Plat dak vernieuwen: dakbedekking, isolatie en richtprijzen

Is de dakbedekking van je plat dak verouderd of heb je te maken met lekkages? Dan zullen de gepaste dakwerken wel aan de orde zijn. Maar hoe een plat dak vernieuwen en wat zijn de kosten? Je ontdekt het hier!

Hoe plat dak vernieuwen?

Waarom een plat dak vernieuwen?

Als je dak vernieuwd wordt, dan wordt de dakbedekking vernieuwd en wordt er weer een isolatielaag voorzien. In vele gevallen kan de oorspronkelijke dakdichting gebruikt worden als dampscherm voor de nieuwe dakopbouw.

Hierop wordt dan de nieuwe dakbedekking gelegd. Je kunt ook kiezen voor het herstellen van je dak, maar als de schade te groot is, dan is het beter om te kiezen voor een dakrenovatie.

Als je een bitumineuze dakbedekking hebt, dan is het mogelijk om de nieuwe dakbedekking op de bestaande laag te leggen, waardoor het je minder zal kosten. Bij een plat dak is een dakrenovatie sneller nodig dan bij een hellend dak, want een plat dak krijgt meer te verduren.

Moet je plat dak vernieuwd worden? 

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Heb ik een vergunning nodig?

Of je een vergunning nodig hebt of niet voor je dakrenovatie is afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Voor algemene werken zoals kapotte dakpannen vervangen heb je geen vergunning nodig. Voor renovatiewerken die het bouwvolume wijzigen is er wel een vergunning nodig.

Daarnaast heb je meldingsplicht als je werken gaat laten uitvoeren die de stabiliteit van je woning beïnvloeden, daarvoor moet je ook een architect inhuren. Als je van plan bent om ook zonnepanelen te laten leggen, dan heb je eveneens een vergunning nodig. Wil je zeker zijn? Je kunt bij de gemeente navragen of je een vergunning nodig hebt of niet.

Dakbedekking plat dak vernieuwen

Als je dakbedekking niet meer in goede staat is, dan is het belangrijk om deze te vervangen. Wanneer je je dakbedekking gaat vernieuwen, zal je de keuze hebben tussen verschillende soorten. Hieronder meer uitleg!

Roofing

Een optie waarvoor er vaak gekozen wordt, is roofing. Roofing staat ook bekend als bitumen en is één van meest gekozen dakbedekkingen voor een plat dak. Bitumen wordt meestal met een brander aangebracht, waardoor het een dichte afdekking vormt. Deze dakbedekking heeft als grote voordeel dat het goedkoper is dan andere dakbedekkingen, maar het is niet zo duurzaam.

Plat dak vernieuwen met roofing

👉 Een bitumen dakbedekking kost gemiddeld tussen de € 30 en € 75 per vierkante meter.

EPDM plat dak

Je kunt daarnaast ook kiezen voor EPDM. Dit is een goede keuze, voornamelijk omdat het zo’n duurzaam materiaal is. Met EPDM blijft het dak beloopbaar. Bovendien heeft EPDM elastische eigenschappen en zal het materiaal dus niet snel scheuren. Een ander voordeel van EPDM is dat het nauwelijks onderhoud vergt en dat beschadigingen makkelijk te herstellen zijn.

👉 Voor EPDM betaal je gemiddeld tussen de € 30 en € 80 per vierkante meter.

PVC plat dakbedekking

Een andere optie is PVC als dakbedekking voor je plat dak. PVC is een kunststof die op het dak wordt gelijmd of met behulp van warme lucht op je dak wordt aangebracht. Het is een mindere duurzame optie dan EPDM en het kan in enkele jaren sterk verzwakken, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.

👉 Voor PVC betaal je gemiddeld tussen € 45 en € 80 per vierkante meter.

Groendak

Een laatste en originele manier van dakbedekking is een groendak. Bij een groendak is je dak bedekt met allerlei planten, kruiden, grassen, enzovoort. Een groendak geeft je woning dus een prachtige en natuurlijke uitstraling. Daarnaast zorgt de vegetatie voor een extra bescherming tegen weersomstandigheden.

Het nadeel van een groendak is dat het moeilijker is om lekken vast te stellen. Daarnaast moet een groendak steeds voorzien worden van een onderlaag, dat kan EPDM zijn. Je kunt niet bij elk plat dak voor een groendak kiezen, want het dak moet hiervoor stevig genoeg zijn.

