Schoorsteenvegen

Een schoorsteinreiniging is geen optie maar een noodzaak. Je hebt namelijk geen idee van de hoeveelheid vuiligheden die zich in een schoorsteen kunnen opstapelen zoals roet, vogelnesten,…

Dat je nu in de stad of op het platteland woont, elke schoorsteen in gebruik dient jaarlijks gereinigd te worden. Een jaarlijkse schoorsteenreiniging is niet alleen veiliger voor je woning, het is bovendien ook nog wettelijk verplicht.

Belangrijk weetje: Huur je een woning? Dan dient de aanvraag van de schoorsteenreiniging door de eigenaar te gebeuren. De kosten ervan zijn wel ten laste van de huurder (+- € 50 à € 90)

Laat je schoorsteenvegen

Waarom schoorsteenvegen?

Bij het stoken van je verwarming komt er vuil vrij, dat zich kan vastzetten in het rookkanaal. Hierbij kun je onder meer denken aan roet dat ontstaat bij de verbranding van hout in je kachel. Dit roet is niet alleen erg vies, maar ook nog eens zeer gevaarlijk. Het is ontzettend brandbaar en grote concentraties roet kunnen dan ook snel zorgen voor een gevaarlijke schoorsteenbrand.

Tevens voorkomt het laten vegen van je schoorsteen dat het rookkanaal verstopt raakt. Bij een verstopt rookkanaal kunnen de rook en dampen tijdens de verbranding niet naar buiten en dus zullen ze naar binnen in je woning komen, waar ze een CO-vergiftiging bij jou of je dierbaren kunnen veroorzaken.

Om dergelijke ellende te voorkomen, hebben veel landen wettelijk vastgelegd hoe vaak en op welke wijze men de schoorsteen moet laten vegen. Deze wetten omtrent schoorsteenvegen bestaan ook in België.

Wanneer je schoorsteen vegen?

Je zou kunnen denken dat je je schoorsteen gewoon laat vegen wanneer hij flink vervuild geraakt is, maar eigenlijk is dit niet voldoende om voor een veilige situatie te zorgen.

Daarom heeft de Belgische overheid wetgeving ingesteld die precies voorschrijft hoe vaak en op welke wijze het reinigen van de schoorsteen moet gebeuren. Op deze manier blijft de kwaliteit van het schoorsteen onderhoud gewaarborgd en kunnen we zorgen voor meer veiligheid en een groter wooncomfort.

De frequentie waarmee je je schoorsteen moet laten vegen valt samen met de periodieke controles van je cv-installatie en hangt af van de geldende reglementen in jouw regio. Natuurlijk kun je er altijd zelf voor kiezen een extra reinigingsbeurt te laten uitvoeren. Een keertje overslaan is dan weer niet toegestaan.

Is schoorsteenvegen wettelijk verplicht?

Het regelmatig vegen van je schoorsteen is wettelijk verplicht en draagt bij aan meer veiligheid in je woning. De frequentie waarmee je je schoorsteen moet vegen verschilt per soort verwarming.

Beschik je over een open haard of kachel met pellets of houtblokken, dan moet je schoorsteen minimaal 1 keer in het jaar geveegd worden. Indien je uitsluitend met hout stookt, is het verstandiger om 2 keer in het jaar je schoorsteen te vegen.

Het rookkanaal van je centrale verwarmingsketel moet tijdens de periodieke controle van het EPB geveegd worden. Bij een ketel op gas betekent dit elke 2 jaar vegen en bij andere brandstoffen 1 keer per jaar. Overigens zijn de eisen per gewest in België verschillend. Raadpleeg daarom zeker de richtlijnen en wetgeving van het gewest waar jij woont!

Hoe vaak schoorsteenvegen voor verzekering?

Je schoorsteen laten vegen is om meerdere redenen erg belangrijk. Een goed onderhouden schoorsteen zorgt voor een beter leefklimaat en vermindert het risico op schouwbranden en CO-vergiftiging enorm.

Zou er toch een schouwbrand ontstaan terwijl je je schoorsteen niet hebt laten vegen, dan keert de verzekering niets uit. Het is dan ook belangrijk om de geldende wetgeving nauwgezet te volgen en om de attesten van je schoorsteenveger goed op orde te houden. Je dient deze attesten te kunnen tonen wanneer je verzekeraar er naar vraagt.

