Kleidakpannen: voordelen, mogelijkheden en prijs

Hoe belangrijk vind jij het uiterlijk van je huis? Anno 2019 zijn kleidakpannen op schuine daken de trend van het jaar. Ze komen voor in vele vormen, maten en kleuren en zien er bovendien ook nog eens goed uit.

We weten het allemaal dat ook het innerlijk meetelt en ook hier scoren deze keramische dakpannen hoog! Buiten hun schoonheid zijn ze ook duurzaam en praktisch. Halelluja!

Wat is de prijs van kleidakpannen?

Plaats jij je kleidakpannen op een hellend dak? Goed nieuws! Hierdoor creëer jij nuttige ruimte onder het schuine dak dat je kan benutten voor een extra slaapkamer, wasruimte, etc.

Niet alleen heb je hierdoor meer ruimte, ook creëer je de kans om zonnepanelen te plaatsen. Een investering die u niet meteen hoeft te maken maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid! Een mogelijkheid die de waarde van jouw huis doet stijgen.

Wist je dat schuine daken ook nog eens zorgen dat je regenwater kan opvangen en gebruiken? Deze compacte bouwstijl zorgt er voor dat je 95% van het gevallen regenwater kan gebruiken.

Kleipannen zijn iets prijziger dan betonpannen, maar gaan dan ook veel langer mee. Het leggen van kleidakpannen kost meestal 45 tot 60 euro per vierkante meter.

Als je dak over verschillende dakraampjes, schoorstenen en dakkapellen beschikt, zal de prijs vanzelfsprekend omhoog gaan. Ook de grootte van de pannen oefent een invloed uit op de prijs. Kleine pannen kosten meer dan grote.

Kleidakpannen bestaan in verschillende kleuren, stijlen en vormen

Als je voor kleidakpannen kiest, heb je een uitgebreide waaier aan mogelijkheden wat betreft kleur, vorm, grootte, gewicht, stijl en oppervlaktebehandeling.

Kleidakpannen bestaan in drie vormen: vlakke pannen, pannen die een beetje golven en pannen die sterk golven. Elke vorm heeft ook zijn eigen prijskaartje.
Zo vind je in het kleidakpannen-assortiment sowieso iets dat volledig aansluit bij je eisen.

Kies jij voor een plat dak? Een hellend dak? Een tentdak? Een lessenaarsdak? Voor alle soorten daken zijn er vele mogelijkheden om kleidakpannen te plaatsen. Kleidakpannen komen het meest voor op schuine daken. Het oogt zeer elegant en geeft een gelaagd karakter aan je huis.

Deze keramische dakpannen komen voor in vele formaten en stijlen waardoor er voor ieder budget is er wat wils. Je dakpannen afstemmen op de architecturale stijl van je huis was nog nooit zo makkelijk, tijdloos en mooi met kleidakpannen.

Kleidakpannen: een Belgische bouwtraditie

Verschillende afwerkingsmogelijkheden

Een kleidakpan kan je op vier verschillende manier afwerken: verglazen, patineren, engoberen en smoren.

  1. Verglazen: zoals de naam al zegt, wordt de dakpan tijdens het verglazen bedekt met een dunne glaslaag. Daardoor kunnen mossen de dakpan later niet aan het zicht onttrekken en blijft de dakpan altijd schoon. Een verglaasde dakpan kan je zowel glanzend als mat aanschaffen.
  2. Patineren: door een kleidakpan te patineren, geef je haar een verouderd uitzicht. De kwaliteit gaat echter niet naar beneden. Ideaal als je van de oude stijl houdt.
  3. Engoberen: door te engoberen, geef je de dakpan een bepaalde kleur. Vlak voordat de pan wordt gebakken, sproeit men snel wat kleipoeder op de pan. Zo krijgt de pan een speciale toets.
  4. Smoren: tijdens het bakproces van een gesmoorde dakpan, sluit men de luchttoevoer af en voegt men stikstof toe. Daardoor verkleurt het aanwezige ijzeroxide en bekomt men een blauwzwarte pan.

Kleidakpannen zijn éénvoudig te plaatsen

Met kleidakpannen kan je elk dak bedekken. Ze zijn niet moeilijk om te plaatsen en kunnen op hellend én gebogen dak gelegd worden. Bovendien behoren kleidakpannen tot de Belgische bouwtraditie, waardoor je er zeker van kan zijn dat je dak met puur vakmanschap gelegd wordt.

Afhankelijk van het aantal dakonderbrekingen en de oppervlakte van je dak, kies je beter voor grote of kleine pannen. Denk ook goed na over de vorm van je dakpannen. Het is belangrijk dat regen niet tussen de dakpannen door in het onderdak sijpelt.

Wist je dat het type dakpan nauw samenhangt met de hellingsgraad van je dak. Ga voor golvende pannen als je dak een helling heeft van 20 à 25 graden. Kies vlakke pannen als je dak 25 à 35 graden helt.

Een schuin dak met dakpannen van klei installeren gebeurt al jaren. Doordat deze trend al zo lang mee gaat, is er behoorlijk wat kennis over het plaatsen van deze dakpannen en sta je niet snel voor verrassingen. Zo ben je verzekerd van een goede isolatie, luchtdichtheid en plaatsing ervan.

Kleidakpannen zijn duurzaam

Kleidakpannen zijn duurzaamKeramische dakpannen zijn uiterst duurzaam. Ze zijn tegen zowat alles opgewassen: felle regen, vorst, vuile lucht, agressieve zouten, verkleuring en brand.

Daardoor blijven ze wel meer dan 100 jaar intact. Dakpannen van beton houden het daarentegen in het meest gunstige geval slechts 50 jaar uit. Als een kleidakpan het uiteindelijk toch begeeft, kan je haar prima recycleren.

Tot slot vragen kleidakpannen niet veel onderhoud.  Kleidakpannen hebben ook een ontzettend groene kant: ze zijn herbruikbaar.

Voornamelijk worden ze gerecycleerd tot grind voor tennisvelden. Dit komt omdat ze uitsluitend bestaan uit natuurlijke materialen. Schuine daken zijn dan ook nog eens makkelijk luchtdicht te maken waardoor je minder energie verbruikt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.