Soorten dakbedekking: voordelen en nadelen

Laat je een nieuw huis bouwen, zijn er dakwerken nodig en weet je nog niet goed welke dakbedekking je gaat kiezen? Dan kunnen wij je misschien wel helpen! Hieronder vind je alles wat je wilt weten over de soorten dakbedekking!

Graag meer info?

Ontvang advies op maat

Prijzen dakbedekking

De prijs van een hellend dak situeert zich tussen € 30 en € 180 per vierkante meter afhankelijk van de soort dakbedekking. Voor een plat dak betaal je tussen de € 15 en € 300 per vierkante meter.
Dakbedekking: Hellend dak Prijs per m² Dakbedekking: Plat dak Prijs per m²
Lei 110 – 120 euro Bitumen 45 – 55 euro
Kunststof lei 65 – 75 euro EPDM 50 – 80 euro
Keramische dakpan 35 – 75 euro PVC 15 – 30 euro
Betonnen dakpan 30 – 40 euro Groendak 120 – 300 euro
Riet 80 euro
Zink 80 – 125 euro

Soorten dakbedekking schuin dak

De soorten dakbedekking die je kunt gebruiken hangt natuurlijk af van welk dak je hebt of welk dak je gaat laten plaatsen. Hieronder overlopen we de soorten dakbedekking voor een hellend dak.

Leien

Je kent de uitdrukking “Van een leien dakje lopen” waarschijnlijk wel. Net zoals deze uitdrukking, bestaat een leien dak al erg lang en worden ze nog steeds vaak gebruikt en dat is niet zomaar. Leien daken zijn erg duurzaam, ze kunnen wel een heel leven meegaan. Leien dakbedekking: natuurleien of kunstleien? Tegenwoordig zijn er voornamelijk twee soorten waaruit je kunt kiezen. Zo is er niet alleen natuurlijke leien, maar ook kunstleien. De kunstleien zijn net iets voordeliger en worden daarom vaak gekozen. Aan de andere kant gaan kunstleien niet zolang mee als natuurleien. Dat is dus iets dat je moet overwegen!
  • Natuurleien: Natuurleien bestaan uit natuursteen, dat maakt het materiaal zo duurzaam, maar ook zo duur. Deze natuursteen is afkomstig uit steengroeves van over de hele wereld. Het mooie aan natuursteen is dat deze een natuurlijke uitstraling geeft en een uniek karakter heeft dat niet te evenaren is.
Voordelen Nadelen
lange levensduur prijzig
weinig onderhoud nodig kunnen onderling van kleur afwijken
goed bestand tegen wisselende temperaturen
Natuurleien zijn dus niet goedkoop, maar als je de levensduur vergelijkt met andere soorten dakbedekking dan kan het zelfs zijn dat natuurleien goedkoper uitkomen. De prijs van natuurleien is gemiddeld zo’n 115 euro per vierkante meter.
  • Kunstleien:Kunstleien worden gemaakt van vezelcement. Dat heeft als voordeel dat ze verkrijgbaar zijn in ontzettend veel kleuren en formaten. Bovendien kan je kiezen voor een speciaal ontwerp.
Voordelen Nadelen
grote diversiteit om uit te kiezen minder duurzaam (25 tot 35 jaar)
goede prijskwaliteitsverhouding oogt minder authentiek dan natuurleien
bestand tegen temperatuurverschillen
Kunstleien zijn het perfecte alternatief voor natuurleien. Kunstleien zijn heel wat goedkoper, maar kunnen ook erg goed tegen temperatuurverschillen. Ook kunstleien geven je huis een warme, mooie uitstraling. Het verschil in de prijs zit hem voornamelijk in de duurzaamheid, natuurleien gaan wel zo’n 3 keer langer mee. De prijs van kunstleien is ongeveer 70 euro per vierkante meter.

