Soorten dakisolatie: overzicht materialen en prijzen

Het isoleren van het dak wordt een steeds meer besproken onderwerp. Voor wie een eerste stap wilt zetten naar een energiezuinige woning is dakisolatie zonder twijfel de beste keuze. De laatste jaren werden bovendien steeds meer technieken en isolatiematerialen in dit opzicht ontworpen. Maar is er aan dakisolatie enkel voordelen verbonden? Is de besparing op de energiefactuur wel degelijk te merken?

Vergelijk dakexperts en bespaar

Eerst en vooral dien je te weten dat het door het dak is dat de meeste warmte verloren gaat (min. 30%). Dat het nu nieuwbouw of renovatie is, vanaf het moment je beslist te isoleren, begin je best bij het dak. Bij een goed geïsoleerd dak zal het warmteverlies namelijk drastisch verminderen (een woning van 100 m² verbruikt, vandaag de dag, gemiddeld nog maar slechts 5.000 kWh per jaar). Dakisolatie verzekert je echter nog veel meer:

  • Je beschermt jezelf tegen geluidsoverlast: Thermische maar ook geluidsisolatie. Voorbijrijdend wagens, huilende dieren, lawaaierige voorbijgangers,… zullen vanaf nu verleden tijd zijn.
  • Je verhoogt de waarde van je woning: Zoals dit bij veel renovaties al het geval is, zal ook dakisolatie de verkoopwaarde van je woning verhogen.
  • Je voorkomt vochtproblemen: Misschien lig je er niet vaak genoeg bij stil, maar dakisolatie vermijdt condensatievorming op je muren bij koud en vochtig weer. En we weten allemaal welke gevolgen condensatievocht met zich meebrengt.
  • Je verbetert je ecologische voetafdruk: Het milieu neemt een steeds belangrijker plaats in onze samenleving. Dakisolatie vermindert je energieverbruik en onvermijdelijk ook je CO2-uitstoot.

Je dak isoleren? Dit kan op twee manieren

Gewoonlijk onderscheiden we twee manieren om ons dak te isoleren.

Je kan ervoor kiezen om rechtstreeks je hellend dak langs binnen te isoleren, onder de dakpannen. Dit wordt meestal enkel aangeraden als je bijvoorbeeld je zolder tot extra ruimte wilt ombouwen. Is dit niet het geval, dan kan je beter onmiddellijk je zoldervloer isoleren. Het isoleren van een hellend dak langs de binnenkant kan namelijk prijzig uitvallen. De te isoleren oppervlakte is namelijk groter, de werkzaamheden vragen meer kennis en kunde,…

Indien je deze keuze maakt is het vooral belangrijk om te weten dat de zoldervloer niet geïsoleerd zal worden. Dit betekent dat de warmte uit het huis ook de zolder zal verwarmen terwijl deze niet als woonruimte gebruikt wordt. Conclusie: Je verliest nog steeds warmte en energie.

Beslis je je zolder dan toch niet om te bouwen tot extra woonruimte, dan is het isoleren van de zoldervloer de beste keuze. In veel opzichten de goedkopere en beste keuze.

Laat je adviseren door een vakman

Dakisolatie: kies de juiste materialen!

Afhankelijk van de isolatiemethode die gekozen wordt, worden verscheidene dakisolatiematerialen ter beschikking gesteld, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn er een paar:

Dakisolatiematerialen: traditioneel vs. ecologisch

Traditionele isolatiematerialen dragen vandaag nog steeds de voorkeur. Zo heb je o.a. de keuze tussen:

  • Glaswol: dit is een zeer goedkoop en vooral zeer efficiënt materiaal, dat gemakkelijk op maat te snijden is voor alle hellende daken.
  • Steenwol: net als glaswol kan het gebruikt worden voor hellende daken, maar eveneens voor zoldervloeren.

