Rieten dak: natuurlijk en rustiek

Riet is een grassoort die aan de waterkant groeit en 1 à 3 meter hoog kan worden. De plant kent vele toepassingsmogelijkheden, waaronder manden, schermen en dakbedekking.

Van oudsher wordt riet hiervoor gebruikt: vroeger was het de goedkoopste dakbedekkingsmateriaal na stro, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Het riet dat wordt gebruikt voor daken is meestal een jaar oud. Hoe ouder het riet hoe minder bruikbaar het wordt.

Wat is de prijs van een rieten dak?

Wat je uiteindelijk betaalt voor een rieten dak, hangt af van de oppervlakte die je wilt laten bedekken en de afwerking.

Gemiddeld betaal je €70 à €95 per m² voor een rieten dak.

Dit is exclusief de kosten voor de nokvorsten, die in verschillende materialen beschikbaar zijn. De prijs kan dus ook variëren naargelang de gekozen nokafwerking. Extra kosten voor onderhoud en renovatie.

Is mijn dak geschikt?

Rieten dak: is mijn dak geschikt?

Het eerste aspect dat van groot belang is, is de hellingsgraad van je dak. Dit bepaalt niet alleen of je dak in aanmerking komt, maar ook hoelang je rieten dak zal meegaan: hoe steiler, hoe beter. Een stijl dak blijft namelijk beter droog omdat het water op een natuurlijke wijze afgevoerd wordt.

Een dak met een hellingsgraad van 45 graden is perfect. De levensduur is dan ongeveer 30 tot 40 jaar. Is de hellingsgraad van je dak minder, dan kun je een rieten dak overwegen, maar dan zal het dak maar 10 jaar meegaan. 25 graden of minder zijn echter niet voldoende.

Daarnaast heb je de keuze tussen twee soorten constructies:

  1. De eerste is een open constructie, oftewel de traditionele manier waarbij het riet op latten wordt gebonden. Omdat er geen duidelijke scheiding is tussen binnen- en buitenkant, is de luchtcirculatie zeer goed. Wel is er zo meer kans op brand, waardoor je ook extra betaalt voor je brandverzekering.
  2. Er is ook een modernere constructiesoort: het schroefdak. Voordat men het riet plaatst, voorziet men eerst een sluiting voor het dak die als ondergrond voor het riet dient: deze kan uit isolatieplaten of multiplex bestaan. Hierdoor is er veel minder kans op brand en kan er ook geen tocht ontstaan. Het schroefdak is met andere woorden beter geïsoleerd dan het traditionele rieten dak.

Eigenschappen en voordelen van een rieten dak

Veel mensen kiezen voor een rieten dak omdat het er landelijk en vooral mooi uitziet. Heb je een huis in landelijke stijl? Dan is een rieten dak zeker een streling voor het oog.

Het gewicht van riet is ongeveer 130 kilogram per m³. Dat is met andere woorden veel minder dan het gewicht van dakpannen, wat minder belastend is voor je dakconstructie.

Hoe wordt een rieten dak geplaatst?Bij de traditionele constructie is er een goede verluchting, maar is er meer op brand, waardoor je ook extra betaalt voor je brandverzekering.

Dit is echter niet het geval bij de schroefdakconstructie: hier betaal je even veel bij dakpannen bijvoorbeeld. Daarnaast heb je geen last van stof aan de binnenkant van het dak of condens.

De minimale leeftijd van een rieten dak is 25 jaar. Dit hangt echter af van een heleboel factoren: de plaatsing, goed onderhoud, de hellingshoek, … Zo kun je de leeftijd optrekken naar 45 jaar.

Een rieten dak kent een goede isolatie. De schroefdakmethode heeft een betere isolatie dan het traditionele Bij het schroefdak kun je zelfs isolatiewaardes bereiken van Rc 2.5 of meer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.