Dakreiniging: methodes, prijzen en onderhoudstips 2025

Dakreiniging is een must om problemen te vermijden. Mos op het dak is onvermijdelijk. Door de wisselende weersomstandigheden stapelt zich in de loop der jaren groene aanslag op je dakpannen die na 10 à 15 jaar aan algemene reiniging toe zijn. Doe je dit niet, dan zal dit ten koste zijn van je dakbedekking en je dakisolatie. Uiteindelijk zal dit leiden tot hoge dakrenovatiekosten. Naast een minder mooi uitzicht van je woning natuurlijk.

Weet je echter niet hoe een dakreiniging in zijn werk gaat? Kan je zelf een dak ontmossen of dien je beroep te doen op een ervaren vakman om je dak te laten reinigen? Geen paniek. Wij begeleiden je door het hele proces van een dakreiniging. Ontdek wanneer en hoe je een dakreiniging uitvoert en welke schoonmaakproducten je kan gebruiken.

Wat maakt de reiniging van daken zo belangrijk?

Je dak reinigen is wellicht niet het eerste waaraan je denkt bij het onderhouden van je woning. Toch is een schoon dak om verschillende redenen enorm belangrijk. Hieronder leggen we enkele redenen uit.

step 1.png

Voorkom schade aan je dak

Als je je dak niet regelmatig laat reinigen, kan er mos op groeien. Wanneer dit gebeurt, wordt je dak poreuzer. Dit wil zeggen dat je dakbedding makkelijker vocht opneemt. Er ontstaan dan kleine openingen (zoals poriën) in je dak. Wanneer het vriest, zetten deze kleine openingen uit, waardoor er scheurtjes en barstjes in je dakbedding ontstaan. Dit leidt op den duur tot lekkages. Zorg er dus voor dat je mos en vuil regelmatig van je dak laat verwijderen. Hierdoor verleng je ook de levensduur van je dak.

step 2.png

Een nette look voor je woning

Hoewel misschien iets minder belangrijk, zorgt een regelmatig gereinigd dak ervoor dat je woning er verzorgd en netjes uitziet. Zeker wanneer je je huis gaat verkopen, kan dit in je voordeel spelen.

step 3.png

Inspectie van je dak

Tijdens de dakreiniging controleert de dakwerker op barstjes of scheurtjes in je dakbedding. Deze schade zou anders onopgemerkt blijven en voor grote problemen kunnen zorgen. Als de dakreiniger schade vindt, kun je meteen ingrijpen om te voorkomen dat het probleem verergert.

Welke soorten dakreiniging zijn er?

Er zijn verschillende methoden voor dakreiniging. Het juiste type reiniging is vaak afhankelijk van het soort dak dat je hebt en wat er precies vervuild is. Hieronder worden de verschillende reinigingsmethoden uitgelegd.

1. Dak ontmossen en reinigen

Het is belangrijk om je dak tijdig te ontmossen. Hierdoor voorkom je scheuren en barsten die tot lekkages kunnen leiden en blijft je dak er netjes uitzien. Het ontmossen van je dak gebeurt doorgaans in 3 stappen:

  1. Inspectie: de dakreiniger komt bij je langs om je dak te inspecteren. De dakwerker moet bijvoorbeeld weten wat voor soort dakbedekking aanwezig is en hoe vervuild het dak is.
  2. Voorbereiding: het is belangrijk dat de dakwerker snel toegang heeft tot het dak. Zorg ervoor dat je de toegang tot het dak vrijmaakt (zet bloempotten en terrasmeubels alvast weg). Sluit tijdens het ontmossen ook de regenwaterafvoer af. Hierdoor voorkom je dat er water met stukken mos en antimosproduct in de regenput terechtkomt.
  3. Mos verwijderen van het dak: dit kan met of zonder reinigingsmiddelen, afhankelijk van de dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil. Zonder reinigingsmiddelen gebruikt men een hogedrukspuit of vuilfrees en wordt het dak van boven naar beneden schoongemaakt om te voorkomen dat er water onder de sluitingen komt. Bij reiniging met middelen wordt het dak eerst schoongespoten, waarna het middel verneveld wordt en na intrektijd nogmaals afgespoeld. Deze methode wordt vooral toegepast bij oude of sterk vervuilde daken.

Let op! Na het ontmossen kan je dak gevoeliger zijn geworden voor weersomstandigheden

Het antimosproduct kan in sommige gevallen het materiaal van je dak licht aantasten. De hogedrukreiniger kan het dak kwetsbaarder maken. Breng dus na de reiniging een dakcoating aan. Hiermee bescherm je je dak gedurende langere tijd en voorkom je dat mos en vuil snel terugkomen.

