Dakreiniging

Dakreiniging is een must om problemen te vermijden. Mos op het dak is onvermijdelijk. Door de wisselende weersomstandigheden stapelt zich in de loop der jaren groene aanslag op je dakpannen die na 10 à 15 jaar aan algemene reiniging toe zijn. Doe je dit niet, dan zal dit ten koste zijn van je dakbedekking en je dakisolatie. Uiteindelijk zal dit leiden tot hoge dakrenovatiekosten. Naast een minder mooi uitzicht van je woning natuurlijk.

Weet je echter niet hoe een dakreiniging in zijn werk gaat? Kan je zelf een dak ontmossen of dien je beroep te doen op een ervaren vakman om je dak te laten reinigen? Geen paniek. Wij gidsen je doorheen het hele proces van een dakreiniging. Ontdek wanneer en hoe je een dakreiniging uitvoert en welke schoonmaakproducten je kan gebruiken.

Krijg de beste prijs in 2 minuten!

Dakreiniging

Dakreiniging

Je dakpannen reinigen is niet zomaar een werkje voor amateurs die onbeslagen op het ijs komen. Denk dus eerst goed na voor je zelf met de hogedrukreiniger de ladder opstapt. Doe dit enkel indien je zelf voldoende handig bent en deze klus al eerder hebt gedaan. En ga nooit zomaar alleen het dak op. Wil je je dak reinigen, zorg dat er steeds iemand in de buurt is om je bij te staan.

Dakreiniging met hoge waterdruk

Niet alle soorten dakpannen zijn geschikt om zomaar met de hogedrukreiniger met water of met stoom te reinigen. Bepaalde soorten dakpannen zoals keramische dakpannen en betondakpannen moeten eerst met een reinigingsmiddel schoongemaakt worden voor je ze kan schoonspuiten.

Meestal maakt een professionele firma gebruik van biologische producten. Deze zijn niet alleen niet schadelijk voor het milieu maar hebben ook een gunstige invloed op de dakpannen.
Het hangt af van het soort en de ernst van de vervuiling hoelang dit product moet inwerken.

Een veelgebruikt werktuig bij het reinigen en ontmossen van een dak is de hogedrukspuit met vuilfrees. Voor de algemene reiniging wordt hierbij van boven naar beneden gewerkt. Logisch, want zo komt het water niet onder de pannen terecht. de vuilfrees heeft een roterende werking, en dit wordt gecombineerd met de hoge druk kracht van het water op de dakpan. Dit laat toe om de aanwezige mossen en algen of andere viezigheid van de dakpannen te verwijderen.

Wil je je dak reinigen zonder producten, dan kan de hogedrukreiniger alleen volstaan. Dit doe je best na een periode waarbij het enige tijd geregend heeft. Zo wordt de vuiligheid op de dakpannen weker en gemakkelijker verwijderbaar door de hoge druk.

Dakreiniging

Reinigen prijs: Wat is de richtprijs voor het reinigen van daken?

Maar wat kost het nu wanneer je je dakpannen door een professional wil laten reinigen? Graag geven we enkele richtprijzen mee voor het reinigen van jouw dak.
Wil je je dakpannen alleen laten ontmossen, dan moet je rekenen op een gemiddelde richtprijs van zowat 10 tot 15 euro per vierkante meter.

Wil je je dak reinigen maar ook coaten, dan zal de professional je daar gemiddeld rond de 30 tot 35 euro per vierkante meter aanrekenen.

Dit zijn dus slechts richtprijzen. De prijs wordt beïnvloed door het type van dakpannen, de aard en hardnekkigheid van de vervuiling en de bereikbaarheid van het dak.

Ontvang je prijs op maat

Dakreiniging: Rieten dak reinigen

Wil je je rieten dak reinigen en zo ontdoen van mossen en algen of andere vuiligheid, dan kan dat. Deze vorm van dakreiniging gaat wel net even wat anders in zijn werk en gebeurt zonder de hogedrukspuit. Deze zou immers de kwaliteit van het rieten dak flink aantasten.

