Een kapotte dakgoot herstellen: oorzaak, gevolg, herstelwijze en richtprijs

Een goedwerkende dakgoot zorgt voor het opvangen en afvoeren van regenwater. De functie van een dakgoot is essentieel zodat het dak geen hinder ondervindt bij zware regenval en druk. Echter, bij een beschadigde dakgoot sijpelt regenwater weg waar het niet hoort en moet je dus de dakgoot repareren.

Zo kan het water langs de gevel lopen, wat de woning kan aantasten door vochtindringing. In dit geval moet de dakgoot zo snel mogelijk hersteld worden om vochtige muren en schimmels te vermijden.

Het is daarom aangewezen om je dakgoot regelmatig te onderhouden en eventuele lekken of beschadigingen meteen te herstellen en zeker niet uit te stellen.

Richtprijzen herstelling dakgoot

De gemiddelde prijs van een herstelling of vervanging bedraagt al snel € 35 tot € 50/uur, btw inbegrepen. Een simpele reparatie kost makkelijk € 100 à € 140 in totaal.

Prijzen variëren op basis van het materiaal en de uitgevoerde werken. De verschilende materialen hebben elk voor- en nadelen en beïnvloeden de prijzen sterk. Zo is PVC goedkoop materiaal, maar heeft het een veel kortere levensduur.

Kapotte dakgoot herstellen en vervangen

Prijs nieuwe dakgoot (plaatsing niet inbegrepen):

De totale kosten voor het plaatsen van een dakgoot ligt hoger bij renovatiewerken in tegenstelling tot nieuwbouw. Dit komt omdat er eerst afbraakwerken moeten gebeuren.

Materiaal Richtprijs
PVC dakgoot Vanaf €25 per m²
Zinken dakgoot Vanaf €30 per m²
Aluminium dakgoot Vanaf 30 per m²
Koperen dakgoot Vanaf €40 per m²

Hou je dakgoot langer in topconditie

Om de optimale conditie en effectieve werking van je dakgoot te behouden, is het aangeraden om 2 tot 3 keer per jaar een inspectie en onderhoud van je dakgoot uit te voeren. Door frequent nazicht ontdek je eventuele beschadigingen tijdig.

Het is vanzelfsprekend dat een dakgoot in een omgeving met veel begroeiing meer aandacht vraagt qua onderhoud. In een groene omgeving kan een dakgootrooster handig zijn, waardoor bladeren en ander vuil zich niet kunnen opstapelen.

Dakgoot herstellen vs. dakgoot vervangenKapotte dakgoot herstellen en vervangen

Heb je een kapotte of beschadigde dakgoot? Eerst moet je nagaan wat aan de basis ligt van het probleem om te bepalen wat er precies moet gebeuren.

Hierbij speelt de ouderdom van je dakgoot een grote rol. Indien je dakgoot ouder dan 25 jaar is, dan is het de kosten niet waard en kies je beter meteen voor een nieuwe.

Onthoud dat een reparatie slechts een tijdelijke oplossing is. Bij herhaaldelijke herstellingen is het duidelijk tijd voor een nieuwe dakgoot.

EENVOUDIG ZELF OP TE LOSSEN:


  • Verstopte afvoer: Het regenwater heeft moeite om weg te lopen. Hier breng je snel een einde aan door bladeren en ander vuil te verwijderen.

KIES VOOR EEN VAKMAN BIJ:


  • Losse/beschadigde dakgoot: Onderdelen zijn los of beschadigd waardoor water eruit vloeit.
  • Corrosie: Een oude zinken dakgoot vertoont witte vochtigheidscorrosie. De corrosie ontstaat door blootstelling aan condens of aan een lek in je zinken dakgoot.

Doe beroep op het deskundig advies van een vakman. Een dakwerker bepaalt in welke situaties een dakgoot hersteld of vervangen dient te worden. Een dakgoot met vochtigheidscorrosie zal hoogstwaarschijnlijk veranderd moeten worden.

ZELF DAKGOOT HERSTELLEN OF DOOR EEN VAKMAN:


  • Daklekkage: Lekken ontstaan ten gevolge van ouderdom en slijtage.

Een lek kan snel gedicht worden, maar een nieuwe dakgoot is aanbevolen bij grote of meerdere lekken. Een vervanging is dus voordeliger dan helemaal je dakgoot repareren, de conditie van de dakgoot zal na verloop van tijd verslechteren.

Vraag advies aan een erkende dakwerker!

Naar stap 2

Lek in dakgoot herstellen: werkwijze

Een dakgoot repareren kan eenvoudig gedaan worden, maar er bestaan verschillende herstelwijzen. De gebruikte herstellingstechniek is immers afhankelijk van het materiaal waaruit de dakgoot bestaat.

  1. Zink: Vaak ontstaat het lek door een beschadigde of zwakke soldeernaad. Verstevig met vloeibare zink (= coatings zinkrenovatie) of soldeer de dakgoot opnieuw. Een klein lek kan gedicht worden door er een stukje roofing op te branden. Let op bij ouder zink, het zink wordt dunner en je brandt dan makkelijker een gat. Laat daarom een zinken dakgoot eerder herstellen door een vakman met ervaring in plaats van doe-het-zelf.
  2. PVC: Gebruik PVC lijm voor kleine herstellingswerken. Toch is het voordeliger om een beschadigde PVC dakgoot meteen te laten vervangen. Dit komt goedkoper uit dan het investeren van tijd en geld in een herstelling.
  3. Koper of aluminium: Met een polyester reparatieset kunnen zwakke plekken in de afwerkingslaag verstevigd worden. Een lekkage kan gedicht worden met herstellingstape of rubber (rubber seal).

Kies voor een ervaren dakwerker

Laat je kapotte dakgoot repareren of vervangen door een ervaren dakwerker. Een vakman weet namelijk wanneer een vervanging noodzakelijk is of voordeliger is dan een herstelling. Hierdoor vermijd je dat je geld uitgeeft aan een dakgoot die uiteindelijk toch vervangen moet worden. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken of een herstelling of plaatsing wel correct gebeurt.

Kies voor gemak, raadpleeg een dakwerker met ervaring en krijg aangepast advies. Vraag hieronder snel en makkelijk meerdere offertes aan.