Mansardedak: isolatie, prijs en plaatsing

Wanneer je een nieuw dak laat plaatsen, zal je voor veel keuzes komen te staan. Welk soort dak je kiest is daar een van. Een van de meest populaire keuzes die je kunt maken is een mansardedak. Wil je graag meer weten over dit soort dak? Lees dan snel verder!

Mansardedak prijzen per dakbedekking

Benieuwd naar wat de dakbedekking je zal kosten? Hieronder overlopen we de prijzen!

Type dakbedekking Richtprijs per m²
Dakpannen Tussen €20 en €40 per m²
Leien dakbedekking Tussen €100 en €145 per m²
Rieten dakbedekking Tussen €70 en €95 per m²

Vergelijk prijzen van verschillend dakspecialisten

Dakpannen prijs

👉 Betonnen dakpannen kosten tussen de € 20 en € 40 per vierkante meter inclusief plaatsing.

Ze gaan gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Als je liever iets duurzamer wilt, dan kan je beter kiezen voor keramische dakpannen. Deze gaan gemiddeld wel 100 jaar mee, maar ze kosten ook wel meer, gemiddeld tussen de 30 en 70 euro per vierkante meter.

Leien dakbedekking prijs

👉 Voor echte natuurleien betaal je tussen de € 100 en € 145 per vierkante meter (inclusief plaatsing), maar ze gaan wel een heel leven mee (90 jaar).

Heb je liever de goedkopere variant? Kunstleien kosten tussen de 65 en 85 euro per vierkante meter, maar gaan wel slechts 30 jaar mee.

Rieten dakbedekking prijs

Riet gaat niet erg lang mee, maar geeft je huis wel een unieke én authentieke uitstraling (gemiddeld 35 jaar).

👉 Voor een rieten dakbedekking betaal je tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter.

Waarom kiezen voor een mansardedak

Waarom een mansardedak laten plaatsen?

Dit soort dak staat ook bekend als gebroken dak of Franse kap. Je herkent het door de steile onderste dakvlakken die naar buiten knikken. Het dak heeft hierdoor een typische uitstraling. Daarnaast heeft het nog tal van andere voordelen!

Meer ruimte in je woning

Dit is een van de grootste voordelen. Bij deze dakvorm heb je namelijk meer ruimte in je woning. Dat komt omdat de onderste dakhelft erg stijl is. Hierdoor is er een groter bouwvolume en voldoende stahoogte.

Charmante stijl

Dit soort dak geeft een unieke uitstraling aan je woning. Dit type is voornamelijk geschikt als je opzoek bent naar een landelijke uitstraling en past daarom ook goed bij landhuizen en andere oudere woningen in landelijke stijl.

Ideaal voor dakkapellen

Ze zijn ook ideaal voor dakkappelen. Dat komt omdat het onderste deel een steile hellingsgraad heeft. Waarom dakkapellen een goed idee zijn? Ze zorgen voor licht en ruimte. Op die manier kan je de plaats in je zolderkamer écht benuttigen zoals het moet.

Hoe mansardedak plaatsen?

Als je het zelf wilt plaatsen, dan heb je toch heel wat vakkennis en deskundigheid nodig, want een mansardedak leg je niet zomaar. Het is een erg complexe en zware constructie die veel tijd vergt. Dat is trouwens een van de redenen waarom het duurder is dan een zadeldak of schilddak.

Daarnaast moet bij de plaatsing ook rekening gehouden worden met de isolatie en de binnenafwerking (voor de afwerking van de binnenkant wordt er vaak gekozen voor lambrisering).

Er komt dus heel wat kijken! Dit soort dak kan je dus best niet zelf plaatsen, tenzij je een dakwerker bent natuurlijk!

Mansardedak isoleren

Eens de dakconstructie geplaatst is, dan moet je dak natuurlijk nog geïsoleerd worden. Dat kan je het best in één keer laten doen. Een goede isolatie is erg belangrijk, want het zorgt ervoor dat je huis langer warm blijft en bespaart je dus geld uit op je energierekening. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Vraag advies aan een dakspecialist

Langs binnenzijde isoleren

Als je voor deze isolatiemethode kiest dan kan de dakbedekking en -constructie gewoon blijven zitten. Dat is een enorm voordeel, want op die manier wordt isoleren makkelijker en bespaar je heel wat werkuren uit. Als je langs binnen isoleert, moet je er wel rekening mee houden dat je plaatst verliest door de isolatie.

Langs buitenzijde isoleren

Kies je ervoor om langs de buitenkant te isoleren, dan wordt dit ook wel een sarkingdak genoemd. Als je langs de buitenzijde isoleert, dan zal de isolatie erg grondig gebeuren. Het nadeel is dat de dakbedekking tijdelijk verwijderd moet worden. Je dak langs de buitenzijde isoleren vergt dus meer inspanning en is ook duurder dan langs de binnenzijde!

Zoldervloer isoleren

Er is nog een derde optie: je kan ook je zoldervloer isoleren. Deze optie is de eenvoudigste en ideaal wanneer je de kamer onder het dak toch niet zal gebruiken als leefruimte. De zoldervloer wordt meestal geïsoleerd met behulp van isolatieplaten. Als je dit soort dak kiest, voor de extra ruimte eronder, dan is dit wel niet de beste oplossing!

Als je je dak langs buiten wilt isoleren, dan betaal je tussen de €40 en €60 per vierkante meter. Kies je ervoor om je dak langs binnen te isoleren? Dan zal dit je tussen de €20 en €50 per vierkante meter kosten. De zoldervloer kan je laten isoleren tussen de €25 en €35 per vierkante meter.

Mogelijke dakbedekkingen voor een mansardedak

Dakbedekking mansardedakEr zijn verschillende soorten dakbedekkingen die je voor dit soort dak kunt kiezen. Bijna alles kan, dus de keuze hangt af van je budget en voorkeur. Elk type van dakbedekking heeft wel zo zijn voor- en nadelen. Wil je een beter idee krijgen? Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire soorten dakbedekkingen!

Dakpannen

Dakpannen is een van de oudste dakbedekkingssoorten, maar is vandaag de dag nog steeds populair. Dat komt omdat je zo’n grote keuzemogelijkheid hebt. Dakpannen bestaan namelijk in verschillende afmetingen, kleuren en vormen.

Er wordt voornamelijk onderscheid gemaakt tussen keramische en betonnen dakpannen. Keramische dakpannen zijn het duurst, maar ook het duurzaamste.

Leien dakbedekking

Ook leien worden al lang gebruikt als dakbedekking en zijn nu nog steeds populair. Leien geven een prachtige authentieke uitstraling aan je woning. Je kunt kiezen uit kunstleien en natuurleien. Natuurleien gaan een leven lang mee en hebben een net iets authentiekere uitstraling dan kunstleien, maar ze zijn ook wel duurder.

Rieten dakbedekking

Opzoek naar een unieke soort dakbedekking? Dan is een rieten dakbedekking zeker een goede optie! Riet geeft namelijk een karaktervolle uitstraling aan je woning, een uitstraling die geen andere dakbedekking kan evenaren. Het nadeel van riet is dat het niet zo erg duurzaam, maar toch prijzig is!

Mansardedak laten plaatsen

Er zijn vakmannen genoeg waar je uit kunt kiezen. Toch moet je opletten, want de prijs voor de plaatsing van het dak kan erg verschillen per vakman. Om die reden is het altijd verstandig om offertes met elkaar te vergelijken. Zo betaal je niet onnodig veel geld!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.