Dak ontmossen en coaten: hoe ga je te werk en wat is de richtprijs?

Hoe je dak ontmossen en coaten, en wat kost het? Je komt er meer over te weten in dit stappenplan.

Je dak regelmatig (laten) ontmossen en coaten is zeker geen overbodige tip. Het is niet alleen goed voor het uitzicht van je woning, maar je vermijdt er ook heel wat problemen mee. Waarom, hoe je dit moet doen en wat het kost zetten we graag even op een rijtje.

Laat je dak niet aan zijn lot over!

Raadpleeg een dakontmosser

Voordelen

Fraai uitzicht van je gevel

Een eerste meteen zichtbare voordeel van het ontmossen van je dak is dat het goed is voor het uitzicht. Naast de gevel is het dak immers het eerste wat mensen in het oog springt. Het geeft je een goed gevoel wanneer je woning een mooie uitstraling heeft. En uiteraard zorgt het ook voor een meerwaarde bij een eventuele verkoop.

Langere levensduur

Je dak op regelmatige basis laten ontmossen verlengt de levensduur van je dak. Het voorkomt dat de gewone slijtage ten gevolge van de weersomstandigheden nog versneld wordt.

Voorkomt scheuren en barsten

Door je dak regelmatig te ontmossen voorkom je vervelende scheuren en barsten. Mos haalt immers vocht uit je dachtbedekking en maakt het brozer. Het vocht dat in het mos aanwezig is zal bij koud weer uitzetten en dit kan voor scheuren en barsten zorgen. Het mos dringt verder door in die scheurtjes met nog meer waterinsijpeling tot gevolg.

Besparen van energie

Het regelmatig ontmossen van het dak zorgt ervoor dat je de energierekening kunt drukken. Wanneer er te veel mos op je dak groeit, kan dit de integriteit van de dakbedekking en de isolatie aantasten. Dat zorgt ervoor dat je meer moet gaan stoken en je portemonnee is dan de grote verliezer.

Voorkomen van lekken

Je dak ontmossen helpt lekken te voorkomen. Mos zorgt voor kleine scheurtjes die wanneer ze niet behandeld worden op termijn tot grote scheuren kunnen uitgroeien.

Voorkomt organismen

Mos op je dak trekt bovendien andere kleine organismen en dieren aan. En je dak moet nu ook weer niet tot een zoo uitgroeien…

Wat is de richtprijs om mijn dak te ontmossen en te coaten?

De hamvraag is natuurlijk: wat gaat dit allemaal kosten? De prijs hangt af van factoren zoals de grootte van het dak, gaat het om een schuin of plat dak, een rieten dak, wil je enkel ontmossen, of ook coaten, impregneren,…

Ontmossen van daken+- €10 per m²
Ontmossen + coaten+- €38 per m²
Impregneren+- €10 per m²
Dak ontmossen en coaten

Is de woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd BTW-tarief van 6% wanneer je je dak laat ontmossen.
Wil je nog meer geld besparen? Dan kan je het dak ook zelf ontmossen. Dat kan veilig en zonder problemen, zolang je er zeker van bent dat het dak geen asbest bevat. Is dat niet het geval, dan laat je best een vakman komen. Zij weten perfect wat ze moeten doen.

Is het dak veilig en beslis je van zelf het dak te ontmossen? Hier enkele tips:

  • Ontmos het dak na een regenachtige periode
  • Kijk de verpakking en voorschriften van het reinigingsmiddel dat je gebruikt goed na

Ontvang je prijs op maat

Stap voor stap je dak ontmossen en coaten

Om mos van een gewoon dak te verwijderen zijn er twee methodes die veel voorkomen: met de hogedrukreiniger en met een speciaal reinigingsmiddel. Welke methode voor jouw dak geschikt is hangt af van het type van het dak en de graad van de vervuiling.

Voorafgaand aan de ontmossing laat je best een analyse door een expert uitvoeren. Deze zal de juiste methode bepalen en vaststellen of het nodig is een reinigingsmiddel te gebruiken.

Dak ontmossen zonder reinigingsmiddel

werking-dak-ontmossen.jpg

Is de expert van oordeel dat je dak niet met een reinigingsmiddel moet schoongemaakt worden, dan kan hij beslissen om met een hogedrukreiniger te werken. Dit kan je eventueel zelf, maar dan wel als je dit gewoon bent te doen.

Het is van groot belang dat je de juiste hoek gebruikt, want spuiten met de hogedrukreiniger vanuit een verkeerde hoek  kan net het omgekeerde effect hebben. Hierdoor kan water in je dakbedekking terechtkomen en dan is de remedie erger dan de kwaal.

Dak ontmossen met reinigingsmiddel

In vele gevallen is het mos en vuil zodanig hardnekkig dat een eenvoudige reiniging met de hogedrukreiniger niet volstaat. Vooral bij oudere daken met pannen is dit het geval.

Meestal begint de specialist dan met een eerste reiniging met de hogedrukreiniger. Dan zal hij een onkruidsproeier met een schoonmaakproduct aanbrengen. Het product moet de nodige tijd krijgen om in te werken, soms tot enkele dagen afhankelijk van het product. Nadien wordt het dak opnieuw afgespoeld.

Dit zelf doen is niet aan te raden, want de specialist draagt een speciaal pak om zijn lichaam tegen dit bijtend product te beschermen.

Nabehandeling met coating

Dak ontmossen en coaten

Is je dak goed ontmost, dan wil je daar uiteraard zolang mogelijk van genieten. Een zeker te overwegen optie is om te voorzien in een goede coating bij wijze van extra beschermlaag.

Er zijn verschillende coatings, en je moet vooral uitkijken naar een coating die bescherming biedt tegen de vorming van mossen en algen. Deze coatings zijn bovendien beschikbaar in verschillende kleuren. Dit biedt dus de interessante mogelijkheid om een andere look aan je dak te geven.

Een ander voordeel van een dakcoating is dat deze extra bescherming ook UV-stralen tegenhoudt. Het is ook goedkoper dan een nieuwe dakbedekking (50 tot zelfs 70%).

Dak ontmossen en coaten? Vraag een gratis offerte aan

Ben je van plan om aan deze werken te beginnen, vul dan onderstaand formulier in en ontvang offertes op maat. Vergelijk dakwerkers in jouw buurt en kies de voordeligste en beste optie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakreiniging wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.