Leien dak: soorten leien en prijs per m²

Door zijn natuurlijke en luxueuze uitstraling is een leien dak een van de mooiste oplossingen voor dakbedekkingen, zowel in moderne als klassieke architectuur.

Leien dak: prijs per m²

💶 Gemiddeld is de kostprijs voor een kunstleien dak plaatsen ca. € 70 per vierkante meter. Natuurleien, waarvoor je al snel € 110 per vierkante meter betaalt, zijn beduidend duurder dan kunstleien, waardoor een natuurleien dak een vrij kostbare investering is.

Een prijs op maat nodig?

Vind snel een dakwerker in de buurt

Niet alleen door het unieke materiaal, maar ook door de specifieke manier van verwerken. Want elke lei dient afzonderlijk bevestigd te worden op de dakpanlatten, wat het een arbeidsintensief karwei maakt.

Maar het resultaat is er dan ook naar: een zeer sterke, stormbestendige dakbedekking, die nooit meer vervangen hoeft te worden!

Gecombineerd met de overige voordelen van natuurleien, zoals de luxe en natuurlijke uitstraling, vormt die investering echter een absolute aanwinst voor je huis!

De meeste van die voordelen gelden ook voor kunstleien, al zijn die eerder aan vervanging toe dan natuurleien.

Waarom kiezen voor een leien dak?

Een waardevolle investering

Als je toe bent aan het vernieuwen van je dak, denk dan eens aan leien, een van de meest duurzame én fraaie oplossingen voor dakbedekking die er zijn.

Niet voor niets worden leien al eeuwenlang gebruikt: duurzaam, weerbestendig en mooi. Een leistenen dak past goed in het straatbeeld en heeft tegelijk een natuurlijke en luxueuze uitstraling.

Daarbij zijn leistenen uitermate geschikt voor toepassingen in allerlei stijlen in moderne en klassieke architectuur. Een professioneel gelegd leien dak bepaalt immers in belangrijke mate de uitstraling van een huis.

Zowel in kunst- als natuursteen leien is er dan ook een riant aanbod op de markt in een breed palet aan vormen, kleuren en afwerkingen.

In veel vormen en kleuren

Naast de bekende materialen voor dakbedekking zoals pannen, zink of riet kun je ook kiezen voor duurzame leien. Daarin heb je de keus uit twee soorten: natuurleien en kunstleien, elk met zijn eigen, specifieke eigenschappen.

Dankzij de brede variatie in kleuren en vormen van leien dakpannen zijn de mogelijkheden qua ontwerp en uitstraling vrijwel onbegrensd.

Natuurleien, afkomstig uit de steengroeves in Europa, Afrika, Azië en Amerika, zijn volledig uit natuursteen gemaakt, ideaal voor een sterke en onverslijtbare dakbedekking.

Daarnaast zijn er ook kunstleien verkrijgbaar, gemaakt van vezelcement, in vierkante of rechthoekige vormen, die plaatsing op allerlei uiteenlopende daktypes mogelijk maken.

Zowel natuur- als kunstleien zijn leverbaar in allerlei uitvoeringen en verkrijgbaar in fraaie antracietkleuren of in diverse natuurtinten.

Leien dak plaatsen

Natuurleien

Doordat elke steengroeve zijn eigen steensoort produceert, bieden natuurleien een grote diversiteit aan kleuren en structuren.

Daarbij dragen het reliëf en de natuurlijke imperfecties in vorm- en kleur, die een natuurproduct als steen kenmerken, bij aan de authentieke uitstraling van een leien dak, die je woning een levendig aanzicht geeft. Maar natuurleien bieden nog meer voordelen:

 • storm- en temperatuurbestendig
 • goede bescherming tegen weersinvloeden
 • lange levensduur
 • vrijwel onderhoudsvrij

Door de compacte structuur nemen ze vrijwel geen vocht op, waardoor ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Perfecte eigenschappen die dit product duurzaam en kwalitatief hoogstaand maken.

De vele plaatsingsmogelijkheden van natuurleien, zoals halfsteensverband, dubbele dekking of open voegen maken ze geschikt voor geavanceerde dakvormen. Natuurleien zijn weliswaar duurder dan hun kunststof broertjes, maar gaan dan ook een leven lang mee (75 tot 100 jaar!)

