Dakrenovatie : gedeeltelijk renoveren of volledig vernieuwen

Een verouderde dakstructuur of dakbedekking kan jouw woning heel wat schade berokkenen. Waterlekken, vochtproblemen, de energiefactuur die torenhoog oploopt,… de gevolgen van dakschade zijn niet meer op één hand te tellen.

Aangepaste dakwerken zullen afhankelijk van het probleem noodzakelijk worden. Ontdek in dit artikel de mogelijkheden qua dakrenovaties.

Laat je adviseren door een vakman

Waarom je dak renoveren?

Een dak vernieuwen of renoveren verbetert de isolatie van een woning evenals zijn waarde. Een goed onderhouden dak is namelijk noodzakelijk ter bescherming van de grillige Belgische weersomstandigheden. Bovendien dient jouw dak 100% vochtbestendig te zijn om vochtproblemen die de woningstructuur kunnen beschadigen te voorkomen.

Volledig dak vernieuwen

Een dakrenovatie improviseer je niet zomaar en vraagt de nodige beraadslaging. In sommige gevallen is een dakrenovatie noodzakelijk, maar voor vele gezinnen is het renoveren van het dak de perfecte gelegenheid om energiebesparende maatregelen te nemen en tegelijkertijd de waarde van de woning te verhogen. Ga je je dak volledig vernieuwen, dan zijn er een paar factoren waar je rekening mee moet houden.

Waarom je dak vernieuwen?

Dakbedekking

De beste keuze voor je dakbedekking is noodzakelijk om je comfort te kunnen garanderen. Ze garandeert namelijk een beter wooncomfort en een lager energieverbruik. De dakisolatie in combinatie met de dakbedekking zorgt ervoor dat er geen temperatuursveranderingen meer zijn, zowel in de zomer als in de winter. Een nieuwe of gerenoveerde dakbedekking vermijdt bovendien lekken, wat zodoende een positief impact zal hebben op zowel de dak- en woningstructuur als jouw eigen gezondheid.

Laten we uiteindelijk de estethische waarde niet vergeten. Wil je de verkoopwaarde van je woning kunnen verhogen, kies dan voor een dakbedekking die bij de rest van het huis past. Daarnaast moet je ook rekening houden met een aantal factoren en keuzes zodat de dakbedekking zijn rol naar behoren kan vervullen:

 • Plaats je een dakbedekking op een hellend dak, zorg er dan voor dat de draagstructuur (tegenlatten, panlatten,…) geschikt is voor het type dakbedekking;
 • Alle openingen met het oog op extra lichtinval (dakramen, … );
 • Alle afwerkingen zoals het plaatsen van de dakgoot, het plaatsen van damp- of luchtscherm,….

Let wel op, aan een dakrenovatie is een prijskaartje verbonden. Laat een diagnose uitvoeren of analyseer vooraf zelf het probleem, vergelijk verschillende dakwerkers en maak de juiste keuzes. Vergeet bovendien niet dat er bij dakwerkrenovaties interessante premies te verkrijgen zijn. Dit zijn de premies die je in 2020 nog kunt ontvangen.

Voor een snel, efficiënte en betaalbare dakrenovatie ben je bij dakwerken-gids.be alvast aan het juiste adres. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk aan ervaren, regionale dakwerkers die vooraf langskomen voor een dakdiagnose en vervolgens een offerte opstellen. Dit allemaal uiteraard gratis en vrijblijvend!

Ontvang een GRATIS dakdiagnose

Overzetdak

Heb je niet al teveel budget voor je dakrenovatie, dan kan je opteren om een overzetdak te plaatsen. Bij een overzetdak wordt de bestaande dakconstructie namelijk niet verwijderd. Let wel op dat het verwijderen van een dakconstructie meestal slechts 5% uit je totaalbudget neemt. Bovendien zijn er een aantal extra factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Het plaatsen van een overzetdak is enkel mogelijk op vlakke dakbedekkingen zoals leien of metalen dakplaten
 • Indien je dak bedekt is met asbest dakleien, dan zul je verplicht deze leien moeten verwijderen. Het plaatsen van een overzetdak zal dus niet mogelijk zijn.
 • De dakwerker zal ook moeten nakijken of de oude dakconstructie het overzetdak zal kunnen dragen.

