Onderdak plaatsen : richtprijs en materialen
Bij de meeste moderne huizen is een onderdak aanwezig. Het is een onderdeel van de dakconstructie dat ervoor zorgt dat er geen vocht, stof en luchtcirculatie in de woning doordringt. Maar wat zijn de verschillende mogelijkheden? Hoe moet je een nieuw onderdak plaatsen? Wat zijn de veel voorkomende fouten? En wat kost het? We geven graag een antwoord in dit artikel.
Inhoud
Hoe plaats je een onderdak?
Op de juiste manier een onderdak plaatsen is erg belangrijk voor je dakbedekking. Sluiten de platen niet goed aan, dan heb je geen optimale bescherming. Dit leidt vroeg of laat tot problemen in je dakconstructie.
Bij een nieuwe woning is intussen standaard een goed onderdak voorzien. Dit gebeurt doorgaans aan de buitenkant van het dak boven het spantendak of het keperdak. Bij oude gebouwen is er meestal geen onderdak voorzien. Het is perfect mogelijk deze toch te plaatsen. Dit kan langs binnen wanneer je de dakbedekking niet wil verwijderen.
Onderdak plaatsen: wat zijn de richtprijzen?
Een concrete prijs voor het plaatsen van een onderdak geven is erg moeilijk. Het hangt af de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, de bereikbaarheid van het dak en uiteraard van het gekozen materiaal.
Wat het materiaal betreft, mag je een bedrag van €10 tot €20 per vierkante meter als richtprijs nemen voor een goed onderdak. Het is zeker aan te raden te kiezen voor een professional. Zo ben je zeker dat de plaatsing van je onderdak correct verloopt en je hebt ook een garantie achteraf.
Waarom is een onderdak belangrijk?
Onderdaken worden uiteraard niet zomaar geplaatst. Het heeft meerdere functies, in de eerste plaats als bescherming van de constructie en de isolatie van het dak tegen alle mogelijke weersomstandigheden zoals hitte, koude, regen, hagel, sneeuw en wind.
Het onderdak wordt aangebracht als een soort buffer tussen de isolatie van het dak en de dakbedekking. Onderdaken zijn zeker geen overbodige luxe, want het beschermt de dakbedekking die op zichzelf onvoldoende water- en winddicht is.
Vroeger werden geen onderdaken geplaatst, met alle gevolgen van dien. Dit zorgt ervoor dat regenwater en ander vocht naar binnen kan dringen. De gevolgen zijn nefast: zo wordt de isolatie van de woning aangetast en heeft het vocht vrij spel. Het vocht zorgt voor een minder lange levensduur van de woning.
Wat zijn de voorwaarden voor het plaatsen van een onderdak?
Een onderdak plaatsen doe je niet zomaar. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen:
- Het onderdak moet waterdicht zijn. Als er toch water door het dak sijpelt, dan moet dit door het onderdak kunnen afgevoerd worden. is je onderdak niet waterdicht, dan krijg je te maken met lekken, vocht en met alle vervelende gevolgen vandien.
- Het onderdak moet luchtdicht zijn. Zo kan je verlies aan energie en isolatie beperken. Bij het leggen van het onderdak moet dus extra aandacht aan de montage besteed worden.
- Het onderdak moet dampdoorlatend zijn. Een damp open onderdak zorgt ervoor dat het in de woning aanwezige vocht ook kan verdampen. Is het geen damp open onderdak, dan kan de in het huis aanwezige vocht in de isolatie doordringen en daar voor schimmel zorgen.
- Het onderdak moet brandwerend zijn en insecten tegenhouden.
Wil je extra advies?
Welke materialen worden er gebruikt voor een onderdak?
Een onderdak kan uit verschillende materialen bestaan: folie, kunststof, stijve platen uit vezelcement, houtvezel,… Dit zijn stuk voor stuk goede materialen die elk hun nut bewezen hebben. Wel hebben ze allemaal andere kwaliteiten. Alles hangt af van de mate van belastbaarheid die ze moeten kunnen verdragen.
- Onderdakfolie is een membraam met de nodige soepelheid, dat meestal gemaakt is uit synthetische materialen zoals polyetser, polypropyleen,… Om de onderdakfolie te verstevigen worden vaak kunststofvezels aan de onderdakfolie toegevoegd. Deze methode is geschikt voor wie op zoek is naar een gemakkelijke formule maar isolatie willen. De onderdakfolie is bovendien gemakkelijk aan te brengen. Nadeel van de folie is het weliswaar kleine risico op scheurtjes, die kunnen voorkomen worden door een extra laag folie aan te brengen.
- Soepele kunststofplaten bestaan doorgaans uit synthetische materialen zoals polypropyleen en polyethyleen. Deze platen zijn erg stevig en doorgaans goedkoper dan harde kunststofplaten. Ze zijn gemakkelijk te monteren en hebben een goede isolatie, maar wanneer deze platen aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht kunnen ze wel doorbuigen.
- Harde onderdakplaten: hier bestaat de keuze tussen vezelcementplaten en houtvezelplaten. De houtvezelplaten zijn waterdicht, dampdoorlatend en bovendien milieuvriendelijk. Ze zijn echter wel een stuk duurder. Platen op basis van vezelcement zijn bijzonder sterk en gaan dus heel lang mee. Ze zijn goedkoper dan houtvezelplaten maar slaan wel de warmte niet zo goed op dus minder goede isolatie.
Onderdak plaatsen: offerte aanvragen
Wil je een nieuw onderdak laten plaatsen? Via onderstaand formulier kan je met een paar muisklikken meerdere offertes aanvragen bij verschillende vakmannen. Zo vind je de ideale partner om te helpen bij jouw project.