Soorten daken
Ben je van plan om een nieuw dak te laten plaatsen, dan is het wel handig om te weten welke mogelijkheden er zijn. Daken bestaan namelijk in veel verschillende soorten. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Hellend dak
De eerste keuze die je zal moeten maken als je een nieuw dak laat plaatsen, is de keuze voor een hellend dak of een plat dak. Als je voor een hellend dak kiest, dan zijn er veel soorten daken waaruit je kunt kiezen.
Laat je adviseren door een vakman
Zadeldak
Een van de vele soorten daken waaruit je kunt kiezen, is een zadeldak. Dit type van dak is een klassieker dat vaak gekozen wordt, omdat hij bij verschillende bouwstijlen past. Het klassieke zadeldak bestaat uit twee dakvlakken die samen een omgekeerde V vormen.
Waarom kiezen voor een zadeldak? Er zijn zoveel soorten daken waaruit je kunt kiezen, dus je vraagt je waarschijnlijk af waarom je voor een zadeldak zou kiezen. Een zadeldak is niet voor niets een van de meest gekozen soorten. Het past niet enkel bij veel verschillende soorten bouwstijlen, maar heeft ook een goede windbestendigheid. Door je dak steil te maken, creëer je bovendien extra leefruimte.
Dakbedekking zadeldak
Ben je helemaal weg van een zadeldak, maar wil je graag weten welke dakbedekking je kunt kiezen? Hieronder overlopen we de mogelijkheden!
Dakpannen
Als je houdt van een klassieke uitstraling, dan kan je kiezen voor dakpannen. Er zijn verschillende fsoorten waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er kleidakpannen die erg duurzaam, maar ook prijzig zijn. Je kunt ook kiezen voor betonpannen die ongeveer dezelfde uitstraling hebben, maar goedkoper en minder duurzaam zijn. Je zal dus sowieso wel dakpannen vinden die passen bij jouw stijl én budget!
Dakpannen zijn prijzig, maar als je kiest voor kleien dakpannen gaan ze een heel leven mee (100 jaar). Kleidakpannen kosten tussen de 35 en 65 euro per vierkante meter. De betonnen dakpannen kosten tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter, maar gaan slechts gemiddeld 30 jaar mee.
Leien dak
Ook leien worden vaak gekozen als dakbedekking voor een zadeldak. Leien hebben een prachtige natuurlijke uitstraling en zijn erg stevig en duurzaam. Je kan kiezen voor de goedkopere variant van natuurleien, namelijk kunstleien. Deze goedkopere variant is wel minder duurzaam.
Ook natuurleien gaan een heel leven mee (zo’n 90 jaar), je betaalt er gemiddeld tussen de 110 en 120 euro per vierkante meter voor. Voor kunstleien betaal je tussen de 65 en 75 euro per vierkante meter, maar ze gaan slechts 30 jaar mee.
Dakpanplaten
Tegenwoordig wordt er ook meer voor dakpanplaten gekozen als dakbedekking. Dakpanplaten zijn handig in gebruik en bestaan in verschillende uitvoeringen. Je hebt er die dezelfde uitstraling hebben als echte dakpannen, met als verschil dat ze dus goedkoper zijn en makkelijker om te leggen!
Dakpanlatten zijn goedkoop, voor niet geïsoleerde dakpanlatten betaal je gemiddeld tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter en voor geïsoleerde dakpanlatten betaal je gemiddeld tussen de 13 en 18 euro per vierkante meter.
Rieten dak
Wil je graag een speciale, authentieke uitstraling? Dan kan je ook kiezen voor een rieten dakbedekking. Riet geeft je huis een unieke uitstraling, maar er hangt wel een pittig prijskaartje aan vast!
Een rieten dak gaat niet zo erg lang mee, gemiddeld zo’n 35 jaar. Je betaalt er zo’n 70 tot 95 euro per vierkante meter voor.
Soorten hellende daken
Naast het populaire zadeldak, zijn er nog tal van andere soorten daken waaruit je kunt kiezen.
Schilddak
Een schilddak valt eigenlijk onder de familie van een zadeldak. Je kan het eigenlijk zien als een aangepast zadeldak. Een schilddak bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekvormige dakschilden aan de korte zijde.
Dit soort dak is typerend voor oudere gebouwen en boerderijen. Het is de ideale dakvorm als je houdt van een charmante, klassieke stijl. Het voordeel van een schilddak: het is goed bestand tegen wind!
Mansardedak
Dit soort dak wordt ook weleens Franse kap genoemd. Bij een mansaredak lopen de onderste dakvlakken steiler dan de bovenvlakken. Hierdoor heb je veel ruimte onder het dak, nog meer als bij een klassiek zadeldak.
Een mansaredak is een goede keuze als je houdt van een klassieke uitstraling en graag van veel ruimte onder het dak geniet!
Tentdak/ puntdak
Een tentdak(ook wel piramidedak of puntdak genoemd), bestaat uit minstens vier, driehoekige dakvlakken die in het nokpunt samenkomen. Bij een tentdak zijn verschillende dakvormen mogelijk, omdat de grootte van de dakschilden onderling erg verschilt.
Een puntdak kan zowel charmant als modern zijn en past dus bij veel verschillende stijlen. Er is wel één nadeel: bij een puntdak heb je wel niet veel ruimte onder het dak.
Plat dak
Als je liever een plat dak dan een schuin dak wilt, dan maak je het jezelf heel wat makkelijker. Bij een plat dak is er namelijk veel minder keuze. Dat is logisch ook, want een plat dak bestaat gewoon uit één horizontaal vlak. Toch zijn er nog mogelijkheden! Benieuwd? We overlopen ze hieronder!
Soorten platte daken
Ook platte daken bestaan in verschillende soorten. Al is de keuze veel beperkter dan bij een schuin dak natuurlijk!
Groendak
Wie zegt dat een plat dak niet origineel kan zijn, die heeft nog nooit een groendak gezien! Een groendak is waarschijnlijk wel dé origineelste keuze die je kunt maken voor je plat dak. Maar wat is een groendak precies? Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat zijn bijvoorbeeld kruiden, grassen, planten, enzovoort.
Soms wordt dit gecombineerd met zonnepanelen of windmolens, want die zijn ideaal voor op een plat dak! Het positieve van een groendak is dat het erg milieuvriendelijk is, een aparte natuurlijke uitstraling geeft en dat de vegetatie zorgt voor een langere levensduur van je dak.
Lessenaarsdak
Voor een plat dak kan er ook gekozen worden voor een lessenaarsdak. Een lessenaarsdak bestaat uit een enkel dakvlak dat is aangebracht onder een hoek van minimum 15 graden. Het is een dak dat ontzettend makkelijk te plaatsen en te bedekken is. Welke bedekking je het beste kiest hangt wel af van de hellingshoek.
Meestal wordt er gekozen voor leien, golfplaten of pannen. Het voordeel is dat je bij een lessenaarsdak maar aan één zijde een dakgoot nodig hebt en je tamelijk wat ruimte onder het dak hebt.
Naast het klassieke lessenaarsdak, bestaat er ook het verspringende lessenaarsdak. Dit dak bestaat uit twee lessenaarsdaken die in verschillende hoogtes van elkaar zijn opgesteld.
Het is een moderne versie van het klassieke lessenaarsdak. Het voordeel van dit soort dak is dat het een mooie moderne uitstraling heeft en je de verticale opening gebruiken als extra lichtvoorziening.