Plat dak: voordelen, prijs en mogelijkheden

Naast het klassiek hellend dak heb je ook de mogelijkheid om een plat dak op je woning te plaatsen. Dit type van dak wint aan populariteit de laatste jaar, mede door zijn modernere uitstraling. In dit artikel gaan we nader in op dit type dak, want zijn kenmerken zijn en wat de richtprijs is van zulke dakwerken? Ook geven we de nieuwste designs en trends in een handig overzicht mee.

Prijs plat dak

Een plat dak bestaat uit een skelet, een dekvloer, een isolerende structuur en een eventuele dakbedekking. Gezien deze verschillende stappen en de verschillende materialen die noodzakelijk zijn, is het moeilijk om een concrete prijs te geven. Hieronder vind je echter enkele richtprijzen terug:

Richtprijs per m²
Dakskelet (plaatsing inbegrepen) Tussen €60 en €120
Dakisolatie Richtprijs per m²
Warm plat dak Tussen €60 en €110
Koud plat dak Tussen €30 en €40
Omgekeerd plat dak +- €50
Dakbedekking Richtprijs per m²
EPDM +- €50
Bitumen +- €40
PVC +- € 45
Groendak Vanaf €40

Wat zijn de voordelen van een plat dak?

Wat zijn de voordelen van een plat dak?

1. Een plat dak heeft een lichte hellingsgraad

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is een plat dak niet volledig plat. Het is namelijk noodzakelijk dat je een efficiënt regenwaterafvoersysteem hebt. Water dat op een dak stagneert is een natuurlijke bron van vocht en schimmel. Naast de materiële schade die het kan veroorzaken zijn vocht en schimmels eveneens schadelijk voor de gezondheid.

De helling van het dak moet tussen 2° en 15° liggen. Ligt de hellingsgraad lager dan 2° dan is de kans groot dat het regenwater niet vlot afgevoerd zal worden. Als de helling daarentegen groter is dan 15°, dan wordt het dak niet langer als plat dak beschouwd maar wel als hellend dak.

2. Een plat dak moet een bepaald gewicht kunnen dragen

In tegenstelling tot een hellend dak, die enkel en alleen ontworpen is om het gewicht van de isolatie en de dakbedekking te dragen, moet een plat dak zowel de dakvloer, de isolatie als de bedekking kunnen dragen.

In werkelijkheid hangt je dakstructuur af van het type dak dat je  wenst: terrasdak, groendak, … Niet alle platte daken zijn namelijk begaanbaar en het is dus aan jou om tijdens de opmaak van de bouwplannen een duidelijke keuze te maken. Wil je bijvoorbeeld een groendak waarop je diverse plantjes kunt kweken, dan dien je te weten dat de structuur bijzonder robuust dient te zijn.

De bouw van een plat dak kan bijzonder complex zijn en daarom is het noodzakelijk een beroep te doen op een professional voor de bouw of renovatie ervan.

3. Een plat dak is ruimtebesparend

Platte daken zijn tegenwoordig erg trendy en laat je bovendien heel wat ruimte besparen. Je kan zodoende het dak gebruiken als extra buitenruimte voor een terras, tuin, enz.  Met een plat dak verlies je bovendien geen plafondhoogte zoals bij mansardekamers.

Hoe worden platte daken opgebouwd?

Een plat dak bestaat in de eerste plaats uit een dakskelet. Hierop wordt vervolgens de dekvloer geplaatst. Op deze vloer wordt de isolatie aangebracht, die uit verschillende materialen kan bestaan. Tot slot kan er een afwerkingslaag worden aangebracht op het dak.

De belangrijkste factor waarmee je rekening dient te houden is of je al dan niet het dak begaanbaar wenst te maken. Wil je op je dak kunnen lopen, dan dient deze bijzonder stevig en bestendig te zijn.

1. Het dakskelet

Het dakskeletLet ervoor op dat bij het kiezen van het dakskelet, deze stevig dient te zijn.

Aangezien het makkelijk te bewerken is, wordt voor het dakskelet gewoonlijk hout als materiaal gekozen. Houten balken wordt op gelijke afstand van elkaar geplaatst en vervolgens ondersteund door draagbalken. Afhankelijk van het budget en de kwaliteit die je wenst voor je skelet zijn verschillende houtsoorten beschikbaar (eik, kanstanje,…). Naast hout bestaat er ook de mogelijkheid te opteren voor een staalconstructie.

2. De dekvloer

Eenmaal het skelet geplaatst is, is het tijd om de dekvloer aan te leggen. Het materiaal dat je kiest is volledig afhankelijk of je het dak begaanbaar wilt houden. Gewoonlijk kun je kiezen voor:

  • Beton
  • Stalen troggen: deze zijn zeer goedkoop maar eerder aan te bevelen voor industriële gebouwen waar een goede isolatie niet altijd essentieel is.
  • OSB-platen: deze hebben als voordeel een zeer licht materiaal te zijn. Aan de andere kant is hout relatief gevoelig dat regelmatig behandeld moet worden.

