Dakrenovatie : gedeeltelijk renoveren of volledig vernieuwen

Ziet je dak er verouderd uit? Is de dakconstructie aangetast? Dakrenovatie is in beide situaties een verstandige investering. Ontdek in dit artikel jouw opties voor het renoveren van je dak, richtprijzen en andere praktische info.

Hoeveel kost het renoveren van je dak?

De kosten voor jouw dakrenovatie kan snel oplopen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe de kostprijs tot stand komt. Dakpannen

Welke factoren hebben invloed op de prijs?

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: het soort dak, de kosten van het materiaal en andere bijkomende dakwerken. We lichten ze hieronder verder toe:

1. Heb je een plat dak of hellend dak?

Dakrenovaties van hellende daken zijn over het algemeen duurder. Dit omwille van twee belangrijke redenen: ten eerste is het dakoppervlak van een hellend dak meestal groter. Ook liggen de materiaalkosten veel hoger dan bij een renovatie op een plat dak. Het is mogelijk om op platte daken te lopen, waardoor de kans op vallen kleiner is dan bij een hellend dak. Bij een hellend dak dienen er extra veiligheidsvoorzieningen te zijn. Ook is het voor een complete dakrenovatie plat dak niet nodig om bijkomend ondersteunend materiaal te huren en is de oppervlakte meestal kleiner dan voor een schuin dak.  Voor een hellend dak moet je vaak extra kosten bijrekenen voor onder meer het huren van een steiger (circa € 160/week) en het huren van een pannenlift (circa € 300/week).
dakrenovatie prijs

2. Kosten van het materiaal en dakbedekking

Dakbedekking Prijs per m²
Plat dak
Bitumen € 60
EPDM € 70
Pvc € 70
Groen dak € 80
Hellend dak
Dakpannen gebakken € 65
Dakpannen beton € 60
Riet € 105
Leien € 85
Zink € 100
Koper € 140
Aluminium (Kalzip) € 80

Vraag gratis offertes op maat

3. Andere bijkomende kosten

De totale kostprijs van een totale dakrenovatie is ook afhankelijk van eventuele andere renovaties. Heb je bijvoorbeeld nog geen dakisolatie? Het is aan te raden om het meteen mee te nemen in jouw nieuwe dakbedekking. Zo hoef je jouw dak maar één keer te renoveren en heb je de meerkosten door een lagere energierekening binnen enkele jaren al terugverdiend. Hetzelfde geldt ook voor zonnepanelen of een eventuele dakreiniging. Hou er wel rekening mee dat de kosten kunnen oplopen.

Premies voor dakrenovatie in 2023

Wil je jouw dak renoveren, vernieuwen of isoleren? Dan kun je verschillende premies aanvragen. Is je huis 10 jaar of ouder? Dan geniet je ook het btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %. Hou er rekening mee dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op premies en eventueel andere financiële voordelen. Één van de voorwaarden is alvast dat de werken worden uitgevoerd door een professional. Wanneer je het dak van jouw woning verbouwt, kun je onder meer in aanmerking komen voor één van onderstaande premies. Premiebedragen verschillen per leeftijd, woonplaats en inkomen. Je kunt 3 soorten dakrenovatiepremies aanvragen:
  • Gemeentelijke dakisolatie premie
  • Vlaamse Renovatiepremie
  • Belastingaftrek voor dakisolatie
dakrenovaties

Wat zijn de mogelijkheden bij de renovatie van je dak?

Afhankelijk van je wensen of behoeften zijn er verschillende soorten dakrenovaties. Je kunt bijvoorbeeld een oude dakbedekking verwijderen en een nieuwe dakbedekking plaatsen. De huidige dakbedekking vervangen kan gedeeltelijk gebeuren, of je kunt kiezen voor een geheel nieuw dak. Hellende of platte daken renoveren? Aarzel niet om advies in te winnen bij ervaren dakwerkers.

Overzetdak plaatsen

Is je dak structureel in orde, maar is jouw dakbedekking vuil of heb je oude dakpannen? Dan is het plaatsen van een overzetdak een goed alternatief. Doordat je jouw bestaande dak kunt behouden, kun je veel tijd en geld besparen. Prijzen voor daken bedekt met lichtmetaal beginnen vanaf 45 euro per m².

Vernieuwen van je dakbedekking

Ook heb je de mogelijkheid om een ​​volledig nieuw dak te plaatsen als je dak vuil of kapot is. Het eerste dat je moet doen, is het oude dakbedekkingsmateriaal verwijderen. Vervolgens kun je de nieuwe bekleding over de bestaande onderlaag van de dakopbouw plaatsen. Soms kun je ook delen van de dakbedekking vervangen, zodat je niet het hele dakpansysteem hoeft te vervangen. Er zijn veel mogelijkheden voor de soorten dakbedekking en de kleur van de dakpannen. De kosten voor het plaatsen van een nieuwe dakbedekking schommelen rond de 50 euro per vierkante meter.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Vernieuwen van je dakconstructie

Je dak kan ook een volledige update nodig hebben. Dit zie je bijvoorbeeld als de constructie is doorgezakt, ernstige slijtage vertoont of is beschadigd door vocht. Het renoveren van dakconstructies en dakpannen is een grote klus die je het beste aan professionele dakdekkers overlaat. Voor een splinternieuw dak starten prijzen vanaf 175 euro per vierkante meter. dak constructie

Asbest verwijderen

Sommige oude daken kunnen in verband worden gebracht met asbest. Dit is erg gevaarlijk en kan ook schadelijk zijn voor het milieu en jouw gezondheid. Dan moet je de oude dakbedekking volledig vervangen door een nieuwe dakbedekking. Het verwijderen van asbest kost je tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter.

Aandachtspunten bij het kiezen van erkende dakwerkers

renovatie dak

Dakwerker in uurtarief of totaal tarief betaald

Uurtarieven voor dakdekkers lopen sterk uiteen. Omdat elke professional zijn eigen uurtarief kan bepalen. Een specialistische dakrenovatie kost gemiddeld tussen de 35 en 45 euro. Houd er rekening mee dat de arbeidskosten voor ervaren dakdekkers hoger zullen zijn dan voor beginnende dakdekkers. Daarnaast heeft de locatie een invloed op de prijs. Hoe verder de afstand, hoe hoger de prijs. Ten slotte kun je ook kiezen tussen een zelfstandige vakman en een dakwerkersbedrijf, waarvan de laatste wellicht hoger geprijsd zal zijn dan een zelfstandige.

Een dakwerker in jouw buurt kiezen

Een andere manier om op dakbedekkingsprijzen te besparen, is door een erkend dakwerker uit jouw regio te kiezen. Wanneer je jouw plaatselijke dakdekker bezoekt, zorg er dan voor dat de dakwerker zich niet te ver hoeft te verplaatsen. Zo kun je besparen op extra reiskosten of voorrijkosten. Dakwerker

Verschillende offertes vergelijken

Ontvang gratis meerdere vrijblijvende offertes voor dakrenovaties via onderstaand offerteformulier bij erkende dakwerkers actief in jouw buurt. Vergelijk snel en eenvoudig prijzen en kies zo de juiste vakman voor jouw project.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.