Een kapotte dakgoot herstellen: oorzaak, gevolg, herstelwijze en richtprijs

Moet je je kapotte dakgoot herstellen? Goedwerkende dakgoten zorgen voor het opvangen en afvoeren van regenwater. De functie van een dakgoot is essentieel zodat het dak geen hinder ondervindt bij zware regenval en druk. Echter, bij een beschadigde dakgoot sijpelt regenwater weg waar het niet hoort en moet je dus de dakgoot repareren.

Zo kan het water langs de gevel lopen, wat de woning kan aantasten door vochtindringing. In dit geval moeten dakgoten zo snel mogelijk hersteld worden om vochtige muren en schimmels te vermijden.

Het is daarom aangewezen om je dakgoot goed en regelmatig te onderhouden en eventuele lekkageof beschadigingen meteen te herstellen en zeker niet uit te stellen.

Ontvang een prijs op maat

Richtprijzen dakgoot repareren

De gemiddelde prijs voor het repareren of  vervangen bedraagt al snel € 35 tot € 50/uur, btw inbegrepen. Een simpele reparatie kost makkelijk € 100 à € 140 in totaal.

Prijzen variëren op basis van het materiaal en de uitgevoerde werken. De verschillende materialen hebben elk voor- en nadelen en beïnvloeden de prijzen sterk. Zo is PVC goedkoop materiaal, maar heeft het een veel kortere levensduur. Andere materialen zoals zinken dakgoten of koperen dakgoten zijn wat duurder.

Kapotte dakgoot herstellen en vervangen

Prijzen nieuwe dakgoot (plaatsing niet inbegrepen):

De totale kosten voor het plaatsen van een dakgoot ligt hoger bij renovatiewerken in tegenstelling tot nieuwbouw. Dit komt omdat er eerst afbraakwerken moeten gebeuren.

Materiaal Richtprijs
PVC dakgoot Vanaf €25 per m²
Zinken dakgoot Vanaf €30 per m²
Aluminium dakgoot Vanaf 30 per m²
Koperen dakgoot Vanaf €40 per m²

Hou je dakgoot langer in topconditie

Om de optimale conditie en effectieve werking van je dakgoot te behouden, is het aangeraden om 2 tot 3 keer per jaar een inspectie en onderhoud van je dakgoot uit te voeren. Door frequent nazicht ontdek je eventuele beschadigingen tijdig.

Het is vanzelfsprekend dat een dakgoot in een omgeving met veel begroeiing meer aandacht vraagt qua onderhoud. In een groene omgeving kan een dakgootrooster handig zijn, waardoor bladeren en ander vuil zich niet kunnen opstapelen.

Dakgoot repareren vs. dakgoot vervangenKapotte dakgoot herstellen en vervangen

Heb je een kapotte of beschadigde dakgoot? Eerst moet je nagaan wat aan de basis ligt van het probleem om te bepalen wat er precies moet gebeuren.

Hierbij speelt de ouderdom van de dakgoten een grote rol. Indien je dakgoot ouder dan 25 jaar is, dan is het het repareren niet waard en kies je beter meteen voor een nieuwe.

Onthoud dat een reparatie slechts een tijdelijke oplossing is. Bij herhaaldelijke herstellingen is het duidelijk tijd voor een nieuwe dakgoot.

EENVOUDIG ZELF DAKGOOT REPAREREN:


  • Verstopte afvoer: Het regenwater heeft moeite om weg te lopen. Hier breng je snel een einde aan door bladeren en ander vuil te verwijderen.

KIES VOOR EEN VAKMAN BIJ:


  • Losse/beschadigde dakgoot: Onderdelen zijn los of beschadigd waardoor water eruit vloeit.
  • Corrosie: Oude zinken dakgoten vertonen witte vochtigheidscorrosie. De corrosie ontstaat door blootstelling aan condens of aan een lek in je zinken dakgoot.

Doe beroep op het deskundig advies van een vakman. Een dakwerker bepaalt in welke situaties dakgoten hersteld of vervangen dienen te worden. Dakgoten met vochtigheidscorrosie zal hoogstwaarschijnlijk veranderd moeten worden.

ZELF DAKGOOT REPAREREN OF DOOR EEN VAKMAN:


  • Daklekkage: lekkage ontstaat ten gevolge van ouderdom en slijtage.

Een lek kan snel gedicht worden, maar een nieuwe dakgoot is aanbevolen bij grote of meerdere lekkage. Een vervanging is dus voordeliger dan helemaal je dakgoot repareren, de conditie van de dakgoten zullen na verloop van tijd verslechteren.

Vraag advies aan een erkende vakman voor reparatie!

Naar stap 2

Lek in dakgoot herstellen: werkwijze

Dakgoot herstellen

Een dakgoot repareren kan eenvoudig gedaan worden, maar er bestaan velerlei herstelwijzen. De gebruikte herstellingstechniek is immers afhankelijk van het materiaal waaruit de dakgoten bestaan.

  1. Zink: Vaak ontstaat het lek door een beschadigde of zwakke soldeernaad. Verstevig met vloeibare zink (= coatings zinkrenovatie) of soldeer de dakgoot opnieuw. Een klein lek repareren kan door te dichten door er een stukje roofing op te branden. Let op bij ouder zink, het zink wordt dunner en je brandt dan makkelijker een gat. Laat daarom een zinken dakgoot eerder herstellen door een vakman met ervaring in plaats van doe-het-zelf.
  2. PVC: Gebruik PVC lijm voor kleine herstellingswerken. Toch is het voordeliger om beschadigde PVC dakgoten meteen te laten vervangen. Dit komt goedkoper uit dan het investeren van tijd en geld in een herstelling.
  3. Koper of aluminium: Met een polyester reparatieset kunnen zwakke plekken in de afwerkingslaag verstevigd worden. Een lekkage kan gedicht worden met herstellingstape of rubber (rubber seal).

Kies voor een ervaren dakwerker

Laat je kapotte dakgoot repareren of vervangen door een ervaren dakwerker. Een vakman weet namelijk wanneer een vervanging noodzakelijk is of voordeliger is dan een herstelling. Hierdoor vermijd je dat je geld uitgeeft aan een dakgoot die uiteindelijk toch vervangen moet worden. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken of een herstelling of plaatsing wel correct gebeurt.

Kies voor gemak, raadpleeg een dakwerker met ervaring en krijg aangepast advies. Vraag hieronder snel en makkelijk meerdere offertes aan voor jouw dakwerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.