Wens je het dak begaanbaar te houden, dan zal de vloer over het algemeen uit een betonnen plaat bestaan.

Laat je adviseren door een professionele dakwerker uit de buurt!

Dakisolatie

Voor het isoleren van een plat dak zijn er 3 mogelijkheden: een warm plat dak, een omgekeerd plat dak en een koud plat dak. Het grote verschil tussen deze verschillende isolatiemogelijkheden is de volgorde waarin je de materialen plaatst.

Warm plat dak

Dit type dak wordt van buitenaf geïsoleerd. De daksteunen worden allereerst bedekt met een dampscherm. Daarbovenop worden het isolatiemateriaal aangelegd (PIR, steenwol, glaswol,…). Bovenop de isolatie wordt tenslotte een waterwerende laag aangelegd. Meestal gaat dit om een EPDM of bitumen dakbedekking.

Deze isolatiemethode wordt zowel bij nieuwbouw als renovaties toegepast.

Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt, in tegenstelling tot de voorgaande isolatiemethode, het dak langs binnenin geïsoleerd. Dit betekent dat het isolatiemateriaal tussen de balken van het dakbeschot aangelegd wordt.

Het grootste probleem van een koud plat dak is dat de isolatie het vocht uit de kamer kan absorberen, wat tot condensatie kan leiden en uiteindelijk tot vochtproblemen. Deze isolatiemethode wordt vandaag de dag dus steeds minder gebruikt.

Het omgekeerd plat dak

De methode van een omgekeerd plat dak is wat gelijkaardig aan die van een warm plat dak, maar gaat nog een stap verder. Hier wordt de isolatie namelijk op de bestaande dakbedekking geplaatst. De isolatie moet dus waterafstotend zijn. Het enige isolatiemateriaal dat sterk genoeg is voor een omgekeerd dak zijn XPS isolatieplaten. Op de isolatie wordt tenslotte nog ballast geplaatst, bestaande uit steentjes, grind of platen.

Deze laag zorgt ervoor dat de isolatie op zijn plaats blijft, maar dient ook om deze te beschermen tegen zonnestralen. Deze isolatietechniek wordt voornamelijk bij renovaties toegepast.

Dakbedekking plat dak

Hoe wordt een plat dak opgebouwd?

De laatste stap is het kiezen van de juiste bedekking. Vier verschillende materialen worden gewoonlijk gekozen:

  1. EPDM is duurzaam, vraagt weinig onderhoud en is éénvoudig te plaatsen. Dit materiaal scheurt niet makkelijk en is hierdoor uiterst geschikt indien je regelmatig op het dak moet lopen.
  2. Bitumen dakbedekking worden eveneens dikwijls gebruikt bij platte daken. Het is ook goedkoper dan EPDM maar gaat minder lang mee en is moeilijker aan te leggen.
  3. Vervolgens heb je ook de mogelijkheid tot het kiezen va PVC als dakbedekking. Dit materiaal wordt echter iets minder aanbevolen. Het is namelijk minder duurzaam en kan in een paar jaar tijd al sporen van schade vertonen.
  4. Tenslotte kun je ook gaan voor een groendak. Een groendak is niet alleen esthetisch, maar ook nuttig omdat het extra bescherming biedt tegen weersomstandigheden. Anderzijds is op dit type dak een lek moeilijker op te sporen.

Hoe een plat dak onderhouden?

1. Controleer het dak regelmatig

Een plat dak moet minstens drie keer per jaar nagekeken worden, vooral als er bomen in de buurt van je woning zijn. Kijk je dak ook na na hevige regen- of sneeuwvallen.

Indien je sporen van schade of scheurtjes opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met een professionele dakdekker. Kun je je dak niet zelf op een veilige manier controleren, vraag eveneens een ervaren dakwerker om dit even voor jou te doen.

2. Maak je dak regelmatig schoon

Aangezien puin zich makkelijk opstapelt op platte daken, is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Gelukkig zijn platte daken makkelijker en veiliger om op te lopen dan hellende daken, waardoor het verwijderen van stof en mos vrij éénvoudig is. Zorg er echter voor dat je het dak niet beschadigt als je erop loopt. We raden je aan om het dat schoon te maken voor én na de winter.

Hoe een plat dak onderhouden

3. Behandel daklekkages zo snel mogelijk

Indien er daklekkages zichtbaar zijn, bel dan een professionele en ervaren dakdekker om de nodige herstelling uit te voeren. Het is namelijk van belang dat je een grotere dakschade vermijdt.

4. Wees je bewust van het gewicht

Als er veel sneeuw valt, heeft het dak een groot gewicht te dragen. In extreme situaties kan overgewicht leiden tot dakinstorting. Over het algemeen zijn platte daken echter sterk genoeg om eventueel overgewicht aan te kunnen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.