Zolder isoleren: verplichtingen, materiaal en stappenplan

Hoe zolder isoleren?

Het isoleren van de woning is tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Met een goed geïsoleerde woning bespaar je enorm op de uitstoot van CO² en daarnaast bespaar je ook energiekosten. Het is dus voordelig om dit te doen. Hiervoor zijn er diverse opties, dakisolatie is er één van. Specifiek je zolder isoleren.

Prijs zolderisolatie

De prijs voor het isoleren van de zolder is afhankelijk van diverse factoren, zoals het oppervlak, het soort en de dikte van het isolatiemateriaal, de methode van zolderisolatie en de wijze van afwerken.

💶 Kies je ervoor om de zoldervloer te isoleren, houd dan rekening met een gemiddelde prijs van tussen de €20,- en €40,- per m². De gemiddelde prijs om de zolder te isoleren aan de binnenzijde ligt tussen de €20,- en €65,-.

Langs de buitenzijde kan de prijs oplopen tot boven de €100,-. Wel kun je via de Vlaamse overheid aanspraak maken op een zolder isolatie premie. Hiermee kun je je investering aanzienlijk verlagen.

Waarom zolder isoleren?

Wanneer je de kachel of centrale verwarming in je huis aanzet, dan stijgt de warmte omhoog. Dit houdt dus in dat de warmte uiteindelijk naar zolder stijgt.

Wanneer je zolder slecht is geïsoleerd of helemaal niet, dan zal zo’n 25 tot 30% van de warmte naar buiten ontsnappen. Dit is natuurlijk jammer, want je verwarmt je huis niet om de warmte weer aan de buitenlucht af te geven.

Wanneer je zolder geïsoleerd is bespaar je dus enorm veel op de energiekosten en geniet je binnen van veel meer comfort en een beter binnenklimaat. Bovendien biedt het de mogelijkheid om van de zolder een bruikbare kamer te maken. Tevens zal een geïsoleerde zolder de waarde van je woning verhogen.

Dak of zoldervloer isoleren?

Gebruik je de zolder niet en is er ook geen verwarming op zolder aanwezig? Dan is het helemaal niet nodig om het dak van de zolder te laten isoleren. Je kan dan beter kiezen voor het isoleren van de zoldervloer.

Hiermee raakt de warmte van je woning niet op zolder. Hierbij komt het isolatiemateriaal bovenop de vloer te liggen. De geïsoleerde zoldervloer zorgt ervoor dat geen warmte verloren gaat aan de koude zolder. Dit bijgevolg efficiënter. De zoldervloer isoleren bovendien gaat ook veel sneller dan het isoleren van het dak en je hebt daarnaast veel minder isolatiematerialen nodig.

Wil je van een ongebruikte zolder toch een leefruimte maken, dan is het verstandig om te kiezen voor dakisolatie. Verder is het ook mogelijk om zowel dakisolatie als zoldervloerisolatie toe te passen.

Is zolderisolatie verplicht?

De Vlaamse overheid heeft via de Vlaamse dakisolatienorm het isoleren van alle Vlaamse daken verplicht. Zolderisolatie wordt niet specifiek genoemd, want het gaat om zowel hellende als platte daken. Dit geldt voor alle koop- en huurwoningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Bij aansluitingen later dan 2006, wordt vanuit gegaan dat deze daken reeds geïsoleerd zijn. De enige uitzondering op deze verplichting zijn daken die kleiner zijn dan 2m².

De isolatienorm die gesteld wordt is 0,75 m² K/W. Dit is ongeveer vergelijkbaar met een isolatielaag van 3 tot 4 centimeter. De verplichting geldt ook wanneer je zoldervloerisolatie toepast.

De eigenaar heeft een jaar de tijd om het dak volgens de verplichte normen te isoleren. Wanneer hij alsnog in gebreke blijft kan er een boete volgen of zelfs een ongeschiktverklaring.

Hoe zolder isoleren (en afwerken)?

Het isoleren van de zolder kan op twee manieren: isolatie van het dak of isolatie van de zoldervloer. Bij het isoleren van het dak heb je twee opties: isoleren langs de binnenzijde of langs de buitenzijde.

