Hellend dak: Prijs, opbouw, isolatie en dakbedekking

Als je van plan bent om je eigen woning te laten bouwen en dakwerken uit te voeren, dan weet je vast wel dat daar veel bij komt kijken. Een nieuwbouw woning is namelijk een heel avontuur vol moeilijke keuzes en één van de moeilijkste keuzes waar je voor zal komen te staan is de keuze van dak. Kies je voor een hellend dak of plat dak en welke materialen ga je gebruiken?

Geen paniek als je er niet aan uit raakt, want wij hebben voor jou al de informatie die je nodig hebt over een schuin dak, op een rijtje gezet!

Prijzen bedekking hellend dak

Benieuwd wat de dakbedekking je gaat kosten? Hieronder vind je een overzicht!

Type dakbedekking Richtprijzen
Dakpannen Tussen €55 en €60 per m²
Leien dakbedekking Tussen €65 en €120 per m²
Rieten dakbedekking +- €90 epr m²
Zinken dakbedekking Tussen €90 en €100 per m²

Wens je een prijs op maat?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Waarom kiezen voor een hellend dak?

Dakpannen prijs

Dakpannen kosten gemiddeld tussen de €55 en €60 per vierkante meter. Het is de investering wel waard, want ze gaan erg lang mee (voornamelijk de kleien dakpannen).

Leien prijs

Afhankelijk of je voor kunststof leien of natuurleien kiest, zal de prijs erg verschillen. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs tussen de €65 en €120 . Pas wel op want kunstleien gaan maar maximaal 35 jaar mee en natuurleien kunnen tot wel 100 jaar meegaan!

Rieten dak prijs

Riet is erg prachtig om te gebruiken en heeft een levensduur van ongeveer 45 jaar. Riet is wel niet zo goedkoop; je betaalt er gemiddeld €90 per vierkante meter voor.

Zink prijs

Als je opzoek bent naar dakbedekking die lang zal meegaan en tegelijkertijd een moderne uitstraling aan je woning geeft, dan is zink een uitstekende keuze! Zink gaat vaak meer als honderd jaar mee. Daarbij komt wel een pittig prijskaartje van gemiddeld €90 tot €100 per vierkante meter!

Waarom kiezen voor een hellend dak?

Keuzes maken is niet altijd even makkelijk, maar toch horen ze erbij als je een eigen huis laat bouwen. Welk soort dak je wilt is nog maar één van de vele keuzes, maar het is wel een van de belangrijkste die je zal maken. Kan je niet kiezen tussen een schuin en plat dak? Een schuin dak is een uitstekende keuze en wel om onderstaande redenen!

Originaliteit en stijl

Als je iemand bent die stijlvol is en daarom ook graag een huis wilt dat uniek is, dan is een schuin dak de beste keuze. Een schuin dak kan namelijk gebouwd worden in allerlei verschillende vormen en maten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor eenvoudige hellingen aan twee kanten of voor meer creatieve vormen. Omdat ze zo divers zijn, zijn ze makkelijk aan te passen aan jouw stijl.

Een betere isolatie

Een schuin dak biedt je over het algemeen een betere dakisolatie. Dat komt omdat de oppervlakte die in aanraking komt met de buitenkant zo klein mogelijk werd gehouden. Met een schuin dak hou je dus meer warmte binnen!

Daarbij komt als voordeel dat ze ook energiezuiniger zijn. Niet enkel omdat ze beter isoleren, maar ook omdat schuine daken natuurlijke isolatie tussen de buitenlaag en het gebouw mogelijk maken. Mooi meegenomen dus!

Ze hebben een lange levensduur

Schuine daken hebben een veel langere levensduur dan platte daken, zeker als ze bedekt zijn met kwaliteitsvolle materialen. Schuine daken hebben namelijk minder onderhoud nodig en dat draagt bij aan hun lange levensduur. Schuine daken zijn wel heel wat duurder, maar doordat ze dus minder onderhoud vergen wordt dat grotendeels gecompenseerd.

Laat je adviseren door een erkende en ervaren dakwerker!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Hoe ziet de opbouw van een hellend dak eruit?

Opbouw hellend dakVooraleer de dakwerken uit te voeren, is het handig om te weten hoe de opbouw van een schuin dak er nu precies uitziet. Aan de hand van dit wordt er al grotendeels bepaald hoe je kunt gaan isoleren. Er zijn namelijk drie verschillende soorten: een spantendak, gordingen en sarkingdak.

Voor een nieuwbouwwoning wordt er meestal voor een spantendak gekozen, maar het kan natuurlijk ook anders. Hieronder meer over de mogelijkheden.

Spantendak

De eerste mogelijkheid is een spantendak (sporendak). De opbouw hiervan bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit dakspanten. Maar wat zijn dat? Spanten zijn houten balken die op zo ongeveer 40 cm afstand aan de onderste dakrand tot in de nok van het dak worden geplaatst (verticaal).

