Dakplannen? Kies uit deze soorten dakpannen

Plannen voor een nieuw dak in de nabije toekomst? Dan denk je best twee keer na over het soort dakpannen dat je op je dak wil leggen. De ene soort gaat namelijk langer mee dan de andere of is onderhoudsvriendelijker. Bespaar jezelf heel wat tijd en kosten en informeer je goed over de mogelijkheden in soorten dakpannen. Geen enkel dak is hetzelfde!

Prijzen dakpannen

De prijzen van de pannen hangen sterk af van het type, het merk, de uitvoering en de staat (nieuw of tweedehands). Kies je bijvoorbeeld voor authentieke Boomse pannen, dan moet je veelal rekenen op een prijs van 5 tot 10 euro per stuk. Originele Pottelbergse pannen kosten doorgaans zo’n 10 tot 20 euro per vierkante meter. De prijzen van Koramic pannendaken varieert van ongeveer 14 euro per vierkante meter voor de goedkoopste variant tot rond de 50 euro per vierkante meter voor de duurdere opties.

Krijg de beste prijs!

Kleidakpannen

Soorten dakpannen: kleidakpannen

Kleidakpannen worden ook wel stormpannen of keramische pannen genoemd. Wat het uitzicht betreft, hebben ze een natuurlijke, authentieke look. Bovendien zijn ze te koop in verschillende vormen en kleuren. Het fijne aan deze soort dakpan is dat kleidakpannen in de kern gekleurd worden. Bijgevolg verliezen ze niet makkelijk hun kleur en lijkt het niet alsof je na verloop van tijd nog eens een nieuw dak hebt laten leggen.

Kleidakpannen kunnen op twee manieren afgewerkt worden: engobe of glazuur. Bij dat eerste krijg je eerder een mat effect. Geglazuurde dakpannen daarentegen bestaan zowel in matte als glanzende vorm. Het voordeel van glazuren is dat de glaslaag die tijdens het proces op de dakpannen wordt aangebracht, ervoor zorgt dat de pannen extra beschermd zijn tegen algen.

Wanneer we het over de levensduur van kleidakpannen hebben, spreken we over meer dan 100 jaar. Dit soort dakpannen gaat met andere woorden een leven lang mee. Precies wat je wil, toch? Opgepast: ten gevolge van corrosie of luchtvervuiling kan er op termijn wel een patina ontstaan. Dat wil zeggen dat er een beetje roest kan optreden. Dit neemt echter niets weg aan de optimaliteit van de dakpannen zelf. Sommigen kiezen er zelfs voor om hun pannen al op voorhand te patineren, omdat ze dat mooier vinden. Aan jou de keuze!

Dat kleidakpannen levenslang meegaan, merk je ook in de prijs. Reken daarvoor op gemiddeld 50 euro per vierkante meter dak. In deze prijs zitten BTW en montage al inbegrepen. Uteraard is die prijs variabel. Voor een exacte prijs op maat vraag je best een offerte aan. Onze offerteservice is je daar graag bij van dienst.

Betondakpannen

Soorten dakpannen: betonnen dakpannen

Soms heeft men het in de volksmond over sneldakpannen. Eigenlijk bedoelt men dan betondakpannen. Betondakpannen staan namelijk gekend om hun handige sluiting, die het leggen van een nieuw dak veel eenvoudiger maakt. Ze kunnen zowel gegolfd als vlak geleverd worden.

De levensduur van dit soort dakpan is echter veel minder indrukwekkend dan die van een kleidakpan. Een betonnen dakpan gaat namelijk maar een dikke 30 jaar mee. Dat wil zeggen dat je 2 tot 3 keer van dak zal moeten veranderen, als je in hetzelfde huis blijft wonen. Dat komt je gelukkig wel goedkoper uit dan bij de keuze voor een kleidakpan: voor gemiddeld 35 euro per vierkante meter heb je al een nieuw dak bovenop je huis liggen. Bovendien worden ze meestal voorzien van een speciale coating waardoor algen zich er niet makkelijk kunnen nestelen.

