Overzetdak: voordelen, mogelijkheden en prijs

Wil je goedkoper dakwerken laten uitvoeren, dan kun je ervoor opteren om een overzetdak te plaatsen. Een overzetdak is een dak dat over je oude dak heen wordt geplaatst met behulp een lattenconstructie en lichtmetalen panelen van staal. Omdat deze eruitzien als dakpannen, merk je het verschil niet eens. Het wordt vooral geplaatst over daken die bedekt zijn met leien, shingles, roofing of golfplaten.

Overzet dak prijs

Bij het bepalen van de overzetdak prijzen moeten we natuurlijk met een aantal factoren rekening houden. Bijvoorbeeld welk type dakplaat wordt er gebruikt, kan het frame moeiteloos aangebracht worden en hoeveel heb je nodig.

De afmeting van de overspanning is afhankelijk van de dikte van de plaat, maar ook van de hoogte van het profiel.

Globaal kunnen we de volgende richtlijnen aanhouden voor een prijs overzetdak m2, inclusief btw en montage.

 • Geprofileerde dakplaten €40 tot €50
 • Stalen dakplaten inclusief onderdakfolie €50 tot €60.
 • Alle type dakplaten gaan zo’n 30 tot 50 jaar mee.

Overzetdak met isolatie prijs

Doordat er over het bestaande dak een extra isolerende laag wordt aangebracht, is dat al een besparende factor voor de stookkosten. Helemaal als er ook nog na-isolatie wordt toegepast. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een overzetdak met isolatie ofwel sandwichplaten, de prijs van deze overzetdak met isolatie daken ligt tussen de 60 tot 100 euro per m2.

Premie overzetdak

Als een dak gerenoveerd moet worden bestaat de kans dat men in aanmerking komt voor verschillende subsidies en premies. De mogelijke premies worden bepaald op basis van het inkomen, leeftijd en woonplaats.

De renovatiepremie, de belastingvermindering voor dakisolatie en de gemeentelijk bepaalde dakisolatie premie zijn hier voorbeelden van. Soms kan de premie voor een overzetdak wel oplopen tot 15.000 euro.

Wat is een overzetdak?

Een overzetdak is eigenlijk zoals de naam al zegt een dak wat over een bestaand dak wordt geplaatst. Het gaat om een dak van lichtmetalen dakpanelen van duurzaam staal. Doordat de panelen dezelfde uitstraling hebben als traditionele dakpannen is het bijna niet te onderscheiden van het klassieke dak.

Met dien verstande dat het natuurlijk veel minder kwetsbaar is dan het traditionele dak. Met behulp van een lattenconstructie wordt het nieuwe dak bovenop het bestaande dak aangebracht. Zo’n nieuw overzetdak is er in verschillende vormen, kleuren en afwerkingen.

Waarom een overzetdak plaatsen?

Het materiaal dat gebruikt bij een overzetdak is staal. Dankzij een beschermende laag van aluminium en zink roesten de panelen niet. Ook mossen en algen krijgen geen kans, want de panelen zijn ook vaak uitgerust met een weerbare UV-bestendige coating.

Deze panelen zijn groter dan traditionele dakpannen, maar lijken er sterk op. Bovendien zijn er verschillende kleuren (grijs, zwart en terracotta) en vormen (klassiek golvend, industrieel, …) beschikbaar.

Hoeveel jouw overzetdak zal kosten, hangt af van de grote van je dak. In de meeste gevallen geldt een richtprijs van 50 à 60 euro per vierkante meter.

Voordelen

 • Geen afbraakwerken van het oude dak, dus geen bouwafval opruimen achteraf
 • Goedkoper dan volledige vervanging
 • Snel uitgevoerd (in 1 à 2 dagen)
 • Stormvast, waterdicht, onbreekbaar, brandveilig
 • Licht in gewicht
 • Extra thermische en akoestische isolatielaag
 • Geen last van mos (glad oppervlak)

Nadelen

 • Eventuele daklekkages moeilijk traceerbaar
 • Eens geplaatst, is onverwijderbaar. Moeilijk achteraf aan te passen bij eventuele schade

Hoe overzetdak plaatsen?

Mogelijkheden voor overzetdak

De dakpanelen die worden gebruikt voor een dergelijk overkoepelend dak worden gemaakt van lichtgewicht staal en voorzien van een beschermende zink en aluminium laag. Hierdoor gaan de panelen niet roesten. Door de polyestercoating zijn ze ook nog eens UV-bestendig en zullen mossen en algen zich nauwelijks hechten aan het materiaal.

De dakpannen zijn vaak wat groter dan normale dakpannen en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, grijs of terracotta. Ook de vorm kan verschillen, zoals Spaans golvend, klassiek golvend of industrieel.

Zonnepanelen op overzetdak

Een overzetdak met zonnepanelen behoort ook tot de mogelijkheden. De dakhaken kunnen in overleg met de leverancier van de zonnepanelen gekozen worden. Hierdoor blijft het dak waterdicht. Deze dakhaken moeten op een speciale manier verankerd worden.

Overzetdak op plat dak

Dit type dak heeft veel voordelen, zo is het bijvoorbeeld goedkoper dan bestaande dakbedekking en er zijn meestal geen afbraakwerkzaamheden nodig. Het is snel geplaatst, stormvast, onbrandbaar en onbreekbaar. Toch heeft een overzetdak ook nadelen, de dakpannen zijn namelijk wat gevoeliger voor deuken. Je kunt er dus niet op lopen, wat soms lastig is bij een plat dak.

Toch bieden sommige fabrikanten ook oplossingen aan voor een overzetdak op een plat dak. Ook condensatieproblemen kunnen ontstaan als er niet voldoende isolatie is en eventuele lekkages zijn wat moeilijker op te sporen.

Hoe overzetdak plaatsen?

Eerst en vooral blijft de oude dakbedekking liggen. Daarop plaatst men een onderdak dat als een beschermlaag fungeert. Hierop plaatst men dan de lattenconstructie van tengellatten die door de leien aan de dakkepers worden vastgespijkerd.

Op deze manier worden de panelen van staal van boven naar beneden aangebracht. Bij de nok voorziet men op maat gesneden, waterdichte panelen en als je een schouw hebt worden hier loodslabben voor gebruikt.

Overzetdaken worden vaak geplaatst wanneer de dakbedekking versleten is, maar de dakconstructie nog in goede staat is, alsook om financiële en praktische redenen.

Als je dakpannen hebt, is een overzetdak jammer genoeg geen optie. De houten constructie is niet compatibel met de pannen.

Overzetdak zelf plaatsen?

Een overzetdak plaatsen kan alleen als de dakconstructie nog in een goede conditie is. Waren er al problemen met het dak, bijvoorbeeld door vocht is het niet verstandig om zomaar een ander dak er overheen te plaatsen. Inspecteer eerst het dak op houtrot.

Let ook op als er op het bestaande dak asbest leien liggen, bij de montage van het overzetdak zouden asbestvezels vrij kunnen komen. Schakel bij twijfel een specialist in.

De doe-het-zelf overzetdaken kunnen wel zelf geplaatst worden op bijvoorbeeld een leien dak , shingles, roofing of golfplaten dak. Eerst brengt men een lattenwerk van panlatten en tengellatten aan. Natuurlijk moet dit zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat het dak loskomt bij de eerste de beste storm. De dakplaten kunnen afhankelijk van het type geschroefd of genageld worden op het lattenwerk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.