EPDM dak: voordelen, prijs per m² en plaatsing

Dakbedekking kan uit verschillende soorten materialen bestaan. Dit is vooral ook afhankelijk van het type dak. Voor een hellend dak zullen in de regel dakpannen gebruikt worden. Voor een plat dak zijn er diverse soorten dakbedekkingen beschikbaar.

De klassieke wijze is roofing. Dit is een betrouwbare dakbedekking dat zeker 20 tot 25 jaar meegaat. Maar technische innovaties kunnen ook in de wereld van de dakbedekking niet uitblijven. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor een EPDM op een dak.

Wat is EPDM?

De voor-en nadelen van een EPDM dakEPDM staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen, Monomeer. De naam zegt dus direct welke stoffen voorkomen in deze vorm van dakbedekking.

Niet iedereen zal exact weten wat voor soort stoffen dit zijn. Kortweg gezegd is EPDM een synthetische vorm van rubber. Daarmee wordt al duidelijk wat de eigenschappen van EPDM op een dak zijn.

Rubber is elastisch en kan door temperatuurverschillen met de dakconstructie mee uitzetten. Dit heeft als voordeel dat EPDM niet zal scheuren.

De levensduur van EPDM is daarom ook een stuk langer dan roofing. De gemiddelde levensduur van EPDM ligt op 50 jaar. Dat is zelfs dubbel zo lang als roofing.

Wat ook gunstig is, is dat een EPDM dak op maat gelegd kan worden en volledig naadloos. Dit voorkomt dat vocht toch een weg weet te vinden onder niet goed gedichte naden.

Er zijn twee soorten diktes verkrijgbaar: 1.15 millimeter en 1.50 millimeter.

  1. EPDM met 1.15 millimeter zal voor de meeste daken voldoende zijn.
  2. Heb je een dak dat veel wordt belopen of die bedekt worden met een laag ballast, dan wordt er meestal voor een dikte van 1.50 millimeter gekozen.

Een groot verschil met roofing is dat EPDM niet aan de ondergrond gebrand hoeft te worden. Het materiaal wordt meestal aan de ondergrond gelijmd.

EPDM voor welk soort dak?

Laat je EPDM leggen of ga je een EPDM dak zelf leggen, dan is het goed om te weten dat EPDM bij uitstek geschikt is voor platte daken. Net zoals je roofing niet op een hellend dak aanbrengt, zo is dit ook met EPDM. EPDM is het beste alternatief voor roofing op een plat dak.

Omdat EPDM in diverse breedtes is te verkrijgen, is het mogelijk om een dak met een klein oppervlak zelfs volledig naadloos aan te bedekken.

Op grotere daken kunnen er nog wel naden voorkomen. Maar omdat de naden goed worden gelijmd zullen ze goed vochtbestendig zijn.

Wil je een EPDM dak laten plaatsen?

Ontvang GRATIS advies + offertes

Prijs EPDM dakbedekking

De EPDM dak prijs is afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste natuurlijk het oppervlakte van het dak. Hoe groter het dak, des te meer EPDM dakfolie heb je nodig. Maar misschien nog wel belangrijker is de staat van het dak en de dakconstructie.

Is de dakconstructie niet goed meer, dan wordt een EPDM dak aanleggen veel duurder. Je zult de oude dakbedekking moeten verwijderen en een dakrenovatie moet laten uitvoeren.

Is de dakconstructie nog goed, dan is het zelfs niet meer nodig om de oude dakbedekking te verwijderen. Wel is het verstandig om over de oude dakbedekking een laag isolatie aan te brengen.

Uiteraard moet je dan rekening houden dat ook isolatie een bepaalde kostprijs heeft. Laat je EPDM dakbedekking plaatsen door een dakwerker, dan moet je rekening houden met arbeidskosten.

Als je toch van een gemiddelde richtprijs wilt hebben, ga dan van een gemiddelde prijs voor EPDM dakwerken uit van € 50,- per m². Dit is een EPDM dak prijs inclusief de plaatsing.

Hoe EPDM dak plaatsen?

In de meeste gevallen zal er voor gekozen worden om EPDM dak rubber met lijm aan de ondergrond te bevestigen. Afhankelijk van het soort ondergrond kun je de lijm rechtstreeks aanbrengen op de ondergrond, waarna de EPDM hierover geplaatst kan worden. Als de ondergrond hier niet geschikt voor is, dan moet er een tussenlaag geplaatst worden.

Hoe een EPDM dak leggen?