Deze balken komen dus tegen de dwarsbalk. De dakisolatie wordt geplaatst tussen deze spanten. Voor de isolatie van een spantendak wordt er meestal gekozen voor minerale wol of houtwol. Ook isolatieplaten kunnen zeker, in dat geval heb je zelfs geen dampscherm meer nodig.

De opbouw van een spantendak ziet er als volgt uit:

  • Dakbedekking
  • Pannenlatten
  • Stoflatten
  • Onderdak
  • Spantbeen
  • Dakisolatie
  • Dampscherm
  • Afwerking

Gordingendak

In oude huizen werd er meer gebruik gemaakt van gordingen. Dit zijn horizontaal geplaatste balken die vaak in de muur gemetseld worden. Gordingen lopen van span tot span en hebben een overspanning van ongeveer zo’n drie tot vier meter.

Heb jij een oud huis gekocht en wil je de dakstructuur behouden? Dan kan je gewoon opteren voor een dakrenovatie.

Sarkingdak

Een sarkingdak is eigenlijk een soort isolatiemethode. Bij een sarkingdak laat je alle isolatie en afwerking bovenop je dakstructuur plaatsen (dus boven de spanten of gordingen). Dit is ideaal als je een bestaand dak wilt isoleren.

Een sarkingdak geeft tevens extra becherming aan je dakconstructie, waardoor het langer meegaat. Het nadeel is dat het duurder is, dan langs de binnenzijde te isoleren.

Laat je hellend dak plaatsen door een ervaren dakwerker!

Vergelijk dakwerkers uit de buurt

Hoe moet je een hellend dak isoleren?

Als je eenmaal voor een schuin dak gekozen hebt, dan is het ook belangrijk dat je weet hoe een hellend dak isoleren. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst heb je de keuze uit verschillende materialen, met elk hun voor- en nadelen. Daarnaast kan je een hellend dak isoleren volgens verschillende isolatiemethodes, welke dat zijn ontdek je hieronder!

De buitenzijde van je dak isoleren

Dit is de grondigste manier van isolatie, maar ook de duurste. Als je kiest om je dak langs de buitenzijde te laten isoleren (sarkingdak), dan zal het nodig zijn om de dakbedekking te verwijderen. Dat maakt deze wijze heel wat moeilijker en duurder.

De binnenzijde van je dak isoleren

Een gemakkelijkere optie, is om je dak langs binnen te isoleren. Als je een beetje handig bent kan je dit makkelijk zelf. Als je je dak langs binnen isoleert dan zal je ook minder werk en kosten hebben.

Zolderkamer isoleren

Er is nog een derde optie die ideaal is voor zij die de isolatie met een beperkt budget moeten uitvoeren; je zolderkamervloer in plaats van je dak (laten) isoleren. Dit is de goedkoopste en makkelijkste optie die er is. Het zal alleen wat minder efficiënt zijn dan de andere opties.

Kan je zelf je dak isoleren?

Of je je dak zelf kan isoleren of niet hangt grotendeels af van hoe handig je bent, maar ook de isolatiemethode dat je kiest is van belang. Zo is het veel makkelijker om zelf je dak langs de binnenzijde te isoleren, maar vergt het heel wat vakkennis om je dak langs de buitenzijde te isoleren.

Bovendien is het niet zonder risico’s. Zorg er dus voor dat je dit enkel zelf doet als je écht perfect weet hoe het moet.

Dakbedekking hellend dak

Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen die je kunt kiezen voor een schuin dak. Allemaal met een verschillende uitstraling en een verschillend prijskaartje. Wil je graag meer weten over de soorten dakbedekking? Lees dan snel verder!

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen

Dakpannen worden al heel lang gebruikt. Toch blijven ze door de jaren heen een stijlvolle keuze, omdat ze in zoveel verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn. De goedkoopste dakpannen die er zijn, zijn de betonnen dakpannen, maar als je ze iets duurzamer wilt kan je ook kiezen voor de kleien variant. Het leuke aan dakpannen is dat je er zoveel kanten mee op kan!

Leien

Leien dakOok leien daken worden al erg lang gebruikt. Voornamelijk omdat ze erg kwaliteitsvol en duurzaam zijn. Leien zijn wel net iets moeilijker om te leggen en daarom is het ook aangeraden om het door een professional te laten doen. Het is prijzig en verreist veel arbeidswerk, maar het resultaat is écht de moeite waard!

Rieten dakbedekking

Rieten dakWil je graag een authentieke uitstraling? Dan is een rieten dakbedekking de beste keuze. Deze stijl past dan ook perfect bij landelijke woningen. Riet kost wat meer en heeft meer onderhoud nodig dan andere soorten dakbedekkingen, maar het resultaat is onevenaarbaar!

Zinken dakbedekking

Hou je meer van de moderne look voor je woning? Dan is zink de beste oplossing als dakbedekking. Deze soort dakbedekking geeft je woning namelijk een luxueuze uitstraling.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.