Wil je een overzetdak plaatsen? Laat dus eerst een ervaren dakwerken komen. Deze zal voorafgaand een analyse uitvoeren en je adviseren met de beste oplossing voor jouw woning.

Dakrenovatie plat dak

Waarom je plat dak vernieuwen?

Moet je je plat dak vernieuwen?  We lijsten hieronder even de mogelijkheden op qua dakbedekking en dakisolatie:

 1. Roofing of bitumen plat dak: Deze dakbedekking wordt steeds populairder omwillen van zijn lange levensduur, zijn beperkt onderhoud en zijn redelijk goedkope prijs. De prijs voor deze dakbedekking ligt namelijk tussen de € 30 en € 75 per m².
 2. EPDM plat dak: EPDM is iets duurder qua kostprijs en plaatsing maar beschikt over dezelfde voordelen als roofing. Doordat EPDM bestand is tegen wortelgroei wordt deze meestal gebruikt in combinatie met het plaatsen van een groendak.
 3. PVC dakbedekking: Kunststof wordt meestal verkozen voor het waterdicht afsluiten van platte daken. De levensduur van een PVC dakbedekking is iets korter. Voor het aanbrengen van deze dakbedekking moet je gewoonlijk rekening houden met een kostprijs liggend tussen de € 45 en € 80 per m².
 4. Groendak: Groendaken zijn ideaal wanneer je een plat dak hebt. Je hebt verschillende soorten groendaken en elk heeft zijn specifieke voordelen. Zo kun je een groendak plaatsen die een thermisch en geluidsisoleren effect hebben. De prijs van een groendak ligt wel iets hoger, nl. tussen de € 45 en € 200 per m².

Beslis je om de dakbedekking van je plat dak te vernieuwen? Maak dan meteen van de gelengheid gebruik om ook je dakisolatie te vernieuwen. Dit zal niet alleen voordelig zijn voor het milieu, ook je energiefactuur zal er baat bij hebben.

Er bestaan drie mogelijkheden om een plat dak te isoleren:

 1. Warm plat dak: deze techniek bestaat erin de isolatie bovenaan de dakconstructie te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je dak minder onderhevig zal zijn aan temperatuurschommelingen. Bij een plat dak wordt meestal voor deze isolatietechniek gekozen.
 2. Koud plat dak: deze techniek werkt omgekeerd. Hier wordt de isolatie namelijk langs binnen aangebracht. Dit betekent dus ook dat het dak niet mee wordt opgewarmd en dat hij zodoende wel onderhevig zal zijn aan allerlei weersinvloeden. Het voordeligste aan deze isolatietechniek is vooral dat hij goedkoper is. Meestal betaal je hiervoor slechts € 30 à e 40 per m².
 3. Omgekeerd plat dak: Deze isolatietechniek is enkel aan te raden als je beslist jouw plat dak NIET te vernieuwen. Het isolatiemateriaal wordt namelijk op de bestaande dakbedekking geplaatst.

Laat je dak isoleren

Daklekkage

Heb je last van een lek in je dak? Het opsporen ervan is geen eenvoudig klusje. Dit laat je dus best over aan een ervaren dakwerker. Een daklekkage dient zo snel mogelijk opgelost te worden wil je verdere dakschade vermijden.

Daklekkages kunnen namelijk al snel leiden tot vervelende schimmelplekken op je muren die zowel de constructie van je woning als je gezondheid kunnen aantasten.

Als je het tijdig laat behandelen hoeft een dakherstelling niet zoveel te kosten. Gemiddeld rekent een dakwerker zo’n € 25 à € 35 per uur (excl. materiaal en BTW).

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.