Dakpannen

Een bekende soort onder de verschillende soorten dakbedekking zijn dakpannen. Dakpannen zijn verkrijgbaar in klei of beton. Daarnaast kan je ook nog kiezen uit allerlei verschillende vormen, afhankelijk van je smaak.
  • Betonnen dakpannen Betonnen dakpannen bestaan uit een mengsel van zand en cement en zijn daarmee goedkoper dan de keramische varianten. Je kunt kiezen uit gegolfde of vlakke dakpannen, afhankelijk van je smaak. Bij betonnen dakpannen kan je ervoor kiezen om een speciale laag te laten aanleggen. Deze laag is een soort beschermingslaag die ervoor zorgt dat vuil zich niet kan hechten aan je dak. Door deze beschermingslaag zullen de dakpannen langer meegaan!
Voordelen Nadelen
voordelig niet zo’n lange levensduur (30 jaar)
weersbestand
minder milieubelastend dan de kleien variant
Betonnen dakpannen zijn de goedkope varianten van kleien dakpannen, maar ze gaan wel minder lang mee. Voor betonnen dakpannen betaal je gemiddeld 30 tot 45 euro per vierkante meter.
  • Kleidakpannen (keramische dakpannen): Kleidakpannen worden gemaakt van gebakken klei. Deze dakpannen zijn gegolfd of vlak verkrijgbaar. Kleidakpannen hebben een grote verscheidenheid en ook deze dakpannen kunnen afgewerkt worden met een extra beschermingslaag, om het hechten van vuil op de dakpannen te voorkomen.
Voordelen Nadelen
authentieke uitstraling prijzig
lange levensduur (vaak langer als 50 jaar)
Kleien dakpannen zijn prijziger dan betonnen dakpannen, maar ze gaan wel tot 2 keer langer mee! Kleien dakpannen kosten gemiddeld tussen de 45 en 60 euro per vierkante meter.

Boomse pannen

Een andere keuze die je kunt maken uit de soorten dakbedekking zijn de boomse pannen. Hoewel dit deels bij dakpannen hoort, is het toch de moeite om deze soort dakbedekking apart te zetten. Boomse pannen hebben namelijk een uniek authentiek karakter. Het gaat eigenlijk over oude pannen die gerecupereerd werden. Je vindt ze veel terug in typische oude huizen en hoeves. Boomse pannen zijn ideaal als je de authenticiteit van een gebouw wilt bewaren.
Voordelen Nadelen
authentieke uitstraling moeilijk te vinden
duurzaam prijzig
De prijs van boomse pannen zijn erg afhankelijk. Boomse pannen zijn niet zo makkelijk te vinden. Je vindt ze in sommige speciaalzaken en online in tweedehandswinkels en bij sommige bouwbedrijven. Voor een boomse pan wordt vaak een prijs per tegel gevraagd. De prijs van de recuperatie kan zo’n 5 a 10 euro per stuk kosten.
Ontdek de verschillende mogelijkheden voor je dakbedekking!

Ontvang GRATIS advies + offertes

Rieten dakbedekking

Als je opzoek bent naar een dakbedekkingsmateriaal met een charmante uitstraling, dan is het wel riet! Een rieten dakbedekking heeft een uniek en gezellig uiterlijk, maar riet heeft ook nog een ander voordeel; riet heeft namelijk een hoge isolerende waarde. Hierdoor is het vaak niet meer nodig om nog een extra dakisolatie te laten uitvoeren. Rieten dakbedekking: hoe plaatsen? Als je een rieten dakbedekking wilt laten leggen, dan kan je nog kiezen uit een open en gesloten constructie. Een open constructie is nog traditioneler en biedt je een goede ventilatie en vochtafvoer. Het nadeel van een open constructie is dat je veel energieverlies hebt en dat het brandgevaarlijk is. Een gesloten rieten constructie is duurder, maar biedt je een uitstekende isolatie en meer brandveiligheid.
Voordelen Nadelen
goed isolerend niet zo brandveilig
charmante uitstraling prijzig
Een rieten dak is erg charmant en uniek, maar je betaalt er wel een prijs voor. De gemiddelde prijs is zo’n 70 a 95 euro per vierkante meter.