👉 Voor een groendak betaal je tussen de € 45 en € 200 per vierkante meter.

Vervang de dakbedekking van je plat dak! 

Vergelijk dakwerkers

Plat dak vernieuwen en isoleren

Wanneer je kiest voor de dakrenovatie van je plat dak, is het ook verstandig om je dak meteen van isolatie te voorzien. Dakisolatie zorgt er namelijk voor dat je geld op je energiefactuur bespaart.

Isolatie beschermt bovendien ook je dakconstructie, waardoor deze langer meegaat. Er zijn drie manieren waarop je een plat dak kunt isoleren. Hieronder meer info!

Plat dak vernieuwen en isoleren

Warm plat dak

De eerste manier om je plat dak te isoleren, is via een warm plat dak. Een warm plat dak wil zeggen dat de isolatie bovenop de dakconstructie wordt aangebracht. De dakbedekking komt dus boven de isolatie te liggen.

Het voordeel van deze manier is de beschermende werking van het isolatiemateriaal, waardoor het beter bestand is tegen allerlei weersomstandigheden en het ook niet snel zal krimpen of uitzetten. Deze methode is voornamelijk ideaal als de oude dakbedekking in slechte staat is en deze verwijderd moet worden.

👉 Voor een warm dak isolatie betaal je gemiddeld tussen de € 70 en € 115 per vierkante meter.

Koud plat dak

Een andere methode is het koud plat dak. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal geplaatst aan de onderkant van het dakbeschot. De dakbedekking wordt dan op de dragende constructie geplaatst. Dat zorgt ervoor dat het dak zelf niet mee opgewarmd wordt en het slechter bestand is tegen weersinvloeden.

Hierdoor kan het sneller krimpen of uitzetten. Bij deze manier van isoleren is er dus een grotere kans op rotting, daarom raadt men deze methode meestal af. Isoleren op deze manier is wel goedkoper.

👉 Een koud plat dak kost gemiddeld tussen de € 30 en € 40 per vierkante meter.

Omgekeerd plat dak

Er is nog een derde methode: een omgekeerd plat dak. Deze methode wordt niet zo vaak gekozen bij een dakrenovatie. Bij een omgekeerd plat dak wordt het isolatiemateriaal op de huidige dakbedekking gelegd en daarna voorzien van een ballastlaag. De bestaande dakbedekking blijft dus liggen en zorgt voor de waterkering.

Bij een omgekeerd plat dak is het belangrijk dat je dak het gewicht kan dragen van de ballastlaag. Je kunt dit niet toepassen als de dakconstructie beschadigd is.

👉 De isolatie via deze methode kost gemiddeld € 50 per vierkante meter.

Laat je plat dak isoleren!

Ontvang gratis advies + offertes

Prijzen plat dak vernieuwen

Het is moeilijk om een exacte prijs te plakken op de vernieuwing van je dak. De prijs hangt namelijk af van een aantal factoren.

Als de nieuwe dakbedekking bijvoorbeeld meteen op de oude kan geplaats worden, dan zal het je veel minder kosten dan wanneer je de oude dakbedekking moet verwijderen. Het verwijderen van de oude dakbedekking kan namelijk erg arbeidsintensief zijn en dat zal je ook merken aan de prijs.

Daarnaast hangt de prijs ook af van of je isolatie zult plaatsen of niet. Het is altijd beter om dit wel te doen, omdat je daardoor geld op je energiefactuur bespaart.

Ook de oppervlakte van je dak en de bereikbaarheid zijn van grote invloed op de prijs van je dakrenovatie. Om een goed beeld te krijgen is het aangeraden om een offerte te laten opmaken door een professional.

Plat dak vernieuwen? Vergelijk prijsoffertes!

Om te weten te komen hoeveel het vernieuwen van je dak precies zal kosten is het verstandig om een offerte te laten opmaken door een professional. Er zijn echter heel wat professionals en de prijzen die zij aanbieden kunnen sterk verschillen.

Daarom is het goed dat je online offertes van meerdere bedrijven laat opstellen. Het duurt slechts enkele minuten en het is bovendien gratis. Door offertes te vergelijken bespaar je op een eenvoudige manier al snel enkele honderden euro’s uit!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.