Roofing: voordelen, prijs en installatie
Roofing dakbedekking is al decennia een van de populairste dakbedekkingen voor platte daken. Wil je meer weten over roofing, zoals de roofing dak prijs, de soorten roofing en de voor- en nadelen ervan? In dit artikel lees je alles over dit type dakbedekking.
Inhoud
Roofing: Prijzen roofing dak
Over het algemeen betaal je voor het plaatsen van een bitumen dakbedekking op platte daken € 45,- tot € 55,- per vierkante meter (incl btw en materiaalkosten). Wil je precies uit laten rekenen hoeveel het jou zal kosten? Vul dan ons offerteformulier in en wij brengen je in contact met erkende dakdekkers in jouw regio. Zij kunnen komen kijken en een exacte prijsopgave voor je maken.
Het is helaas niet mogelijk om vooraf een exacte prijs te noemen voor het plaatsen van een roofing dak. Dit komt doordat de prijs afhankelijk is van meerdere factoren, zoals de oppervlakte van het dak, het type dak en de staat van het dak. Ook het type roofing dat je wilt laten plaatsen heeft invloed op de prijzen van het materiaal en het leggen ervan.
Wat is roofing daken?
Roofing is een bitumineuze dakbedekking die voornamelijk wordt gebruikt op platte en licht hellende daken. De roofing wordt gemaakt van aardolie en polyester of glasvlies en kunststofvezels.
De kunststofvezels maken dit type dak elastisch, waardoor het geen last heeft van een krimpende of uiteenzettende ondergrond. Een ander voordeel van dit soort dakbedekking is het prijskaartje: het is een relatief goedkope optie voor op je dak.
Soorten roofing dakbedekkingen
Het is goed om te weten dat er twee soorten bitumen bestaan: SBS (op basis van elastomeren) en APP (op basis van plastomeren). Beide hebben hun voor- en nadelen, die we hieronder nader behandelen.
Het voordeel van SBS (Styreen Butadieën Styreen) is dat deze een extreem goede hechtkracht heeft, waardoor het op alle types ondergrond te plaatsen is.
Dit is vooral handig wanneer de ondergrond krimpt en uitzet door temperatuurverschillen; de flexibele SBS dakbedekking kan dit goed opvangen. In dit type roofing zit namelijk een elastische stof die het zo flexibel maakt. Een nadeel van SBS is dat het minder goed bestand is tegen UV-straling en daarom beschermd moet worden met een schutlaag, bijvoorbeeld van grind.
APP (Atactisch Poly Propyleen) is verstandig gebruikt te worden wanneer je dakbedekking nodig hebt die beter bestand is tegen UV-stralen en extreme temperaturen.
De mix van bitumen en kunststof polymeren maakt dit type dakbedekking goed bestand tegen zonlicht, waardoor een schutlaag – zoals bij SBS – niet nodig is.
Roofing: Hoe roofing dak plaatsen?
Roofing kun je op twee manieren plaatsen, namelijk door het te branden of door het te lijmen. Het lijmen van roofing banen heeft de volgende voordelen:
- Het is veiliger dan branden. Bij het lijmen gebruik je geen vuur, waardoor er geen kans op brand is.
- Bij het zelf plaatsen van een roofing dakbedekking, is lijmen makkelijker dan branden. Met lijmen is geen ervaring vereist, zoals bij branden wel het geval is.
- Lijm is waterbestendig en zorgt voor een kleinere kans op lekkage.
De voordelen van branden zijn:
- Het is goedkoper dan lijmen.
- Het is, onder dakdekkers, populairder dan lijmen.
Samengevat zien we dus dat het lijmen van een bitumen dakbedekking veiliger is. Wel is het duurder dan branden. We raden in ieder geval aan het branden van dakbedekking door een professional te laten doen.
Niet alleen heeft die ervaring met het plaatsen van roofings en ben je dan verzekerd van een goed resultaat, ook weet hij hoe je dit op een veilige manier uitvoert.
Voordat je begint met het plaatsen, moet je ervoor zorgen dat de ondergrond goed is voorbereid. Plaats de roofingbanen en zorg voor voldoende overlapping tussen de banen (zo’n 10 centimeter) om een goede waterdichtheid te creëren.
We raden sowieso altijd aan om dit door een erkende dakdekker te laten doen, om de kans op onverwachte problemen en kosten te verkleinen.
Plaats je een dak op hout? Gebruik dan altijd een geschikte onderlaag die je met RVS daknagels aan het hout nagelt. Bij een betonnen onderlaag is het belangrijk om het beton eerst goed schoon te maken en hechtvernis aan te brengen.
Wil je een ondergrond van isolatieplaten gebruiken? Gebruik dan, indien mogelijk, platen met gebitumineerd glasvlies.
Voor- en nadelen roofing
Twijfel je nog of je dit type dakbedekking moet kiezen voor je platte of licht hellende dak? Kijk dan eens naar de onderstaande voor- en nadelen en maak aan de hand daarvan je keuze.
Voordelen roofing
Roofing staat vooral bekend om de volgende voordelen:
- Het is een waterdicht type dakbedekking. Bitumen is namelijk zeer goed bestand tegen vocht en daardoor waterdicht.
- Roofing is een stuk goedkoper dan veel andere soorten dakbedekkingen, zoals EPDM.
- Een bitumen dakbedekking is eenvoudig te herstellen of te vervangen: dit maakt het een heel praktisch type bedekking.
- Er kan vanaf de buitenkant isolatie op worden geplaatst: dit maakt het isolatievriendelijk.
- Roofing is grotendeels gemaakt van gerecycleerd materiaal en is daardoor uiterst duurzaam.
Ontdek zelf de voordelen van roofing
Nadelen roofing
Een bitumen dakbedekking heeft ook nadelen:
- Niet elk type roofing is UV-bestendig: een SBS roofing is bijvoorbeeld niet geschikt als je op zoek bent naar een UV-bestendig dak.
- Roofing heeft een relatief korte levensduur (levensduur van max. 30 jaar).
- Doordat je in lagen werkt, is het dak niet naadloos. Dit vergroot de kans op daklekkage. Om lekkage te voorkomen, zul je met meer lagen (= meer kosten!) moeten werken.
- Je bent tijd kwijt aan het weghalen van takken en ander vuil: het is niet heel onderhoudsvriendelijk.
Roofing dak: conclusie
Roofing is een goede keuze als je kosten wilt besparen. Doordat roofing relatief goedkoop is in tegenstelling tot andere soorten dakbedekkingen, kom je relatief voordelig uit.
Ook ben je dan lekker duurzaam bezig, aangezien roofing uit grotendeels gerecycled materiaal bestaat. Het nadeel is wel dat het relatief kort meegaat in tegenstelling tot daken van ander materiaal. Ook is een roofing dak niet naadloos; er bestaat dus een kans op lekkage.
Roofing dak: vergelijk offertes
We raden in ieder geval aan om meerdere, erkende dakdekkers te vergelijken. Je wilt niet na afloop een roofing dak herstellen omdat je het zelf niet goed hebt gedaan. Schakel daarom altijd een dakdekker in voor roofing van je platte daken.
Dat kan bijvoorbeeld via ons offerteformulier, waar we je in contact brengen met verschillende dakdekkers. Zo kun je de dakdekkers vergelijken en de voor jou beste optie kiezen.