Zadeldak: mogelijkheden, opbouw en isolatie

Een zadeldak is al jaren het populairste type dak in België en Nederland. Dit type dak heeft vele voordelen, zoals de zeer lange levensduur, en is in prijs relatief goedkoop.

In dit artikel lees je alles over zadeldaken, zoals de opbouw ervan, welke soorten dakbedekking er op een zadeldak kunnen en manieren waarop je een zadeldak kunt isoleren. Ook brengen we je graag in contact met erkende dakdekkers die voor jou vrijblijvend een offerte op maat op kunnen stellen.

Wat is een zadeldak?

Zadeldak: mogelijkheden en opbouw

Het zadeldak is het meest voorkomende soort dak in België en Nederland. Deze populariteit heeft het te danken doordat de dakwerken relatief éénvoudig uit te voeren zijn, het dak er simpel maar mooi uitziet en bovendien goed te onderhouden is.

Ook is een zadeldak windbestendig, voert het regenwater goed af en is de plaatsing van de isolatie relatief goedkoop.

Opbouw zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee hellende dakschilden die tegen elkaar staan (in een omgekeerde V-vorm). Als constructie wordt veelal een spantendak of gordingendak gebruikt. Deze is zelfdragend en heeft dus geen ondersteuning nodig. Populaire houtsoorten hiervoor zijn de Rood-Noorse Den, de Epica of de Oregon.

  • Spantendak: Geprefabriceerde, houten dakspantenstructuur. Bij een spantendak wordt gebruik gemaakt van licht hout, waardoor het relatief snel en goedkoop te plaatsen is.
  • Gordingendak: Het plaatsen is van een gordingendak is over het algemeen duurder. Dit komt doordat er met meer en zwaarder (maar wel sterker) hout wordt gewerkt. Ook zijn er minimaal twee draagmuren nodig.

Welke dakbedekking kiezen?

Een van de grote voordelen van een zadeldak is dat je het met vrijwel elk type dakbedekking af kunt werken. Het aanbod is enorm, maar dat maakt het kiezen soms ook wel lastig.

We zien dat dakpannen, betonpannen, tegelpannen en leien echter het populairst zijn voor particuliere woningen. Kijkend naar de prijs-kwaliteitverhouding, zijn dit ook zeer logische keuzes.

zadeldak.jpg

Om het vergelijken van verschillende soorten dakbedekkingen eenvoudiger te maken, hebben we hieronder de verschillende types op een rij gezet met daarbij de gemiddelde prijs, de minimale hellingshoek en de gemiddelde levensduur.

Voor een offerte op maat kun je eenvoudig een gratis offerte aanvragen via onze offerte-pagina. We brengen je dan vrijblijvend in contact met dakdekkers bij jou in de buurt.

 
Soort dakbedekkingRichtprijsLevensduur
Dakpannen (beton)€ 20,- tot € 40,-30 jaar
Dakpannen (keramisch)€ 30,- tot € 70,-100 jaar
Rieten dakbedekking€ 70,- tot € 95,-35 jaar
Zinken dakbedekking€ 65,- tot € 110,-125 jaar
Bitumenleien€ 30,- tot € 40,-25 jaar
Kunstleien€ 65,- tot € 85,-30 jaar
Natuurleien€ 100,- tot € 145,-90 jaar

Isolatie zadeldak

Met goede isolatie houd je jouw huis ‘s winters warmer en ‘s zomers koeler. Daardoor bespaar je vooral in de winter veel energiekosten. De kosten van het aanbrengen van isolatie heb je bijgevolg relatief weer snel terugverdiend. Een zadeldak is bovendien goed te isoleren.

Het kan op meer manieren: door de buitenkant van het dak te isoleren, de binnenkant van het dak te isoleren of ten slotte door de zoldervloer isoleren.

Isoleren langs binnen

Een zadeldak langs binnen isoleren kost doorgaans € 20,- tot € 50,- per vierkante meter. Het voordeel van de binnenkant isoleren is dat het dak en de dakbedekking kunnen blijven liggen. Een nadeel is wel dat je ruimte aan de binnenkant van het dak verliest; op zolder dus.

Het isolatiemateriaal kan eenvoudig tussen kepers of spanten gelegd worden of, als die niet aanwezig zijn, met behulp van een nieuw raamwerk van hout of metaal. Na het plaatsen van het isolatiemateriaal zal er ook een dampscherm moeten komen. Hiermee voorkom je condensvorming.

Isoleren langs buiten

Het plaatsen van isolatie buitenlangs kost vaak € 40,- tot € 60,- per vierkante meter. Dit wordt vaak gedaan bij nieuwbouwwoningen of tijdens een dakrenovatie. Er wordt dan isolatie bovenop het dak aangebracht, met daarop een folie die het dak beschermt tegen wind en vocht. Daardoor ontstaan er geen koudebruggen.

Zoldervloer isoleren

Vervolgens is er een derde manier om een zadeldak te isoleren, namelijk door de zoldervloer te isoleren met isolatieplaten. Dit kan echter niet wanneer de zolder als leefruimte, bijvoorbeeld als slaapkamer, wordt gebruikt. Is dit niet het geval? Dan kan de zoldervloer geïsoleerd worden.

Hierdoor verklein je namelijk de ruimte in je huis die verwarmd moet worden. Het verwarmen van je woning verloopt hierdoor een stuk sneller en dus efficiënter.

Zadeldak: prijs per m²

De prijs voor een zadeldak maken verschilt per klus. Zo heeft het plaatsen van een nieuw zadeldak een ander prijskaartje dan het herstellen van een bestaand zadeldak. Ook is de gemiddelde prijs per m2 afhankelijk van het type dak, de woning en de oppervlakte.

Interesse in een zadeldak? Vraag gratis offertes aan!

We brengen je graag in contact met erkende dakdekkers in jouw regio. Omschrijf jouw klus op de offerte-pagina en wij zorgen er vervolgens voor dat je meerdere vrijblijvende offertes in je inbox ontvangt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.