Tegelpannen: prijs, uitvoeringen en plaatsing

Is je dakbedekking aan vernieuwing toe? Dan zal je uit veel soorten dakbedekking kunnen kiezen. Een echte aanrader zijn tegelpannen. Wil je hier graag meer over weten? Je ontdekt het hieronder!

Prijs tegelpannen

Om de juiste keuze te kunnen maken van dakbedekking, is het handig meer te weten over de prijs. Ben je benieuwd naar de prijs van leipannen? We geven je een idee:

Het is moeilijk om een precieze prijs te plaatsen op leipannen, omdat de prijs afhangt van de afwerking, de arbeidsuren en de moeilijkheidsgraad van het dak. Over het algemeen zal je meer betalen voor bourgondische leipannen, deze moeten langer bewerkt worden. Gemiddeld gezien zal het plaatsen van leipannen je tussen de €95 en €125 per vierkante meter kosten.

Als je de leipannen laat plaatsen door een professional, dan is het wel beter om de offertes van verschillende professionals met elkaar te vergelijken. Op die manier kies je er makkelijker de goedkoopste uit en bespaar je heel wat geld!

Wat zijn tegelpannen?

Leipannen zijn kleine, vlakke pannen die je op elk dak kunt leggen met een hellingsgraad van minstens 35 graden. Er zijn heel wat verschillende uitvoeringen, waardoor ze mooi passen bij elke huisstijl.

Leipannen worden niet alleen gebruikt als dakbedekking, maar worden door hun kleinen, platte vorm ook vaak als gevelbekleding gebruikt met een uniek resultaat als gevolg.

Voor- en nadelen van tegelpannen

Leipannen hebben voornamelijk heel wat voordelen, maar net zoals elk ander materiaal hebben ze ook nadelen. Als je zelf nog twijfelt over welke dakbedekking je het best gebruikt, dan is het handig om te weten wat de voor- en nadelen zijn. Daarom hebben wij hieronder voor jou een handig overzicht gemaakt!

Voordelen

Laten we eerst een kijkje nemen naar de vele voordelen die leipannen met zich meebrengen. Deze zijn zeker de moeite waard!

  • Duurzaam: leipannen zijn niet te goedkoopste soort dakbedekking, maar als je de levensduur van leipannen vergelijkt met de levensduur van andere soorten dakbedekking zijn ze meer dan een goede investering. Leipannen gaan meer dan een leven lang mee (meer dan 100 jaar). Hierdoor zal je ze niet moeten vervangen, waardoor je uiteindelijk geld uitspaart.
  • Ze blijven mooi: als je voor leipannen kiest, dan weet je dat ze lang zullen mooi blijven, want ze zijn kleurvast. Zelf na heel wat jaren blijven ze hun mooie kleur behouden!
  • Grote keuzemogelijkheid: leipannen zijn de ideale keuze voor elke huisstijl. Vroeger werden ze vaker gebruikt bij traditionele huizen, maar doordat ze tegenwoordig verkrijgbaar zijn in vele uitvoeringen, passen ze ook geweldig bij meer modernere huizen.

Nadelen

Leipannen hebben echter ook enkele nadelen. We benoemen ze hieronder:

  • Lastig om te plaatsen: leipannen zijn niet zo makkelijk om te plaatsen. Je hebt tengellatten en panlatten nodig. Hierdoor zal je meer betalen voor plaatsingskosten en kan je ze ook niet makkelijk zelf leggen.
  • Prijzig: leipannen zijn niet zo goedkoop, want je hebt veel dakpannen nodig per vierkante meter en het plaatsen neemt veel tijd in beslag. Daarbij komt natuurlijk dat ze erg lang meegaan.

Ontdek de voordelen van tegelpannen

Soorten tegelpannen, uitvoeringen en afwerkingen

Waarom kiezen voor tegelpannen

Er zijn verschillende soorten leipannen en ze kunnen ook verschillend afgewerkt worden. De juiste keuze voor jou, hangt af van je persoonlijke voorkeur en je huisstijl. Allereerst kan je kiezen uit verscheidene kleuren. Als je een traditionele woning hebt, dan zijn leipannen met een roodachtige kleur interessant, zoals oranje, bruin, en feller rood.

