Dak vernieuwen: mogelijkheden, prijs en premies

Zijn er bij jouw woning dringend dakwerken nodig? Dan is het handig om wat meer informatie te hebben. Gelukkig hoef je daar niet ver voor te zoeken, want hieronder ontdek je alles wat je moet weten over het vernieuwen van je dak!

🏠 Liever een prijs op maat? 🏠

Vraag hier gratis offertes op maat bij de beste dakspecialisten uit je regio en vergelijk vrijblijvend. Zo bespaar je tot wel 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Kostprijs dakvernieuwing per m²

Het materiaal van je dak is een belangrijke factor die de kostprijs bepaalt. Een dakwerker berekent zijn prijs meestal op basis van de oppervlakte van je dak. In onderstaande tabel vind je dus richtprijzen (inclusief BTW, loon en materiaal) per vierkante meter.

Plat dak Richtprijs per m³
EPDM 30 tot 90 euro
Bitumen 30 tot 55 euro
Groendak 35 tot 90 euro
Hellend dak Richtprijs per m³
Betonpannen 25 tot 50 euro
Bitumenleien 35 tot 50 euro
Kunstleien 30 tot 70 euro
Kleidakpannen 35 tot 75 euro
Natuurleien 50 tot 220 euro
Overzetdak 55 tot 70 euro
Zink 60 tot 115euro
Riet 90 tot 110 euro

Premie voor vernieuwen dak

De renovatie van je dak is dus niet goedkoop, zeker niet als er veel werken noodzakelijk zijn. Gelukkig kan je beroep doen op enkele premies, zodat je de kosten toch wat kunt drukken. Hieronder ontdek je de mogelijkheden!

Je kunt een overkoepelende renovatiepremie aanvragen, maar of je er recht op hebt of niet, is afhankelijk van je inkomen. Daarnaast moet je woning minstens 30 jaar oud zijn en moet je in het Vlaams Gewest wonen. Afhankelijk van je inkomen kan je 20% of 30%terugtrekken van je facturen. Je moet wel voor€  2.500 aan facturen kunnen voorleggen.

Nog een premie waar je gebruik van kunt maken, is het verlaagd btw-tarief. Dat houdt in, dat je voor de werkuren van een erkend dakwerker én de materialen slechts 6% in plaats van 21% btw betaald.

Hoe dak vernieuwen?

Je dak vernieuwen? Daar komt wel wat bij kijken! Al hangt het werk wel af van de staat van je dak. Soms worden alleen delen van de dakconstructie vervangen en in andere gevallen is het enkel nodig om je dakbedekking te vernieuwen.

Maar het kan ook zijn dat je dak volledig vernieuwd moet worden. Als je dak volledig vernieuwd moet worden, dan is dit een hele klus. Dit kan enkele dagen tot weken in beslag nemen.

Hoe dak vernieuwen?

Vaak wordt een totaalrenovatie gedaan bij oudere daken die weinig onderhouden zijn. Hierbij worden ook de houten balken vernieuwd. Om precies te weten hoe groot de schade is en welke werken er nodig zijn, kan je best een professional inschakelen.

Bij schade aan je dak is het belangrijk om niet te lang te wachten, want je dak beschermt je woning tegen allerlei weersinvloeden en als je dak niet langer voldoende bescherming biedt, dan kunnen er allerlei problemen ontstaan.

Hieronder meer info over de mogelijke werken die uitgevoerd kunnen worden!

Nieuwe dakbedekking plaatsen

Soms kan het zijn dat enkel de dakbedekking vernieuwd moet worden. Dat is het geval wanneer je dakbedekking na verloop van tijd verslijt. Als je tijdig ingrijpt, dan blijft het enkel bij de vervanging van je dakbedekking, maar als je te lang wacht, dan kunnen er daklekkages ontstaan.

Deze lekkages veroorzaken schade aan de dakconstructie, waardoor de kosten zullen oplopen. Probeer problemen met je dak dus altijd zo snel mogelijk aan te pakken. Als je enkel je dakbedekking moet vervangen, dan is het nodig om een nieuwe dakbedekking te kiezen.

Er zijn heel wat verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Wat de beste keuze is, hangt af van je huisstijl, je budget, enzovoort. Bij een hellend dak wordt vaak voor keramische dakpannen gekozen, deze dakpannen zijn namelijk goedkoop en hebben een lange levensduur, maar er zijn nog heel wat andere alternatieven beschikbaar.