Nog een voordeel van betonnen dakpannen? Ze zijn minder milieubelastend dan de andere soort dakpannen. Kleidakpannen moeten namelijk gebakken worden. Bij beton is dat niet het geval. Aan jou de keuze! Wat wordt het? Laat het ons weten via onze offertedienst.

Vergelijk de prijzen in 2 minuten

Boomse en Pottelbergse dakpannen

Zeker wanneer je het pannendak van je oudere woning of schuur wilt vervangen, is het mooi om de authentieke sfeer te behouden of juist terug te brengen. In dat geval is het de moeite waard om te kiezen voor Boomse pannen of de Oude Pottelbergse pan. Boomse pannen kunnen vooral worden gevonden op oude gebouwen als boerderijen en zijn verkrijgbaar in blauw en rood. Ook de Oude Pottelbergse dakpan is in blauw en meerdere kleuren rood beschikbaar. Beide varianten zijn zowel in nieuwstaat als in origineel leverbaar, waarbij de tweedehandse varianten vaak wat goedkoper zijn. Let er wel op dat ze niet gebarsten zijn. Vervuiling is niet zo erg, want je kunt de pannen prima oppoetsen en zo klaarmaken voor hergebruik.

Koramic dakpannen

Koramic pannen zijn een vorm van keramische dakbedekking en zijn verkrijgbaar in diverse holle en vlakke varianten. Ze sluiten netjes op elkaar aan en zorgen ervoor dat water eenvoudig wordt afgevoerd. Je kunt kiezen voor Koramic pannen in een grijsblauwe of rode tint en er zijn passende pannen voor vrijwel alle soorten hellende daken (van 15º tot 75º). De specialist in dakbedekking kan je precies vertellen welke soort Koramic pannen het meest geschikt zijn voor jouw dak.

Gratis & vrijblijvende offerte!

Hellingsgraad van dak bepaalt keuze tussen soorten dakpannen

Wist je trouwens dat niet elk dak dezelfde dakpan kan verdragen? Dat heeft te maken met de hellingsgraad: regenwater moet namelijk voldoende kunnen wegstromen. Onderstaande tabel maak mooi duidelijk met welke soort dakpannen je goed zit.

Holle dakpannen Minstens 20 graden
Platte dakpannen Minstens 35 graden

Platte dakpannen heb je er in drie soorten:

  1. Platte dakpannen met ribben en sluitingen
  2. Platte dakpannen met sluiting
  3. Tegelpannen

Die eerste soort is het meest zichtbaar vanop de begane grond. Dat komt omdat de vorm van een platte dakpan met ribben en sluitingen licht golvend is. Tegelpannen zijn dat helemaal niet en geven bijgevolg een vlak uiterlijk. Platte dakpannen met sluiting zitten er een beetje tussenin. Niet helemaal zeker wat je wil? Vraag raad bij een vakman uit jouw buurt via een simpele klik op de knop. Onze offertedienst is er voor je!

Hoe dakpannen leggen?

Het leggen van nieuwe pannen of het vervangen van je oude dakbedekking is een flinke klus. Je kunt het gehele werk zelf uitvoeren of ervoor kiezen om een vakman in te huren. Denk goed na of je dezelfde kwaliteit kan bieden als de professional, alvorens je daadwerkelijk zelf aan de slag gaat. Natuurlijk moet je ook over de juiste materialen beschikken om het pannendak op een goede en veilige manier te kunnen plaatsen. Weet je van jezelf dat je niet heel handig bent of dat je te weinig tijd hebt om de klus zelf te doen? Schakel dan onmiddellijk je plaatselijke vakman in dakbedekking in. Hij zorgt ervoor dat jouw nieuwe of vervangende pannen snel, veilig en correct wordt gelegd!

Hoe dakpannen reinigen?

Net als bij het leggen van je pannendak, geldt ook bij het reinigen ervan: weet waar je kwaliteiten liggen. In veel gevallen kun je zelf je dak reinigen, als je de juiste middelen gebruikt (zoals de hogedrukspuit) en vanuit de juiste hoek schoonmaakt. Natuurlijk kun je ook altijd een erkend vakbedrijf in dakreiniging inhuren. Je kunt eenvoudig offertes aanvragen van dakreinigers in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.