Een daklekkage: hoe opsporen en herstellen?

Heb je last van een lekkend dak? Dat kan erg vervelend zijn. Om nog maar te zwijgen over de grote schade die het water aan je dak kan aanrichten. Daarom is het belangrijk het daklekkage opsporen en herstellen tijdig gebeurt. Vraag jij je af hoe je een daklekkage kan opsporen en welke werken er gedaan moeten worden? Moet je met spoed jouw dak repareren? Alles wat je wil weten over daklekkages, ontdek je hier!

Een daklekkage, wat kost je dat?

Hoe daklekkages herkennen?

Wanneer je een lekkage in je dak opmerkt, zal je je waarschijnlijk wel zorgen maken over de hoge kosten die daarbij komen kijken. Toch hoeft het niet per se zo duur te zijn. Het is allemaal natuurlijk afhankelijk van hoe erg de schade is. Hoe langer je wacht, hoe erger de schade wordt en hoe meer de prijs zal oplopen. Daarom dat het zo belangrijk is dat je er snel bij bent! Laat een expert op tijd jouw dak inspecteren.

Laat je daklekkage zo snel mogelijk herstellen

Vergelijk dakwerkers uit de buurt

Als de onderliggende constructie van je plat dak nog goed is, dan volstaat het om enkel je dakbedekking te laten vervangen. Als de constructie van je schuin dak nog goed is, dan kan je een overzetdak laten plaatsen. Wil je weten wat het je specifiek zal kosten? Dan vind je hieronder meer informatie!

Kostprijs plat dak vervangen

Bij een plat dak zullen de kosten anders zijn dan bij een schuin dak en de prijs hangt ook sterk af van het soort dakbedekking dat je gebruikt.

  • Bitumen: Een bitumen dakbedekking gaat zo’n 20 a 30 jaar mee en kost 30 tot 75 euro per vierkante meter.
  • EPDM: Als je EPDM gebruikt dan zal je dakbedekking zo’n 35 a 50 jaar meegaan en je zo’n 30 a 80 euro per vierkante meter kosten.
  • PVC: Een PVC dakbedekking heeft een levensduur van 25 tot 40 jaar en kost tussen de 45 en 60 euro per m².
  • Groendak: Een groendak is de duurzaamste, maar ook duurste keuze. Het gaat zo’n heel leven mee (50 tot 100 jaar) en kost tussen de 45 en 200 euro per m².

Een schuin dak vervangen

Bij een hellend dak is een overzetdak de ideale oplossing, tenminste als je constructie nog goed is. Een overzetdak bestaat uit stalen dakplaten, die lijken op gewone dakpannen. Deze worden op jouw bestaande dakpannen aangebracht. Een overzetdak kost zo’n 60 euro per vierkante meter.

Ben je verzekerd tegen dak lekkage?

Als je een brandverzekering hebt, dan kan het zijn dat de daklekkage verzekerd is. Heb je een lek opgespoord? Neem dan meteen contact op met je brandverzekeringsmaatschappij. In het geval van een dak lekkage, krijg je een basisdekking voor materiële schade die aangericht werd door het insijpelend vocht. Maar opgelet, als de schade ontstaan is door achterstallig onderhoud wordt je niet vergoed.

Door beroep te doen op je brandverzekering spaar je dus heel wat geld uit! Let wel op, want de verzekering dekt enkel de kosten van de schade die aangericht is en niet de kosten van je dakreparatie of dakrenovatie!

Lekkage plat dak

Oorzaken daklekkage?

Een lek in je dak kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de precieze oorzaak te ontdekken, zodat je weet welke maatregelen je moet nemen. Hieronder overlopen we de meest voorkomende oorzaken!

