Sarking dak: aanleg, kostprijs en voordelen

Sarking dak

Een sarking dak: al van gehoord? Deze term verwijst naar een manier van isoleren. In de klassieke manier van dakisolatie wordt de isolatie aangebracht tussen de kepers of de spanten.

Bij een zogenaamd sarking dak is dit niet het geval. Bij dit type van dak wordt de isolatie namelijk aan de bovenkant van de draagconstructie van het dak aangebracht. Rechtstreeks op de kepers dus.

Wat is de kostprijs van een sarking dak?

Dit hangt af van tal van factoren. Hiertoe rekenen we uiteraard de totale oppervlakte van het aan te leggen sarking dak, het isolatiemateriaal dat je wil gebruiken en de dikte van de laag isolatiemateriaal.

We kunnen enkele richtprijzen meegeven:

 • Alleen isolatiewerken: €40 – €60 per m²
 • Sarking dak met naast de werken ook het verwijderen van de dakbedekking: vanaf 75 euro per m²

Wat is dakisolatie met sarking?

Doorgaans wordt een hellend dak aan de binnenkant geïsoleerd. Maar dit is niet altijd uitvoerbaar, of soms wil de bouwheer dat niet. Maar het is ook mogelijk om een dak langs de buitenkant te isoleren.

Wanneer je bij een schuin dak aan de buitenzijde de isolatie aanbrengt, dan noemt men dit een sarking dak.

 • Een sarking dak heeft dit voor op de klassieke constructie van dakisolatie van binnenuit dat je niet komen aan de bestaande binnenafwerking. De werken vinden immers plaats aan de buitenkant van het dak.
 • Een ander voordeel is dat deze manier van isoleren erg efficiënt is. Een sarking dak bestaat uit isolatiemateriaal met platen die je doorlopend kan leggen. Dit vermindert de kans op koudebruggen.
 • Een sarking dak zorgt voor een bijkomende bescherming van je dakhout omdat het isolatiemateriaal aan de buitenkant ligt.
 • Doordat de isolatie aan de buitenkant wordt aangebracht, heb je aan de binnenkant ook geen plaatsverlies. Ideaal voor huizen met een kleinere zolderruimte of bovenverdieping.

Aangezien een sarking dak langs de buitenkant aangelegd wordt, betekent dit dat het volume van je woonst toeneemt.

Dat mag lang niet altijd zomaar. Het kan zeker geen kwaad om bij de gemeente te informeren of je hiervoor een vergunning nodig hebt.

Hoe leg je een sarking dak aan?

 1. Bij de aanleg worden eerst alle bestaande constructies zoals de dakbedekking, de panlatten en de tengellatten verwijderd. Alleen de dakconstructie blijft dus over.
 2. Op de spanten wordt nu een dampscherm aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het eventueel vocht dat in de woning aanwezig niet kan opstijgen. Op die manier wordt het isolatiemateriaal niet van onderuit beschadigd.
 3. Dan worden de platen aangebracht. Hierop komt een speciale folie voor een onderdak. Dit zorgt ervoor dat het dak waterdicht en windbestendig is. Het moet wel damp doorlaten, zodat het vocht in het isolatiemateriaal naar buiten uit kan verdampen.
 4. De losgemaakte tengellatten worden vervolgens opnieuw in het keperwerk bevestigd. Dit met voldoende lange schroeven.

Laat je sarking dak plaatsen door een dakexpert!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Zijn er ook nadelen aan een sarking ?

Voor de volledigheid willen we ook graag een aantal mogelijke nadelen  opsommen.

 • De isolatiepanelen zijn eerder stijf. Ze kunnen minder het geluid weren dan de traditionele soepele isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol.
 • Een tip voor slaapkamers: wil je hier een sarking dak, dan zal je best ook het dak van binnenuit isoleren. Op die manier houd je hinderlijke geluiden zeker buiten.
 • Een sarking dak aanleggen doe je niet zomaar zonder de nodige kennis. Er is heel wat ervaring nodig, en de hulp inroepen van een vakman is geen overbodige luxe.
 • Qua kostprijs kom je  doorgaans een stukje duurder uit dan de klassieke isolatie langs de binnenkant
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.