Gordingendak: opbouw, isolatie en prijsinformatie

Het dak is één van de belangrijkste onderdelen van een woning. Met een dak zit je droog, wordt de wind tegengehouden en blijft warmte in huis behouden. De meeste woningen zullen uitgerust zijn met een hellend dak. Dit heeft voordelen. Hemelwater zal nooit op het dak blijven liggen, zoals met een plat dak wel het geval is en er wordt een zolder gecreëerd.

Een hellend dak kan op diverse manieren opgebouwd zijn. De meest voorkomende dakconstructies zijn opgebouwd met spanten of met gordingen.

Wat is een gordingendak?

De wijze van hoe een hellend dak is opgebouwd is van invloed op bijvoorbeeld het leggen van dakpannen en de wijze van aanbrengen van isolatie. Een gordingendak, ook wel kepersdak genoemd, bestaat uit zware houten balken, ook wel gordingen genoemd. De gordingen zijn horizontaal geplaatst en lopen van muur tot muur. De gordingen zijn aan de uiteinden ook in de muur ingemetseld.

Gordingen kunnen op een bepaalde afstand van elkaar geplaatst zijn. Over de gordingen worden verticaal minder dikkere planken geplaatst, ook wel kepers genoemd. De gordingen en kepers vormen de basis voor het onderdak.

Hoe is een gordingendak opgebouwd?

Verschil gordingen- en spantendak

Een ander soort opbouw van een dak is een spantendak, maar wat is nu het verschil met een dak uit gordingen en kepers? Bij een spantendak wordt gewerkt met spanten. Dit zijn op de smalle kant geplaatste planken die verticaal lopen vanaf de onderzijde tot de nok van het dak. In tegenstelling tot kepers, kunnen spanten niet rusten op gordingen.

De spanten worden zowel aan de voet als de nok van het dak verbonden met een driehoeksverbinding. Beide daktypes lijken misschien een beetje op elkaar, maar het grootste verschil is dat bij een spantendak geen zijmuren aanwezig zijn die de dakconstructie dragen.

Er kunnen daarom geen horizontale gordingen van muur tot muur geplaatst worden. Bij een spantendak wordt de last van het dak via de spanten overgedragen naar de vloer of de ondergevel. Bij een dak met gordingen wordt de daklast via de gordingen naar de zijmuren doorgegeven.

Laat je adviseren door een dakspecialist!

Ontvang je prijs op maat

Gordingendak opbouw

Gordingen zijn balken die erg zwaar zijn en de basis van de dakconstructie vormen en waarbij de uiteinden in de zijmuren zijn gemetseld. Op de gordingen rusten verticaal op een zekere afstand van elkaar geplaatste kepers. Op de kepers rust vervolgens het onderdak, waarop ook nog isolatie kan rusten en de dakpannen.

Omdat de gordingen met de beide zijmuren zijn verbonden wordt er een grote afstand overbrugt. Is de afstand tussen beide zijmuren te groot, dan kan gekozen worden om in het midden nog een houten constructie te bouwen waarom de gordingen rusten.

Hoe een dak van gordingen plaatsen of renoveren?

Het plaatsen van een gordingen, of kepersdak vergt enige expertise. Dit is dus niet zomaar zelf te doen. Vooral ook omdat de gordingen in de zijmuren moeten worden ingemetseld. Wil je een dergelijk dak nieuw plaatsen, schakel hiervoor dan ervaren dakwerkers in. Je weet dan dat er kwaliteit geleverd wordt en je een stevige dakconstructie hebt.

Na verloop van jaren kan het dak ten prooi vallen aan vocht of houtrot. Het dak moet dan gerenoveerd worden. Nu zijn gordingen op zich dik en stevig genoeg om volledig aangetast te worden. Dit kan wel het geval zijn met de kepers. Het kan dan nodig zijn om de kepers te vervangen. Vervanging geldt ook voor de verdere opbouw van het dak, zoals pannenlatten en dakbedekking, wanneer dit nodig is.

Laat je adviseren door een dakspecialist!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Gordingendak isoleren

Bij het isoleren van het dak, loop je tegen het probleem op dat de kepers te smal zijn om een dik isolatiemateriaal tussenin te klemmen. Voor een gordingendak wordt altijd aangeraden om te isoleren in twee lagen. De eerste laag is een dunne laag die wel tussen de kepers geklemd kan worden en breng je net zoals de kepers verticaal aan.

Vervolgens breng je een dikkere isolatielaag aan tussen de gordingen en deze laag plaats je horizontaal. Hiermee verkrijg je een zeer dikke isolatielaag met een hoge isolatiewaarde. Wil je niet twee lagen isolatie aanbrengen? Dan kun je er nog voor kiezen om de kepers van houten latten te voorzien, zodat ze dikker worden. Nu past er één dikkere laag isolatiemateriaal tussen de kepers.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.