Is het mogelijk om mijn dak zelf te ontmossen?

Je kan je dak zelf ontmossen, maar dit vereist veel voorzichtigheid. Je moet je goed laten informeren over het gebruik van antimosproducten, zodat je er zeker van bent dat je het juiste type product hebt voor jouw dak. Ook het correct aanbrengen van het product op het dak is belangrijk voor een optimaal en mooi resultaat.

Let ook op de bereikbaarheid van jouw dak. Wanneer je bijvoorbeeld in een rijtjeshuis in een stadscentrum woont, kan de bereikbaarheid lastig zijn.

Je zal ook zelf stellingen en ander benodigd materiaal moeten huren of aankopen

Dit kan al snel veel gaan kosten. Daarnaast kan je niet rekenen op het verlaagde btw-tarief van 6%, aangezien je als particulier te werk gaat en geen vakman inhuurt.

2. Verstopte dakgoot ontstoppen en reinigen

Dakgoten kunnen verstopt raken door bladeren, vuil en mos. Hierdoor kunnen de voegen van de buitenmuur losraken wanneer de verstopping te zwaar wordt. Het is dus van belang dat je tijdig je dakgoot reinigt.

Je kan er ook voor zorgen dat er zo weinig mogelijk vuil in je dakgoot terechtkomt. Dit kan je doen door:

  • Je dak te laten reinigen en ontmossen.
  • De dakgoot af te schermen. Je kan het beste een bolraadrooster of een bladbolrooster boven de afvoer laten plaatsen, zodat er geen groen (takken, bladeren) en ongedierte in je dakgoot terechtkomt.
  • Takken te snoeien die in de buurt van de dakgoot hangen. Zo voorkom je dat er groenafval in de goot belandt.

Het schoonmaken van de dakgoot gebeurt idealiter minstens één keer per jaar. Dit is de beste manier om een verstopte dakgoot en waterschade als gevolg daarvan te voorkomen.

Tip: woon je in een groene omgeving met veel herfstbladeren en voorjaarsbloesems? Maak dan meerdere keren per jaar de goten schoon en controleer ze ook regelmatig.

3. Dak coating en dak impregneren

Zoals kort vermeld bij het ontmossen van je dak, is het belangrijk dat je dak een nabehandeling krijgt in de vorm van bijvoorbeeld een coating.

Dit biedt extra bescherming aan je dak en verlengt de tijd tussen twee reinigingsbeurten. Bij het nabehandelen van je dak heb je de keuze tussen twee behandelingen.

  • Dak impregneren. Bij het impregneren van je dak wordt er door een vakman een transparant vuil- en waterafstotend product aangebracht. Hierdoor houdt je dak minder vocht vast, wat ervoor zorgt dat vuil en mos zich minder goed aan je dak kunnen hechten en dus langer wegblijven. Daarnaast zullen de dakpannen langer beschermd zijn tegen bijvoorbeeld verkleuringen, vocht en afschilferingen.
  • Dak coaten. De dakcoating bestaat uit een regendichte acrylaatverf. Deze wordt het beste in twee lagen aangebracht voor een optimaal resultaat. Deze beschermlaag dicht alle mogelijke poriën in je dak, waardoor mos en vuil zich in de toekomst moeilijker kunnen aanhechten. Bij een coating kan je overigens ook kiezen voor een gekleurde beschermlaag. Hierbij geef je jouw dak dus zowel een goede bescherming als een frisse nieuwe look.
De specialist brengt een coating aan op het dak met een borstel.

Reinigingsmethode afhankelijk van dakbedekking

Welke reinigingsmethode gebruikt moet worden, hangt vooral af van het type dakbedekking. Hieronder staan de meest voorkomende types dakbedekking met bijbehorende reiniging beschreven.

1. Reiniging van een pannendak met hogedrukreiniger en vuilfrees

Om een dak met dakpannen te reinigen, gebruikt een dakreiniger een hogedrukreiniger met vuilfrees. Mossen, algen en ander vuil worden hiermee snel verwijderd van de dakpannen. Bij lichte vervuiling wordt de dakreiniging uitgevoerd met heet water. Bij sterke vervuiling zal een extra reinigingsmiddel worden aangebracht.

Let op: een kleine hoeveelheid mos op je dak is geen enkel probleem en komt bij vrijwel alle oudere pannendaken voor. Wanneer je hier echter te lang niets aan doet, kan de situatie uit de hand lopen en kunnen mossen de overhand nemen. Wees er dus op tijd bij.

2. Leien dak reinigen

Leien daken zijn gemaakt van een gevoeliger materiaal dan dakpannen en vergen dus extra aandacht en voorzichtigheid. Leien daken worden het best gereinigd met een lage waterdruk, zodat je dak niet beschadigd raakt.