De optie binnenzijde of buitenzijde is afhankelijk van de situatie. Wordt de zolder als volwaardige leefruimte gebruikt, dan houdt dit een verbouwing in als je langs de binnenzijde isoleert. In dit geval kun je het beste voor isolatie langs de buitenzijde kiezen, zodat je de zolder zelf niet hoeft te verbouwen.

Daarnaast zal dit minder ruimte in beslag nemen. Langs de buitenzijde is ook de beste oplossing als je je dakbedekking wilt vernieuwen. Je haalt dan toch de dakbedekking eraf, dus dan is het ook het ideale moment om isolatie te plaatsen.

De meeste voorkomende methode is het isoleren van binnenuit. Dit is een stuk gemakkelijker. Isolatieplaten of minerale wollen kunnen dan gemakkelijk tussen de kepers en dakspanten geplaatst worden.

Na het plaatsen van het isolatiemateriaal moet je alleen nog een dampwerende folie plaatsen en kun je het dak afwerken met plaatmateriaal. Isoleren van binnenuit is de meest snelle methode en je bent niet afhankelijk van de weersomstandigheden.

Hoe zoldervloer isoleren?

Laat je zolder isoleren door een ervaren vakman

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Hoe zolder isoleren zonder onderdak?

De daken van moderne woningen zijn uitgevoerd met een onderdak. Maar veel oudere woningen hebben geen onderdak. De vraag is dan of isoleren zonder onderdak mogelijk is?

Eigenlijk is het niet aan te bevelen. Het belangrijkste advies is om alsnog een onderdak te plaatsen. Maar een onderdak wordt altijd langs de buitenzijde geplaatst. Dan moet je de dakbedekking weghalen, wat een grote en dure klus. Je kan wel kijken naar tijdelijke oplossingen.

Zelf zolder isoleren

Zelf het dak isoleren en afwerken is een klus die je heel gemakkelijk zelf kunt doen. Vooral als je de zolder van binnenuit gaat isoleren. Hetzelfde geldt voor isoleren van de zoldervloer. Hiervoor kun je harde isolatieplaten op de vloer leggen en bedekken met een vloerbedekking.

Wanneer je niet handig bent of je gaat de zolder aan de buitenzijde isoleren, dan kun je dit ook door een professional laten uitvoeren. Uiteraard moet je dan rekening houden met arbeidskosten.

Zolderisolatie: welk materiaal kiezen?

Je hebt keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen om de zolder te isoleren. Namelijk minerale wol, harde isolatieplaten en de klassieke wijze: met purschuim.

Glaswol

Glaswol is een minerale wol die in dekens te verkrijgen is. Het is raadzaam om hierbij handschoenen en een stofmasker te gebruiken. Het materiaal kan namelijk irritatie aan de huid geven.

Het voordeel van glaswol is dat je hiermee goed alle hoeken en nissen mee kan vullen. Wel moet je na het aanbrengen een dampfolie te plaatsen.

PIR platen

PIR platen bestaan uit een isolatiemateriaal dat zeer licht is en daardoor gemakkelijk te verwerken is. Je kunt de PIR platen gebruiken bij zolderisolatie aan zowel de binnen- als buitenzijde en voor zoldervloerisolatie.

Er zijn diverse diktes verkrijgbaar, maar zelfs met een geringe dikte behaal je al een uitstekende isolatiewaarde. Tevens zijn PIR platen bestand tegen vocht en ook brandvertragend. PIR platen kunnen voorzien zijn van een dampfolie, zodat je dit niet achteraf hoeft aan te brengen.

PUR platen

Het vloeibare purschuim is bij iedereen wel bekend, maar het materiaal is ook als harde isolatieplaten verkrijgbaar. De isolatiewaarde is zelf hoger dan purschuim.

Daarnaast rekenen PUR dakisolatieplaten af met de negatieve bijwerkingen van purschuim, zoals geen uitstoot van giftige dampen en een goedkopere prijs. PUR platen worden momenteel als één van de beste soorten harde isolatiematerialen gezien.

Dak isoleren? Vraag een gratis offerte aan!

Van plan om je dak te laten isoleren? Via onze offerdienst kan je gratis vrijblijvende offertes aanvragen. Via onderstaand formulier kom je in contact met specialisten in jouw regio. Vergelijk en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.