Met het oog op de klimaatnoodtoestand proberen dakisolatiespecialisten echter steeds vaker materialen te gebruiken die milieuvriendelijker zijn. Zo heb je:

  • Schapenwol: dit is een zeer duur materiaal, maar het is bijzonder efficiënt, vooral dankzij het vermogen om nare geurtjes in de lucht te neutraliseren.
  • Papiervlokken: gemaakt van gerecycleerd krantenpapier, zijn deze vlokken zeer efficiënt in het opvangen van vocht en warmte.
  • Houtstro: dit isolatiemateriaal wordt veel gebruikt als isolerende onderlaag en wordt geleverd in de vorm van panelen.
  • Kurk: dit materiaal bestaat voornamelijk in de vorm van platen en heeft als bijzondere eigenschap dat het niet ook geluidsdicht is.
  • Hennep: dit materiaal wordt veel gebruikt voor hellende daken en zoldervloeren, maar heeft een zeer slechte weerstand in vochtige omstandigheden.

Hoeveel kost dakisolatie?

Type dak Hoe isoleren?
Prijs per m²
Hellend dak Binnenkant 20-50 euro
Hellend dak Buitenkant 40-60 euro
Plat dak Binnenkant 30-40 euro
Plat dak Buitenkant 70-115 euro
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer 25-35 euro

Ontvang je prijs op maat

Wat de prijs betreft, wordt ervan uitgegaan dat je minstens 20 tot 50 € per m²  zult moeten betalen voor dakisolatie die langs binnen uitgevoerd wordt en 40 tot 60 € per m² voor de isolatie die langs buiten uitgevoerd wordt.

Let op! Deze prijzen zijn afhankelijk van vele factoren, zoals het materiaalsoort, de arbeidskosten, enz. Dit zijn dus louter richtprijzen. Weet ook dat, afhankelijk van de regio waar je woont, je in aanmerking kunt komen voor renovatiepremies.

Koop je een woning die al voorzien is van dakisolatie. Dan laat je deze toch maar beter even nakijken door een vakman. Gewoonlijk zijn daken geïsoleerd met steenwol of glaswol. Deze minerale wollen hebben echter als grootste nadeel dat ze op lange termijn hun isolerende kracht kunnen verliezen. Hierdoor wordt er vandaag de dag steeds meer de voorkeur gegeven aan milieuvriendelijke isolatiematerialen zoals papiervlokken, ook gekend als cellulusevezels. Deze isolatiematerialen garanderen namelijk een langere levensduur.

Beslis je je dak te isoleren, dan is dakwerken-gids de snels en goedkoopste manier op snel de beste dakisolatiespecialisten uit de buurt te vinden. Vul in twee seconden ons formulier in en wij brengen je in contact met de beste isolatiespecialisten uit je regio.

Tabel: Isolatiewaarden van isolatiemateriaal

Type isolatie Isolatiewaarde [W/mK]
Vacuüm Isolatie Panelen (VIP) 0,007
Resolhardschuim 0,018 – 0,020
PIR 0,021 – 0,026
PUR 0,023 – 0,028
XPS 0,028 – 0,038
Glaswol 0,031 – 0,044
Rotswol 0,031 – 0,044
EPS 0,031 – 0,045
Papiervlokken 0,035 – 0,04
Schapenwol 0,035 – 0,04
Cellenglas 0,036 – 0,058
Vlas 0,038
Kurk 0,038 – 0,04
Hennep 0,038 – 0,042
Katoen 0,038 – 0,042
Kokosvezel 0,04
Stro 0,056

Naast het isolatiemateriaal heeft het dak op zich natuurlijk ook een isolatiewaarde. Dit zijn de isolatiewaarden van de meest courante materialen:

Stenen

Type steen Isolatiewaarde [W/mK]
Bakstenen 0.22 – 0.81
Kalkzandsteen 0.36 – 1.70
Betonmetselblokken 1.07 – 2.09
Betonstenen in klei 0.14 – 0.83
Cellenbetonblokken 0.10 – 0.32

Hout

Type hout Isolatiewaarde [W/mK]
Timmerhout (hard-, loof- en naaldhout) 0.13 – 0.18
Multiplexplaat 0.09 – 0.24
Spaanplaat 0.10 – 0.18
Cementgebonden vezelplaat 0.23
OSB-plaat 0.13
Vezelplaat 0.07 – 0.18

Beton

Type beton Isolatiewaarde [W/mK]
Gewapend beton 1.70
Ongewapend beton 1.30
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.