Daarnaast bestaat er nog een verschil tussen kunstleien en natuurleien: bij kunstleien vertoont het korstmos zich ongeveer na 10 jaar.

De beschermende dakcoating is dan versleten, wat ervoor zorgt dat de leien poreus en minder glad zijn. Natuurleien zijn over het algemeen beter bestand tegen weersomstandigheden en vertonen pas na 15 tot 20 jaar mosvorming.

Het reinigen van leien daken gebeurt in een aantal stappen:

1

Reinigingsstrategie bepalen

Het is belangrijk om na te gaan welk type leien op het dak ligt en hoe deze het beste kunnen worden gereinigd. Natuurleien vragen namelijk een andere reinigingstechniek dan kunstleien.

2

Leien dak reinigen

De reiniging hangt af van de vervuilingsgraad en het type lei. In sommige gevallen wordt er eerst een reinigingsmiddel op de leien gespoten, en worden de leien, wanneer dit middel is ingetrokken, afgespoeld met waterstralen. Let op! Het reinigen van leien moet met voorzichtigheid gebeuren om schade te voorkomen. Het is daarom aan te raden een dakwerker in te schakelen.

3

Desinfecteren van de leien

Hiermee worden de laatste overgebleven schimmelsporen gedood. Hierdoor voorkom je ook dat mossen opnieuw aangroeien.

4

Impregneren of coaten

Dit is enkel nodig bij kunstleien. Door de kunstleien achteraf te behandelen bescherm je ze tegen vuil en vocht en voorkom je nieuwe mosvorming.

Wil je weten welke reiniging jouw dak nodig heeft?
Vraag gratis offertes aan!

3. Bitumen dak schoonmaken

Heb je een bitumen dak? Dan kan je mos- en algengroei verwijderen met een harde bezem. Wanneer dit niet voldoende is om alles weg te krijgen, kun je water en een hogedrukreiniger gebruiken om het dak te reinigen.

Pas wel op, een bitumen dak is namelijk gevoelig voor reinigingsmiddelen. Laat de dakreiniging dus uitvoeren door een ervaren vakman als er reinigingsmiddelen nodig zijn.

4. Rieten dak reinigen

Een rieten dak vereist bijzondere aandacht! Bij rieten daken zorgen algen ervoor dat het dak dichtslibt. Het is aan te raden om het vuil uit je rieten dak te laten kammen of het dak te behandelen met een reinigingsmiddel.

In het geval van een reinigingsmiddel zal een dakreiniger een algendodend middel aanbrengen op de dakbedekking. Wanneer je rieten dak sterk vervuild is, zal de dakreiniger zelfs een dun laagje riet moeten verwijderen.

Let op: het is bij rieten daken van groot belang dat je een vakman inschakelt, nog veel meer dan bij andere soorten dakbedekking. De reiniging moet met grote precisie worden uitgevoerd om schade te voorkomen.

Een huis met een rieten dak staat in de steigers. Een lange ladder leidt naar het dak.

Wat zijn de kosten voor de reiniging van een dak?

De prijs per vierkante meter voor een professionele dakreiniging hangt af van het type dak en de materialen en producten. In onderstaand schema vind je een overzicht van de gemiddelde prijs voor een dakreiniging.

Soorten dakreinigingGemiddelde prijs per m2
Dakreiniging€ 5 tot € 15 per m2
Dakcoating€ 25 tot € 40 per m2
Dak impregneren€ 5 tot € 10 per m2
Ben je benieuwd naar de exacte prijs voor de reiniging van jouw dak?
Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes.
arrow Klik hier

Prijs 2025: hoeveel kost het om je dak te ontmossen?

De prijs voor het ontmossen van je dak wordt samengesteld door een aantal factoren. De belangrijkste hierbij zijn:

  • De staat en omvang van je dak: een groot en slecht onderhouden dak zal meer werkuren in beslag nemen dan een kleiner, goed onderhouden dak.
  • De mate en aard van de vervuiling: een sterk vervuild dak met korstmossen zal meer tijd in beslag nemen om te ontmossen.

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor het ontmossen van je dak wordt in onderstaande tabel weergegeven. Hierbij heb je opnieuw de keuze uit een dakcoating of dakimpregnatie.

Soort werkGemiddelde prijs per m2
Dak ontmossen€ 8 tot € 11 per m2
Dak ontmossen + impregneren€ 11 tot € 16 per m2
Dak ontmossen + coating€ 30 tot € 40 per m2
Leien kleuren€ 27 tot € 35 per m2

Hoe vaak moet je een dak reinigen?

