. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de dakranden niet overwoekerd geraken door het groendak zelf. Dat zou de dakranden namelijk kunnen beschadigen. Hetzelfde geldt voor de ruimte rondom schoorstenen, ramen en andere extraatjes.

Een groendak zelf aanleggen?

Hoewel de uitdrukking luidt dat wat je zelf doet je meestal beter doet, is dat niet altijd het geval. Wil je je voorzorgen nemen en zeker zijn dat je groendak perfect en zonder problemen is aangelegd, dan kan je ook altijd iemand inhuren om deze dakwerken uit te voeren.

Groendaken zelf aanleggen zal je natuurlijk wel meer kosten. Benieuwd naar wat het prijskaartje daarvan zou zijn? Wij brengen je indien gewenst snel en gratis in contact met enkele specialisten uit jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.