  1. Verstopte dakgoot: Een vaak voorkomende oorzaak van een lek in je dak is een verstopte dakgoot. Wanneer er zich te veel vuil in je dakgoot begint op te hopen, kan dit voor verstopping zorgen. In de herfst wordt die mogelijkheid groter, door het vallen van de bladeren. Wanneer je dakgoot verstopt zit en het begint te regenen, kan dit voor problemen zorgen. Zorg er dus voor dat je je dakgoot tijdig schoonmaakt.
  2. Beschadigde dakpannen: Als je een schuin dak hebt dan kunnen kapotte dakpannen, scheuren of niet mooi aansluiten de oorzaak zijn van je lek. Een goede dakbedekking zorgt voor een waterdicht dak. Gelukkig kan je deze beschadigde dakbedekking makkelijk laten vervangen door een professional!
  3. Een slechte afvoer: Heb je een plat dak? Dan wordt een lekkage vaak veroorzaakt door een slechte afvoer van regenwater. Als je een slechte afvoer hebt, dan blijft er veel water staan. Hierdoor wringt vocht zich tussen de naden en daardoor kan een lekkage ontstaan. Een slechte afvoer kan ontstaan als je de afvoer niet vaak genoeg schoonmaakt, maar ook door slechte weersomstandigheden zoals hagel en sneeuw. Let op, want als er water op je plat dak staat wil dit nog niet altijd zeggen dat het aan de afvoer ligt. Het kan namelijk ook zijn dat je dak verzakt is. Sluit dit dus eerst uit!
  4. Een beschadigd daklood: Nog een oorzaak is een beschadigde daklood. Het kan zijn dat je daklood niet meer mooi overloopt, waardoor vocht naar binnen kan. Dit kan ook voorkomen in geval van achterstallig onderhoud.
  5. Een slechte dakisolatie: De oorzaak van je lekkende dak kan ook een slechte dakisolatie zijn. Een goede isolatie van je dak is dus niet enkel belangrijk om je huis goed warm te houden, maar kan ook een daklekkage voorkomen.

Verstopte dakgoot

Daklekkage opsporen?

Hoe kan je een daklekkage verhelpen? Je hebt vocht in je huis en op de muren begint er zich schimmel te vormen. Je behangpapier begint lost te komen en je weet dat er iets niet pluis is. Je weet dat deze symptomen wijzen op een lek in je dak, maar je weet niet precies hoe je het lek moet opsporen.

Een lek in je dak opsporen is ook geen makkelijke opgave, maar het is wel noodzakelijk dat je het tijdig vindt om de schade te beperken! Hieronder geven we je daarom een handig stappenplan voor daklekkage detectie!

Wat zijn de gevolgen van daklekkage?

Platte dak (of hellend dak met bitumen) stappenplan

  • Stap 1: Controleer de afvoer en kijk of alles in orde is. Zie je ontbrekende delen of breuken?
  • Stap 2: Controleer ook je schoorsteen als je die hebt.
  • Stap 3: Controleer de dakdoorvoeren en kijk of er ook daar eventuele gebreken zijn. Kijk of er bijvoorbeeld kappen of hoedjes van de dakdoorvoor missen.
  • Stap 4: Bekijk ook de gevelaansluiting met de buren. Kijk goed of je breuken ziet.
  • Stap 5: Bekijk de dakbedekking. Is deze gescheurd of is de daklood gescheurd?

Hellend dak met dakpannen stappenplan

  • Stap 1: Controleer de afvoeren van je dak en kijk of er iets mis is. Heb je dakramen? Controleer dan of de gootjes omheen het dakraam vrij zijn van vuil.
  • Stap 2:Controleer de dakpannen. Zijn alle dakpannen er nog? Liggen ze goed? Is er schade te bemerken?
  • Stap 3: Controleer de nokvorst. Kijk of je dakpannen vast liggen en je geen enorme gaten ziet.
  • Stap 4: Kijk ook of alles in orde is met je schoorsteen.
  • Stap 5: Bekijk de dakdoorvoeren grondig. Kijk of er geen hoedjes of kappen missen.
  • Stap 6: Controleer ook de gevelaansluiting met je buren, kijk of je geen breuken tegenkomt.
  • Stap 7: Kijk ook of het daklood niet gescheurd is.

Heb je al deze stappen opgevolgd, maar kon je niets abnormaals opmerken? Dan is het misschien verstandig om je dak eens te laten nakijken door een professional. Pas dan ben je echt zeker dat je een lekkage uit kunt sluiten!

Gevolgen daklekkage

We hebben al overlopen wat de oorzaak van de daklekkage kan zijn. Om de ernst van een lekkage te begrijpen, is het belangrijk dat we ook even de gevolgen overlopen. Als je last hebt van een lek in je dak, dan kan het overtollige water veel schade aan je dak aanrichten. Als je het lek niet meteen opmerkt dan kan houtrot optreden. Als de schade te ernstig wordt, dan moet de volledige dakconstructie vernieuwd worden. Dat kan je al snel heel wat kosten! Een lekkage heeft daarnaast ook negatieve gevolgen voor je gezondheid. Door het vocht dat binnen lekt kunnen er namelijk schimmels ontstaan. Schimmels zijn erg nefast voor je gezondheid.

Door schimmel kan je last krijgen van allerlei kwaaltjes zoals: huiduitslag, keelpijn en hoofdpijn. Je huis zal tevens een muffe onaangename geur hebben. Voor je huis én je gezondheid is het dus belangrijk om het lek zo snel mogelijk te repareren!