Kunstleien

Kunstleien worden gemaakt van vezelcement, een sterk en licht product op basis van cement en kunstvezels. Ook kunststof leien bieden de nodige voordelen:

 • uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • een groot aanbod in formaten en kleuren
 • licht van gewicht
 • veel verwerkingsmogelijkheden

Doordat kunstleien beduidend lichter en goedkoper zijn dan natuurleien, worden ze vaak toegepast in woningbouw en dakrenovaties. Daarbij zorgt de samenstelling van het materiaal voor een strakke afwerking, geschikt voor allerlei architectonische dakontwerpen.

Of het nu gaat om een oud, monumentaal pand of een moderne nieuwbouwwoning, leien vormen altijd een unieke dakbedekking.

Ook de grote diversiteit in vormen en gebruiksmogelijkheden draagt bij aan de grote populariteit van kunstleien, leverbaar in diverse grijstinten tot blauw, bruin, groen en rood.

Het resultaat is een fraai leistenen dak dat sterk, licht van gewicht en aantrekkelijke geprijsd is.

Leien dak ontmossen

Net als andere daken wordt ook een leien dak na verloop van tijd vuil door aangroei van algen en mossen. Om dat proces zoveel mogelijk tegen te gaan worden leien tijdens de fabricage voorzien van een speciale coating, een beschermende laag die vocht en vuil afstoot.

Leien dak ontmossen

Deze coating is echter wel aan slijtage onderhevig, mede afhankelijk van factoren als de locatie van het dak, de omgeving, ventilatie en zure regen.

Omstandigheden waardoor leien soms meer vocht gaan opnemen. Want vochtige leistenen vormen een perfecte basis voor de groei van mossen die zich aan de leistenen vasthechten, en zo je dak aantasten.

Voor een langere levensduur is het dus zaak je dak van tijd tot tijd te ontmossen.

 1. Na het verwijderen van bladafval en schoonmaken van de regenafvoer zorg je er met een drukspuit met een mosdodend middel voor, dat mos- en algenaangroei van het dak verwijderd worden.
 2. Daarna wordt een beschermende primer aangebracht, voor een goede hechting tussen de leien en de nieuwe coating.
 3. Na behandeling ziet je dak er weer als nieuw uit en biedt bovendien weer minstens tien tot vijftien jaar een uitstekende bescherming.

Ook natuurleien krijgen een vergelijkbare behandeling, maar deze hoeven minder vaak gereinigd te worden dan kunststof leien.

Leien dak: asbest of niet?

In de tachtig- en negentiger jaren werden dakleien vaak gemaakt van cement waarin asbest was verwerkt. Een product waarvan we inmiddels weten dat het risico’s voor de gezondheid inhoudt.

Dat was in 1997 reden om de productie ervan definitief te stoppen. De Eternitleien die daarna zijn geproduceerd, zijn asbestvrij, maar leien van voor 1990 bevatten vrijwel zeker asbest.

Deze mogen absoluut niet met een hogedrukspuit worden schoongespoten, daarom dien je de leien vooraf te (laten) checken op aanwezigheid van asbest.

Het is weliswaar niet verboden zelf asbest leien te verwijderen of te vervangen, maar met het oog op gezondheidsrisico’s raden we dat niet aan.

De beste oplossing is een professionele vakman in de arm te nemen. Een vakman die over de juiste knowhow beschikt om jouw dak veilig te reinigen, te renoveren of een volledig nieuw leien dak te plaatsen.

Hoe asbest op leien dak herkennen?

Asbesthoudende leien herkennen is niet altijd even makkelijk. Deze leien werden veelal zwart of rood geschilderd maar binnenin hebben ze een grijze kern.

Aan de buitenkant zie je dus nauwelijks verschil, wat het lastig maakt ze te onderscheiden van ‘goede’ kunstleien. Daarom vormen fabrikant en fabricagejaar de beste indicaties.

Het merk Eternit hanteert een duidelijke ‘NT’-vermelding op asbesthoudende leien, die daarmee wel makkelijk te herkennen zijn.

Asbest op leien dak verwijderen: kostprijs

De kosten om een asbestdak te laten verwijderen of renoveren kunnen nogal uiteenlopen, mede afhankelijk van het formaat van je dak, de gekozen dakbedekking en of er een steiger of bouwlift nodig is.

Daarom is het zinvol om vooraf een offerte aan te vragen. De dakwerker geeft je dan een schatting van de kosten, maar die is uiteraard voor een belangrijk deel afhankelijk van jouw specifieke situatie en voorkeuren.

Een gecertificeerd bedrijf kan je binnen twee dagen een compleet nieuw leien dak plaatsen. Onze partners hebben jarenlange ervaring in asbestsanering. Opdrachten als het renoveren van een leien dak wordt snel, veilig en vakkundig uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.