Wanneer je isolatieplaten over je oude dakbedekking plaatst, dan kan EPDM hier meestal direct over gelegd worden. Een EPDM dakdichting kan ook op zijn plaats gehouden worden door ballast. Lijmen is dan niet nodig.Dit is bijvoorbeeld heel geschikt als je een groendak aanlegt of als je tegels op het dak wilt leggen.

Een andere wijze is om EPDM mechanisch aan de ondergrond te bevestigen. Afhankelijk van de onderliggende dakconstructie kan dit onderliggend of bovenliggend gebeuren.

Mechanisch aangebrachte strips op de ondergrond kan het dakfolie vasthouden als voor onderliggend mechanisch bevestigen wordt gekozen. Voor bovenliggend mechanisch bevestigen wordt het dakfolie geperforeerd en waterdicht met latten aan de bovenzijde vastgemaakt

Voor- en nadelen van een EPDM dak

Ten opzichte van andere dakbedekkingssoorten, zoals roofing of PVC, heeft EPDM veel voordelen. Maar uiteraard moet je bij de keuze voor EPDM ook rekening houden met de eventuele nadelen. Daarom de voor- en nadelen van EPDM op een rijtje.

Voordelen van EPDM

  • EPDM heeft een zeer lange levensduur. Gemiddeld genomen zal EPDM tot wel 50 jaar meegaan.
  • Omdat EPDM een vorm van rubber is, is het materiaal erg sterk en flexibel. De elasticiteit blijft behouden, zowel in de hete zon als tijdens vrieskou. Ook al krimpt of zet een dakconstructie uit onder invloed van de temperatuurwisselingen, EPDM zal ongevoelig voor scheurvorming zijn.
  • Wanneer je een dak met EPDM normaal schoonhoudt, dan heb je er verder geen onderhoud aan. Treedt er in de loop der jaren toch een beschadiging op, dan zal EPDM nooit doorscheuren. De beschadiging blijft dus klein. Daarnaast is een EPDM dak herstellen vrij eenvoudig om zelf te doen. Met zelfklevende folie is een beschadiging in een mum van tijd gerepareerd.
  • Een EPDM dak blijft altijd beloopbaar zonder dat de dakbedekking schade oploopt. Wel is het zo dat als je het dak veelvuldig beloopt je beter een dikkere laag EPDM aan kunt brengen. Dit geldt ook als je een groendak aanlegt.
  • EPDM kan heel goed aangebracht worden over een bestaande laag dakbedekking. De meeste platte daken zijn uitgerust met roofing. Dit is een prima materiaal waar EPDM overheen geplaatst kan worden.
  • EPDM is één van de weinige dakbedekkingssoorten die bestand is tegen UV-licht. Het dak zal niet verkleuren, bij hitte niet smelten en blijft altijd flexibel. De dakbedekking kan hoge temperaturen aan tot wel 130° Celsius, maar ook kou tot wel -50° Celsius.

Ontdek zelf de voordelen van EPDM

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Nadelen van EPDM

  • EPDM is bestand tegen veel soorten van belasting en kan het contact met vele soorten stoffen zonder beschadiging doorstaan. Toch is er één stof waar EPDM uiterst gevoelig voor is en dat is chloor. Het is daarom niet verstandig om met chloor of chloorhoudende producten op EPDM bezig te gaan. De kans is gelukkig niet groot dat dit zal gebeuren, maar deze situatie kan bijvoorbeeld voorkomen als er een zwembad in de buurt is.
  • De afwerking van een dak met EPDM is zeer belangrijk. Als het dak niet goed wordt afgewerkt, loop je het risico dat vocht onder het rubber terechtkomt en dat de dakbedekking loslaat. De afwerking waar je vooral op moet letten is bij een EPDM dakdoorvoer, EPDM dakgoot, dakranden en moeilijke hoeken.
  • EPDM dakfolie leggen kan niet bij vriesweer. Houdt er dus altijd rekening mee dat je de dakbedekking kunt aanbrengen bij een temperatuur vanaf 5° Celsius.

Conclusie

Ten opzichte van bijvoorbeeld roofing heeft EPDM veel betere eigenschappen. Alleen hierom is EPDM voor je dak al aan te raden. Hoewel de prijs hoger ligt dan roofing, hoeft dit niet een nadeel te zijn. Het is ook niet verstandig om enkel naar de prijs te kijken. Kijk je naar de levensduur, dan zal dit de hogere aanschafprijs al teniet doen.

Met een levensduur van gemiddeld 50 jaar heb je de garantie dat je nooit meer je dakbedekking hoeft te vervangen. Kortom, EPDM is zeker zijn geld waard en zal in de nabije toekomst roofing als meest populaire dakbedekking voorbij streven.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.