Als je eerder een moderne woning hebt, dan kies je beter voor zwart of grijsblauw. Daarnaast kan je nog kiezen uit een aantal afwerkingen, zoals engobe, geglazuurd, enzovoort. Er zijn ook verschillende soorten. We geven je een duidelijker beeld.

(Oude) bourgondische tegelpannen

Wanneer er voor leipannen gekozen wordt, wordt er meestal voor de oude of bourgondische leipannen gekozen. Leipannen zijn namelijk het meest gekend voor hun authentieke uitstraling. Er is echter een verschil tussen echt oude tegelpannen en bourgondische tegelpannen:

  • De meest authentieke uitstraling krijg je als je kiest voor de oude leipannen, maar die zijn moeilijker te vinden. Toch zijn er nog aanbieders te vinden, als je goed speurwerk verricht. Als je nog oudere leipannen vindt, dan moet je er wel rekening mee houden, dat deze je redelijk wat zullen kosten. Bovendien moet je ook altijd zorgen dat de kwaliteit in orde is. In plaats van voor oude leipannen te kiezen, kan je ook gewoon nieuwe pannen kopen met een oude uitstraling: bourgondische leipannen.
  • Bourgondische leipannen zijn leipannen met een authentieke uitstraling, maar ze zijn wel nieuw gemaakt. Deze leipannen zijn gemaakt van een specifieke kleisoort en werden nadien gebakken in een speciale oven. Hierdoor krijgt de leipan zijn specifieke, warme en authentieke uitstraling.

Gesmoorde en geglazuurde tegelpannen

Naast bourgondische leipannen, kan je ook kiezen voor geglazuurde leipannen. Dit is de ideale keuze als je in een bosrijke omgeving woont. Het glazuur zorgt ervoor dat de pannen goed tegen vocht kunnen en het beschermt tegen de groei van schimmels, algen en mossen.

Geglazuurde leipannen kan je ook makkelijker reinigen. Gesmoorde leipannen, zijn leipannen die na het bakken in een speciale smooroven gaan en daardoor een unieke blauwgrijze kleur krijgen. Deze keuze is ideaal voor ietwat modernere woningen.

Hoe plaats ik tegelpannen?

Als je zelf leipannen wilt plaatsen, dan moet je dit doen met behulp van roestvrijstalen of koperen nagels op panlatten. Je moet de leipannen eerst met de roestvrije nagels op de panlatten vastmaken.

Zorg ervoor dat je de leipannen deels over elkaar plaatsen. Hoe groot de overlap moet zijn, is afhankelijk van de dakhelling waarop de tegelpannen geplaatst worden.

Hoe kleiner die is, hoe meer de leipannen elkaar moeten overlappen. De horizontale panlatten plaats je op de verticale tengellatten en een onderdak. Leipannen plaatsen is een hele klus. Daarom wordt er ook meestal een professional ingeschakeld.

Hoe leipannen onderhouden?

Hoe je leipannen het best kan onderhouden, is voornamelijk afhankelijk van het soort afwerking. Geglazuurde leipannen zal je minder moeten onderhouden dan de gewone, omdat er op de gewone sneller mossen zullen groeien.

Als er sprake is van mossen op je leipannen, dan gebruik je het best een niet-agressief moswerend middel. Vermijd ten alle tijden een harde borstel of een hogedrukreiniger.

Leipannen dienen altijd voorzicht gereinigd te worden, omdat ze anders beschadigd kunnen worden. Als je dus niet goed weet hoe je je leipannen het best reinigt, kan je ook dit beter overlaten aan een professional.

Het zou namelijk zonde zijn om die mooie pannen te beschadigen, want als je zo op de juiste manier onderhoudt, gaan ze wel tot langer als 100 jaar mee!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.