Hier is geen algemeen en universeel antwoord op te geven. Er zijn namelijk verschillende factoren die meespelen: het type dakbedekking dat je hebt, de ligging van de woning en de hellingsgraad van je dak.

Zo zal een lichthellend dak dat zich in een schaduwrijke omgeving bevindt en omringd is door bomen sneller last krijgen van vuilophoping en mosvorming.

Daken die in een open en zonnige omgeving staan, waar ook nog eens wat wind waait, zullen veel minder snel last krijgen van vuil en mos. Dit komt omdat het zonlicht het dak goed uitdroogt en het dak dus minder snel poreus wordt.

Wat betreft dakgoten wordt er aangeraden om deze minstens één keer per jaar te reinigen.

Een deels schoon en deels vuil schuin dak met dakpannen.

Wanneer moet een dak gereinigd worden?

Het is tijd voor een reinigingsbeurt wanneer:

  • Jouw dakbedekking ouder is dan 10 jaar.
  • Het lang geleden is dat je dak is schoongemaakt.
  • Je veel mos en vuil op je dak ziet.

Je kan je dak het beste schoonmaken op een moment als het buiten niet al te warm is, niet regent en niet vriest. Op deze manier kunnen de reinigingsmiddelen optimaal inwerken op je dak en kan je er het meeste profijt van hebben.

Tijd voor een reinigingsbeurt?
Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat.

Wanneer is reinigen niet genoeg en moet je dak renoveren?

Een dakrenovatie is een heftigere ingreep, maar soms hebben mos en vuil al te veel schade veroorzaakt. Enkel een reiniging van de dakbedekking zal dan niet meer volstaan. Je kan je dak op twee manieren renoveren:

  1. Nieuwe dakbedekking plaatsen. Dit kan je enkel laten doen wanneer je dakbedekking beschadigd is, maar de dakconstructie wel nog in goede staat is. Het is dan van belang dat je zo snel mogelijk nieuwe dakbedekking laat plaatsen, zodat verdere schade vermeden wordt.
  2. Volledig dak vernieuwen. Wanneer ook de dakconstructie aangetast is door de dakvervuiling, zal deze vervangen moeten worden. In dit geval wordt er een volledig nieuw dak geplaatst.

De meerwaarde van een vakman voor dakreiniging

Het schoonmaken van een dak vergt de juiste aanpak en veel voorzichtigheid. Je kan daarom het beste je dak laten reinigen door een gespecialiseerd dakreiniger. De voordelen van het laten reinigen door een vakman zullen hieronder beschreven worden.

  • Een dakreiniger heeft voldoende vakkennis. Hij weet wat voor soort reinigingsproducten hij moet gebruiken voor welk type dak en welke technieken daarbij komen kijken.
  • Een dakreiniger beschikt over de juiste materialen zodat jouw dak veilig gereinigd kan worden.
  • De dakreiniger zal zorgen voor een correcte uitvoering van de reiniging. Dit zal zorgen voor een optimaal resultaat en schade aan de dakbedekking voorkomen.
  • Een nabehandeling, zoals coaten of impregnatie, is ook direct mogelijk wanneer je een dakreiniger het werk laat doen.
  • Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en je het reinigingswerk overlaat aan een professional, zal je genieten van het verlaagde btwtarief van 6% in plaats van 21%.
Een man in een hijskraan is een schuin dak aan het schoonmaken met een hogedrukspuit.

Nadelen zelf dak reinigen

Het is ook mogelijk om zelf je dak te reinigen. Dit is een goedkopere keuze. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat het reinigen van een dak een gevaarlijke klus kan zijn wanneer je niet over het juiste materiaal en de benodigde kennis beschikt. Vaak beschik je als doe-het-zelver niet over het juiste veiligheidsmateriaal om de reiniging veilig uit te voeren.

Daarnaast heb je vaak niet de juiste kennis om de geschikte reinigingsproducten en methoden te gebruiken. Dit kan er soms zelfs voor zorgen dat je schade aan je dak veroorzaakt.

Hoewel de kosten voor dakreiniging lager liggen wanneer je dit zelf doet, raden wij sterk aan om de reiniging door een professional te laten doen. Zo ben je verzekerd van een correcte en veilige uitvoering van de dakreiniging.

Geïnteresseerd in gevelreiniging of dakreiniging? Vul het formulier in en vergelijk op maat gemaakte offertes

Kies voor een gespecialiseerde dakreiniger en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend een offerte aanvragen. Vergelijk het prijsvoorstel en ontvang advies van een dakreiniger in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf uw aanvraag
1*. Wat wenst u?
2*. Welk type dakbedekking heeft u?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heeft u asbestproblemen op uw dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.