Onderdak: richtprijs, materialen en plaatsing

Bij de meeste moderne huizen is een onderdak aanwezig. Het is een onderdeel van de constructie van het dak dat ervoor zorgt dat er geen vocht, stof en luchtcirculatie in de woning doordringt. Maar wat zijn de verschillende mogelijkheden? Hoe moet je een nieuw onderdak plaatsen? Wat zijn de veel voorkomende fouten? En wat kost het? We geven graag een antwoord in dit artikel.

Hoe plaats je een onderdak?

Op de juiste manier een onderdak  plaatsen is erg belangrijk. Sluiten de platen niet goed aan, dan heb je geen optimale bescherming. Dit leidt vroeg of laat tot problemen.

Bij een nieuwe woning is intussen standaard een goed onderdak voorzien. Dit gebeurt doorgaans aan de buitenkant van het dak boven het spantendak of het keperdak. Bij oude gebouwen is er meestal geen onderdak voorzien. Het is perfect mogelijk deze toch te plaatsen. Dit kan langs binnen wanneer je de dakbedekking niet wil verwijderen.

Wat zijn de richtprijzen?

Een concrete prijs voor het plaatsen van een onderdak geven is erg moeilijk. Het hangt af de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, de bereikbaarheid van het dak en uiteraard van het gekozen materiaal.

Wat het materiaal betreft, mag je een bedrag van €10 tot €20 per vierkante meter als richtprijs nemen voor een goed onderdak. Het is zeker aan te raden te kiezen voor een professional. Zo ben je zeker dat de plaatsing correct verloopt en je hebt ook een garantie achteraf.

Ontvang GRATIS offertes

Waarom is een onderdak belangrijk?

Een onderdak wordt uiteraard niet zomaar geplaatst. Het heeft meerdere functies, in de eerste plaats als bescherming van de constructie en de isolatie van het dak tegen alle mogelijke weersomstandigheden zoals hitte, koude, regen, hagel, sneeuw en wind.

Het onderdak wordt aangebracht als een soort buffer tussen de isolatie van het dak en de dakbedekking. Een onderdak is zeker geen overbodige luxe, want het beschermt de dakbedekking die op zichzelf onvoldoende water- en winddicht is.

Vroeger werd geen onderdak geplaatst, met alle gevolgen van dien. Dit zorgt ervoor dat regenwater en ander vocht naar binnen kan dringen. De gevolgen zijn nefast: zo wordt de isolatie van de woning aangetast en heeft het vocht vrij spel. Dit zorgt voor een minder lange levensduur van de woning.

Wat zijn de voorwaarden voor het plaatsen van een onderdak?

Een onderdak plaatsen doe je niet zomaar. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  1. Het moet waterdicht zijn. Als er toch water door het dak sijpelt, dan moet dit door het onderak kunnen afgevoerd worden. is je onderdak niet waterdicht, dan krijg je te maken met lekken, met alle vervelende gevolgen vandien.
  2. Het moet luchtdicht zijn. Zo kan je verlies aan energie beperken. Bij het leggen van het onderdak moet dus extra aandacht aan de montage besteed worden.
  3. Het moet dampdoorlatend zijn. Een dampdoorlatend onderdak zorgt ervoor dat het in de woning aanwezige vocht ook kan verdampen. Is dit niet het geval, dan kan de in het huis aanwezige vocht in de isolatie doordringen en daar voor schimmel zorgen.
  4. Het moet brandwerend zijn en insecten tegenhouden.

Wil je extra advies?

Ontvang GRATIS offertes

Welke materialen worden er gebruikt?

Een onderdak kan uit verschillende materialen bestaan: folie, kunststof, stijve platen uit vezelcement, houtvezel,… Dit zijn stuk voor stuk goede materialen die elk hun nut bewezen hebben. Wel hebben ze allemaal andere kwaliteiten. Alles hangt af van de mate van belastbaarheid die ze moeten kunnen verdragen.

  • Onderdakfolie is een membraam met de nodige soepelheid, dat meestal gemaakt is uit synthetische materialen zoals polyetser, polypropyleen,… Om de folie te verstevigen worden vaak kunststofvezels aans de folie toegevoegd. Deze methode is geschikt voor wie op zoek is naar een gemakkelijke formule. De folie is bovendien gemakkelijk aan te brengen. Nadeel is het weliswaar kleine risico op scheurtjes, die kunnen voorkomen worden door een extra laag aan te brengen.
  • Soepele kunststofplaten bestaan doorgaans uit synthetische materialen zoals polypropyleen en polyethyleen. Deze platen zijn erg stevig en doorgaans goedkoper dan harde kunststofplaten. Ze zijn gemakkelijk te monteren, maar wanneer deze platen aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht kunnen ze wel doorbuigen.
  • Harde onderdakplaten: hier bestaat de keuze tussen vezelcementplaten en houtvezelplaten. De houtvezelplaten zijn waterdicht, dampdoorlatend en bovendien lilieuvriendelijk. Ze zijn echter wel een stuk duurder. Platen op basis van vezelcement zijn bijzonder sterk en gaan dus heel lang mee. Ze zijn goedkoper dan houtvezelplaten maar slaan wel de warmte niet zo goed op.

Wil je een nieuw onderdak laten plaatsen? Via onderstaand formulier kan je met een paar muisklikken meerdere offertes aanvragen bij verschillende vakmannen. Zo vind je de ideale partner om te helpen bij jouw project.