Pottelberg dakpannen

Pottelberg dakpannen horen in principe bij de dakpannen, maar ook deze dakpannen hebben een uniek authentiek karakter, waardoor ze een eigen plekje verdienen. Deze dakpannen worden ook weleens stormpannen genoemd, en net zoals boomse dakpannen zijn het dakpannen die gerestaureerd werden en een authentiek karakter hebben. Ook Pottelberg dakpannen zijn moeilijk te vinden, maar als je houdt van de typisch Vlaamse stijl, dan is dit wel een uitstekende keuze!
Voordelen Nadelen
uniek authentiek karakter moeilijk te vinden
duurzaam materiaal
Pottelberg dakpannen hebben net zoals boomse pannen een mooie authentieke uitstraling, maar ze zijn goedkoper. De prijs is sterk afhankelijk per verkoper, maar meestal betaal je tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter.

Tegelpannen

Tegelpannen worden ook wel eens leipannen genoemd. Het zijn kleine dakpannen die erg stijlvol zijn. Tegelpannen zijn uiterst veelzijdig en ook erg duurzaam. Dat maakt van hen een uitstekende keuze voor je nieuwe dakbedekking!
Voordelen Nadelen
heel lange levensduur (meer dan 100 jaar) Duur
grote variatie Moeilijk om te plaatsen
Kleurvast
Tegelpannen als dakbedekking Er zijn verschillende soorten tegelpannen waar je uit kunt kiezen. Je hebt de oude tegelpannen en de bourgondische tegelpannen. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende afwerkingen. De prijs zal dus sterk afhangen van je keuze. Over het algemeen kosten tegelpannen tussen de 95 en 125 euro per vierkante meter.

Shingles

Dakshingles zijn lichte bitumineuze dakleien. Het voordeel van deze dakbedekking is dat ze erg waterdicht zijn. Daarnaast zijn ze ook goedkoop en makkelijk te leggen.
Voordelen Nadelen
goedkoop niet voor goed geïsoleerde daken
makkelijk te hanteren niet zo duurzaam (20-25 jaar)
erg waterdicht
Shingles zijn een goedkope optie. Daarom worden ze vaak ook gebruikt voor tuinhuizen. Het plaatsen van shingles kost zo’n 15 tot 25 euro per vierkante meter.

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn prefab platen die eruit zien zoals echte dakpannen, alleen zijn ze heel wat goedkoper. Ze zijn meestal gemaakt uit kunststof, aluminium of staal. Ze zijn voorzien van een coating die extra bescherming biedt en waardoor er weinig onderhoud nodig is.
Voordelen Nadelen
goedkoop niet zo’n lange levensduur (15 a 20 jaar)
makkelijk hanteerbaar meer geluidsoverlast
Je kunt kiezen uit geïsoleerde en niet geïsoleerde dakpanplaten. De niet geïsoleerde dakpanplaten kosten tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter en de geïsoleerde dakpanplaten kosten tussen de 13 en 18 euro per vierkante meter.

Op zoek naar een nieuwe dakbedekking voor je schuin dak?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Soorten dakbedekking plat dak

Ook als je een plat dak hebt, zijn er verschillende soorten dakbedekking waaruit je kunt kiezen. Hoewel de keuze net iets minder is dan bij een hellend dak.

Bitumen

Voor de meeste platte daken wordt er gekozen voor bitumen. Dit staat ook wel bekend als “roofing”. Bitumen worden koud of warm op je dak gelijmd. Je kunt tevens onderscheid maken tussen twee soorten: de elastomeren en de plastomeren.
Voordelen Nadelen
perfect combineerbaar met isolatie korte levensduur (25 tot 30 jaar)
goedkoop jaarlijks onderhoud nodig
makkelijk te herstellen
Roofing op plat dak plaatsen Roofing of bitumen heeft een prijs van zo’n 45 a 55 euro per vierkante , wat niet erg goedkoop is maar wel goedkoper dan de alternatieven!

EPDM

EPDM is eigenlijk een rubbersoort die wordt gebruikt als dakbedekking. Deze rubbersoort is een van de beste dakbedekking die je kunt gebruiken voor een plat dak. Voornamelijk omdat EPDM zo duurzaam is!
Voordelen Nadelen
lange levensduur (40 tot 50 jaar) prijziger dan bitumen
geen onderhoud nodig
Een EPDM dak kost gemiddeld zo’n 50 euro per vierkante meter.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.