Overzetdak plaatsen

In plaats van je dakbedekking te vervangen, kan je ook kiezen voor een overzetdak. Een overzetdak is een dak dat op je dakbedekking wordt geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je de oude dakbedekking niet moet verwijderen, dat bespaart je heel wat tijd en kosten uit.

Een overzetdak is wel niet altijd mogelijk. Als je een overzetdak wilt plaatsen, dan moet je dakbedekking roofing, golfplaten of leien zijn, op een pannendak kan je het niet plaatsen.

Dakconstructie vernieuwen

Wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen, kan het zijn dat er sprake is van beschadiging aan de dakconstructie (hoewel de dakconstructie ook schade kan oplopen zonder dat de dakbedekking beschadigd is).

Als de dakconstructie aangetast is, moet deze vernieuwd worden. Dat is meestal een kostelijke klus. In sommige gevallen moet ook de muurplaat vervangen worden.

Als je wilt weten of dit nodig is of niet, dan kan je het best raad vragen aan je dakwerker. Je dakwerker heeft een goed zicht over wat er het best aan je dak wordt gedaan.

Waarom dak vernieuwen?

Onderdak plaatsen

Wanneer je dak vernieuwd wordt, dan moet er gekeken worden of er reeds een onderdak aanwezig is. In veel oude woningen is dat namelijk niet het geval.

Een onderdak is een belangrijk onderdeel van je dak. Het is een beschermende laag die gelegen is tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Het onderdak beschermt het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie tegen stof, wind en vocht. Als er nog geen sprake is van een onderdak, dan is het goed om er toch een te laten plaatsen.

Dakisolatie plaatsen

Als je dak gerenoveerd wordt, dan is het ook verstandig om meteen te kiezen voor dakisolatie. Als je dat nadien moet laten doen, dan zal dit je veel duurder kosten, omdat ze opnieuw de dakbedekking moeten verwijderen (tenzij je langs de binnenzijde isoleert).

Je kunt er ook voor kiezen om niet te isoleren, maar dat is niet aangeraden. Een goede dakisolatie zorgt er namelijk voor dat je geld uitspaart en dat je huis voldoende beschermd is tegen allerlei weersinvloeden.

Dak vernieuwen: prijs en premie

Waarschijnlijk ben je wel benieuwd naar hoeveel een dakrenovatie je precies zal kosten? De prijs van je dakrenovatie is erg afhankelijk.

Zoals je hierboven kon zien, kunnen er allerlei werken uitgevoerd worden en hoe meer werken er nodig zijn, hoe meer je natuurlijk zult betalen. Om je toch een beetje een idee te geven, hebben wij hieronder voor jou een handig overzicht gemaakt!

Dak vernieuwen: veel gestelde vragen

Zit je nog met enkele vragen over dakrenovatie? Lees dan snel verder, want hieronder vind je de antwoorden op enkele veel gestelde vragen!

Wanneer dak vervangen?

Misschien vraag jij je af, wanneer het precies nodig is om je dak te vervangen. In principe hangt dit af van je dakbedekking. Na de gemiddelde levensduur van je dakbedekking is het aangeraden om deze te vervangen.

Soms valt het echter voor dat de dakbedekking nog in goede staat is, maar de dakconstructie wel aangetast is, ook dan is de vernieuwing van je dak noodzakelijk. Vervang je dak vooral wanneer je schade opmerkt, bijvoorbeeld bij een lekkage.

Wat moet je doen bij daklekkage?

Als er sprake is van een daklekkage, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk ingrijpt. Lekkages kunnen namelijk grote schade veroorzaken, niet enkel aan je dak, maar ook in huis.

Contacteer zo snel mogelijk je dakwerker voor een dakinspectie. Zorg ervoor dat ook de regenwaterafvoer nagekeken wordt, want vooral bij oudere woningen is een verrotte dakgoot de oorzaak van lekkages.

Is een vergunning noodzakelijk voor het vervangen van een dak?

Of een vergunning noodzakelijk is of niet is afhankelijk. Wanneer het gaat over een renovatie die invloed heeft op de stabiliteit van je woning, zal het wel nodig zijn om een architect in te schakelen. Als je zeker wilt zijn, kan je navraag doen bij je gemeente!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.