Dakpanplaten: Isolatie, prijzen en montage

Wanneer je opzoek bent naar dakbedekking, zal je voor heel wat keuzes komen te staan, want het aanbod is groot. Welke dakbedekking je kiest is een belangrijke beslissing. De juiste dakbedekking zorgt namelijk niet alleen voor de uitstraling van je huis, maar ook voor de bescherming van je dakconstructie.

Overweeg je om dakpanplaten te laten zetten, maar wil je graag meer informatie? Dan heb je geluk, want hieronder ontdek je alles wat je ooit wilde weten over dakpanplaten!

Dakpanplaten prijzen

Type dakpan Richtprijs
Niet-geïsoleerde platen zelf plaatsen +- €10 à €15 per m²
Laten plaatsen door een vakman +- €40 à €60 per m²
Geïsoleerde plaatsen +- €50 per m²

Benieuwd naar wat dakpanplaten je zullen kosten? Hieronder een overzicht! Als je ze zelf wilt plaatsen, dan betaal je enkel tussen de €10 en €15 per vierkante meter, voor niet geïsoleerde platen. Wil je liever geïsoleerde platen? Dan betaal je tussen de €13 en €18 per vierkante meter.

Niet geïsoleerde platen inclusief plaatsing zullen je tussen de €40 en €60  per vierkante meter kosten. Geïsoleerde platen inclusief plaatsing starten vanaf €50 per vierkante meter. Voor de beste prijs, is het altijd een goed idee om offertes met elkaar te vergelijken! De prijzen kunnen namelijk erg verschillen per vakman.
Wat zijn dakpanplaten?

Wat zijn dakpanplaten?

Dakpanplaten zijn prefab dakplaten met een uitstraling van echte dakpannen. Ze zijn gemaakt uit staal of aluminium en zijn erg licht. Daardoor zijn ze makkelijk te hanteren.

Ze zijn het ideale alternatief voor dakpannen, omdat ze veel goedkoper zijn en sneller kunnen geplaatst worden, maar toch een gelijkaardige uitstraling hebben.

Dakpanplaten met isolatie

Wanneer je overweegt om dakpanplaten te laten plaatsen, dan zal je eerst moeten kiezen tussen dakpanplaten die geïsoleerd zijn en dakpanplaten zonder isolatie.

Geïsoleerde platen zijn enkel- of dubbelwandige platen die voorzien zijn van isolatie. Dat is handig, want op die manier gebeurt de plaatsing van de dakbedekking en de isolatie in één keer.

Geïsoleerde platen zijn wel iets duurder, maar eigenlijk zijn ze erg interessant, want het prijsverschil is niet groot en het komt je duurder te staan wanneer je apart zou isoleren.

Als je zoekt naar de goedkoopste optie, dan kies je het best voor de stalen platen. De aluminium platen zijn echter makkelijker te plaatsen, omdat ze nog lichter zijn.

Daarnaast zijn aluminium platen beter bestand tegen corrosie en vereisen ze geen onderhoud. Als je stalen platen afwerkt met een polyesterhars coating, dan zijn ze wel goed bestand tegen weersinvloeden. Ze hebben dus beiden hun voor- en nadelen!

Hoe dakpanplaten plaatsen?

Een van de redenen waarom deze dakbedekking zoveel gekozen wordt is door de makkelijke plaatsing. Je hoeft de platen enkel op de panlatten vast te schrijven, met speciale schroeven die voorzien zijn. Met deze platen kan je ook een overzetdak maken. In dat geval worden de panlatten met lange schroeven bovenop de oude dakbedekking geplaatst, daarboven komen dan de platen. Het geheel wordt dan afgewerkt met hulpstukken zoals nokstukken, windveren en dakdoorvoeren.

Bij de plaatsing moet je wel rekening houden met een aantal punten:

 • Gebruik altijd een geschikte onderfolie bij toepassing op een geisoleerd dak. Deze folie beschermd de dakconstructie tegen condensvocht.
 • Zorg ervoor dat de hellingshoek van het dak minimaal 7 graden bedraagt.
 • Zorg er ook voor dat de platen op de juiste manier vastgeschroefd worden, anders gaan ze teveel bewegen onder invloed van wind.
 • Plaats de eerste rij platen steeds mooi recht.

Waarom kiezen voor dakpanplaten?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor dakpanplaten, ze hebben namelijk erg veel voordelen. Benieuwd welke dat zijn? Je ontdekt het hieronder!

Voordelen

 • Snelle plaatsing, waardoor je minder kosten hebt per vierkante meter.
 • Zowel geschikt voor bestaande woningen als voor nieuwbouw.
 • Dezelfde uitstraling als dakpannen, maar voor minder geld
 • Goed voor daken met een beperkte helling (vanaf 7 graden)
 • Relatief lange levensduur, gemiddeld zo’n 30 tot 50 jaar.
 • Licht gewicht, ze zijn daardoor makkelijk en snel te plaatsen.

Nadelen

 • Meer geluid tijdens een regen- of hagelbui (bij een overzetdak heb je daar geen last van, door de onderliggende dakbedekking).
 • Condensvorming door slechte ventilatie in combinatie met schommelende temperatuurverschillen. Je kan dit voorkomen door speciale anticondensfolie onder de platen te laten aanbrengen. Deze folie beschermt het onderdak en de dakconstructie tegen vocht.

Deze platen worden meestal glad afgewerkt en krijgt zo de uitstraling van een traditioneel pannendak, maar er zijn ook nog andere opties mogelijk. Zo kan je kiezen voor een afwerking met steengranulaten. Op die manier lijkt het alsof je dak bedekt is met shingles of roofing. Het valt dus een beetje te zien welke look je verkiest.

Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Zo zijn er platen met een matte of glanzende uitstraling en ook de keuze van kleur is erg uitgebreid. Bij deze platen wordt er vaak gekozen voor populaire kleuren zoals terracotta, antraciet of zwart, maar er zijn nog veel meer opties waaruit je kunt kiezen!

Hoe zit het met de watergoot? Bijna alle platen zijn voorzien van een ingebouwde watergoot. Dat zorgt ervoor dat de platen na het aanbrengen niet meer afgekit moeten worden.

Vind je deze platen wel interessant, maar twijfel je of ze wel beschikbaar zijn voor jouw dakvorm? Dan is er goed nieuws, want deze platen zijn namelijk beschikbaar voor elke dakvorm! Zelfs de lengte en hoogte kan aangepast worden als dat nodig is. Er zijn dus altijd dakpanplaten perfect gemaakt op jouw maat én stijl!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.