Hoe daklekkage repareren?

De oplossing voor je lekkage hangt natuurlijk af van de oorzaak. We zetten het even overzichtelijk op een rijtje.

Een verstopte dakgoot

Als de oorzaak van je lekkage een verstopte dakgoot is, dan is de oplossing eenvoudig: maak je dakgoot schoon! Een dakgoot maak je eenvoudig zelf schoon, je hoeft alleen het vuil uit je gootsteen te halen. Als je het liever wilt, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een professional in te schakelen. Dat is net iets veiliger!

Een slechte dakbedekking

Als je dakpannen niet mooi aansluiten of als ze stuk zijn dan zal je je dakpannen moeten laten vervangen. Meestal moeten deze plaatselijk vervangen worden, maar in sommige gevallen kan een dakrenovatie nodig zijn.

Daklekkage

Een slechte afvoer

Als je afvoer van je dak de wensen overlaat, kan je er beter voor zorgen dat je een extra afvoer op je dak laat installeren. Wanneer er te lang, te veel water op je dak staat dan kan het dak doorbuigen en dan worden de problemen groter. Wacht hier dus niet te lang mee.

Een beschadigde daklood

Is je daklood beschadigd? Dan kan je deze het best laten vernieuwen. Ook hiervoor kan je terecht bij een professional!

Een slechte dakisolatie

Als de lekkage afkomstig is van een slechte dakisolatie dan doe je er goed aan om je dakisolatie opnieuw te laten leggen. Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, maar welke zijn nu eigenlijk de beste?

  • EPS isolatieplaten: Deze dakisolatieplaten zijn de goedkoopste die er zijn, maar de kwaliteit is ook wel minder als de alternatieven. EPS isolatieplaten zijn gemaakt uit piepschuim en zijn daardoor licht en makkelijk hanteerbaar. Hun pluspunt is dat ze goed bestand zijn tegen vocht. EPS isolatieplaten kosten gemiddeld 15 euro per vierkante meter.
  • XPS isolatieplaten: XPS isolatieplaten zijn gemaakt uit geëxtrudeerd polystyreen. Ze zijn vergelijkbaar met EPS isolatieplaten, maar met een net iets beter isolatiegehalte. Ook XPS platen zijn goed bestand tegen vocht. De prijs voor deze isolatieplaten is ongeveer 19 euro per vierkante meter.
  • PUR isolatieplaten: Deze isolatieplaten hebben een erg goede isolatiewaare. PUR isolatieplaten kosten zo’n 20 euro per vierkante meter.
  • PIR isolatieplaten: Het voordeel van deze soort, is dat ze erg brandveilig zijn. Ook de isolatiewaarde van dit materiaal is uitstekend. PUR isolatieplaten hebben prijzen vanaf 25 euro per vierkante meter.
  • Resol isolatieplaten: De isolatieplaten met het hoogst isolerend vermogen, dat zijn deze! Daarom zijn ze ook ideaal voor de dakisolatie van een hellend dak. Aan dit kwalitatieve materiaal hangt natuurlijk wel een prijskaartje. De prijs begint vanaf ongeveer 35 euro per vierkante meter.

Daklekkage zelf repareren?

Misschien ben jij wel erg handig en los jij je dakproblemen het liefst van al zelf op. Daar is natuurlijk niets mis mee! Alles wat je zelf kan doen, bespaart je immers veel geld.

Toch moet je hiermee opletten, want in sommige gevallen is het beter om een professional in te schakelen, ook al ben jij een handige Harry. Dakwerken doe je niet zomaar eventjes, er is veel precisie en kennis voor nodig.

Daklekkage zelf herstellen?

Daarnaast kan werken op je dak ook erg gevaarlijk zijn als je het niet gewoon bent. Neem daarom geen risico’s en doe het alleen zelf als je zeker weet dat het je zal lukken.

Het kuisen van je dakgoot is bijvoorbeeld een klus die je makkelijk zelf kunt doen. Voor een dak reparatie kan je in de meeste gevallen beter een professional inschakelen!

Wanneer moet je een dakwerker inschakelen?

In de meeste gevallen is het dus raadzaam dat je een dakwerker inschakelt dat jouw dak gaat repareren. Zo weet je dat de werken veilig en professioneel zullen gebeuren. Een dakwerker kan je eigenlijk voor al je dakwerken inschakelen; van dakgoot reinigen tot het vernieuwen van je dak. Het is maar waar jij je het prettigst bij voelt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.