Bij het reinigen van dit type dak wordt het riet gekamd (waarbij al het aanwezige vuil uit het riet gekamd wordt) of gescheerd (waarbij er een dunne, vervuilde toplaag wordt verwijderd). Het resultaat is een mooi en proper rieten dak.

Dakreiniging: Dakgoot reinigen

Een ophoping van bladeren, mos en ander vuil in de dakgoot kan er voor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Hierdoor kan weer andere ellende ontstaan, zoals een overstromende dakgoot of zelfs ernstige beschadiging van de voegen van je buitenmuur.

Om dit te voorkomen doe je er goed aan om geregeld het losse blad uit de dakgoot te verwijderen en indien mogelijk de overhangende takken te snoeien. Mos kun je ook het beste zo snel mogelijk uit de dakgoot verwijderen, zodat het zich niet verder kan uitbreiden. Je dakgoot reinigen en proper houden is dus niet onbelangrijk.

Vanwege de hoogte van de dakgoten durven veel mensen het reinigen hiervan niet zelf uit te voeren. Gelukkig kun je terecht bij tal van plaatselijke experts in dakreiniging.

Dakreiniging: Dak ontmossen en coaten

Dakreiniging mos

Het is zeer verstandig om je dak van tijd tot tijd te laten ontmossen en indien gewenst van een coating te voorzien. Het ontmossen zorgt ervoor dat alle sporen van algen en mos van het dak verwijderd worden en helpt de levensduur van de dakbedekking te verlengen.

Vochtig mos op de dakpannen kan bij vorst bevriezen en zorgen voor kleine of grote scheuren in het dak. Hierdoor kunnen allerlei lekkages en andere vochtproblemen in huis ontstaan.

Na het ontmossen van je dak is het verstandig om een coating aan te brengen. Deze speciale coating zorgt ervoor dat mos en algen zich niet langer aan je dakbedekking kunnen hechten. Voor een optimale hechting en werking moet de dakbedekking goed schoon zijn alvorens de anti-mos coating wordt aangebracht.

Zelf dak ontmossen

Een dak kan in bepaalde gevallen zelf gereinigd worden. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden:

  1. Je woning heeft een plat dak of licht hellend dak
  2. Je woning telt slechts één verdieping

Voldoet je woning niet aan één van deze voorwaarden (hellend dak en twee of meer verdiepingen), dan is de tussenkomst van een ervaren dakreiniger noodzakelijk.

Ga zelf aan de slag met je dakreiniging

Ga je zelf aan de slag, dan geven we je nog een paar tips mee zodat je dakreiniging vlot en vlekkeloos verloopt.

  • Mos bestrijden met azijn? Dat kan!
  • Kan ik mijn dak ontmossen met een hogedrukreiniger?
  • Welke schoonmaakmiddelen kan ik gebruiken voor het ontmossen van mijn dak?

Vergelijk gratis offertes !

Laat je dakreiniging over aan een ervaren dakontmosser

Dakreiniging: laat het over aan een vakman


Platte, lichte of hellende daken, een dakreiniging kan je ten allen tijd en voor elk type dak overlaten aan een erkende en ervaren dakreiniger. Dit kan bovendien nog een extra voordeel met zich meebrengen aangezien je kan genieten van een btw-vermindering van 6%.

Je dak laten reinigen is bovendien niet zo erg duur. Met een richtprijs van zo’n €25 per vierkante meter ben je weer gerust voor een aantal jaren. Hou er wel rekening mee dat deze richtprijs kan variëren naargelang een aantal factoren:

  • De gekozen reinigingsmethode: maak je gebruik van bleekmiddel of een hogedrukreiniger?
  • De gekozen behandeling
  • De benodigde materialen
  • De hoogte van je dak

Dakreiniging: vind een erkende dakreiniger in jouw buurt

Wil je de exacte kostprijs kennen voor jouw dakreiniging? Dan kan onze dakreinigingsgids jou de oplossing bieden. Vul ons formulier in en wij brengen jou in contact met 5 erkende dakreinigers uit jouw regio. Zij maken een diagnose van jouw dak en stellen op basis hiervan een gratis en vrijblijvende offerte op! Je dak reinigen was nog nooit zo makkelijk, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.