Wat kost schoorsteenvegen?

De prijs van schoorsteenvegen in jouw woning wordt bepaald door de combinatie van een aantal factoren. Allereerst is er het aantal rookkanalen. Zoals met veel zaken speelt ook bij het vegen van je schoorsteen het schaalvoordeel mee.

Heb je meerdere rookkanalen, dan zijn de kosten per kanaal uiteindelijk lager dan wanneer er slechts één kanaal geveegd hoeft te worden. Dan speelt ook nog de vervuilingsgraad van je rookkanaal of -kanalen mee. Het moge duidelijk zijn dat de schoorsteenveger langer bezig is met een zwaar vervuild rookkanaal en dus een hogere prijs voor zijn werk zal moeten vragen.

Verder is ook je locatie van belang voor het vaststellen van de totale kosten. Als de schoorsteenveger ver moet reizen, zal de totaalprijs hoger zijn dan wanneer je een vakman uit je eigen buurt inhuurt. Over het algemeen ligt de prijs voor het laten vegen van je schoorsteen tussen de €50 en €100. Het btw-tarief hiervoor is standaard 21%, maar bij huizen ouder dan 10 jaar ligt het op 6%. Indien een camera inspectie van het rookkanaal nodig is, komt daar nog zo’n €100 bovenop.

Je kunt bij veel schoorsteenvegers ook gebruikmaken van een onderhoudscontract, waarmee je zeker bent dat het vegen altijd op tijd gebeurt en je per reinigingsbeurt uiteindelijk goedkoper uit bent. Bovendien is het goed om je te beseffen dat je met de vrij lage kosten van schoorsteenvegen zorgt voor direct meer veiligheid in je woonhuis. Dat is de prijs meer dan waard.

Ontvang je prijs op maat

Hoe schoorsteen vegen?

De erkende vakman kan je schoorsteen op twee manieren reinigen: van binnenuit en van buitenaf. Bij vegen van binnenuit maakt hij gebruik van een nylon of metalen borstel op een lange stok, die hij vanuit de kamer het rookkanaal kan insteken.

Wanneer hij van buitenaf zijn werk verricht, zal hij het dak opklimmen en de reinigingsborstel aan een kabel laten zakken. Om ervoor te zorgen dat de borstel zelfs op de laagste plekken kan komen, wordt dit systeem met een gewicht verzwaard.

Bij beide methodes geldt dat de borstel heen en weer en op en neer wordt bewogen, zodat al het vastzittende vuil (zoals roet en teeraanslag) loskomt. Bij het vegen van de schoorsteen controleert de vakman tevens of er andere blokkades in het rookkanaal aanwezig zijn (zoals vogelnestjes of losse stukken steen).

Mag je zelf je schoorsteenvegen?

Het vegen van de schoorsteen is in ons land uitsluitend voorbehouden aan twee groepen: erkende technici en schoorsteenvegers. Een erkend technicus is bevoegd om zowel het vegen van de schoorsteen als het onderhoud aan je cv-installatie uit te voeren.

Een schoorsteenveger is enkel bevoegd om daadwerkelijk de schoorsteen te vegen en hij moet dit doen voordat het onderhoud aan de cv-installatie verricht wordt.

Na de reiniging krijg je van hem een reinigingsattest, dat je goed moet bewaren en desgevraagd moet kunnen tonen aan je erkende onderhoudstechnicus, de verzekeringsmaatschappij of een ambtenaar. Je bent vrij in je keuze voor een erkend technicus of een schoorsteenveger.

Roep de hulp in van een ervaren schoorsteenvegerHoewel je zelf een schoorsteen kan reinigen, zal enkel het certificaat van een erkende schoorsteenveger geldig zijn bij je brandverzekering.

Vraag daarom advies en het onderhoud van je schoorsteen aan bij een erkende vakman. Een schoorsteenreiniging kost gemiddeld tussen de € 50 en € 90. Wees daarom waakzaam indien er zelfstandige schoorsteenvegers jou een hoger tarief willen aanrekenen.

Bij dakwerken-gids kunnen we je hierbij helpen. Wij beschikken over een netwerk van erkende schoorsteenvegers. Om in contact te komen met een regionale vakman dien je enkel ons formulier in te vullen. Wij brengen jou vervolgens met hen in contact en zij komen bij jou langs voor een gratis, vrijblijvende diagnose en offerte.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.