Spantendak : voordelen, opbouw en isolatie

Spanten zijn de verticale houten balken of planken die een dakconstructie dragen. Bij een spantendak, ook wel sporendak genoemd, lopen de spanten van gevelmuur naar gevelmuur. De last van het dak wordt hierdoor overgebracht naar de buitenmuren.

Een sporendak wordt vaak toegepast in gebouwen waarbij het dak een grote ruimte zonder draagmuren moet overspannen. De constructie is vrij eenvoudig, en kan van tevoren in delen opgebouwd worden in de fabriek of op het terrein van de woning. Dit wordt prefab genoemd.

Kostprijs spantendak

Hoe hoog de kosten van een sporendak uitkomen, hangt af van meerdere factoren. Je kan de bouw of renovatie bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk overlaten aan een expert.

Hoe meer je zelf doet, hoe meer je bespaart in de uiteindelijke prijs. De isolatie is niet ingewikkeld en is daardoor een van de klussen waarmee je kan besparen op de kosten van de expert.

De kostprijs is ook afhankelijk van het soort hout dat gebruikt wordt. De diverse houtsoorten die verwerkt worden in dakconstructies verschillen sterk in prijs. De meest gebruikte houtsoorten zijn:

  • Oregon of Douglas: Het duurste van de houtsoorten die we hier bespreken. Het hout is erg sterk en in grote lengtes verkrijgbaar. Ondanks dat dit soort hout van nature erg stevig is, adviseren wij om het hout toch te behandelen met een houtbeschermingsproduct. Dit beschermt het onder andere tegen insecten als houtworm.
  • Roodnoorse den: Dit hout is goedkoper dan Oregon, maar het is dan ook minder sterk. Het is verkrijgbaar in maximumlengtes van 5 à 6 meter.
  • Epicea: Vurenhout uit België. Dat is een van de goedkopere houtsoorten. Het wordt geleverd als het nog niet helemaal droog is. Houd daarom rekening met kleine vervormingen. Het is verkrijgbaar in grote lengtes.

Waarom een spantendak plaatsen?

Een spanten- of sporendak heeft veel voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  • Een grote overspanning is mogelijk.
  • Steunmuren zijn niet nodig.
  • Zakt niet door.
  • Je hebt een grote vrijheid bij het ontwerp van de woning. Bijna elke vormgeving van het dak is mogelijk.
  • Prefab is mogelijk, in de fabriek of op het terrein van de woning.
  • Eenvoudige en snel te bouwen constructie.
  • Makkelijk te isoleren.

De verschillen tussen een spantendak en een gordingendak

Een gordingendak is ook een veel toegepaste vorm van dakconstructie. Als je je dak wilt (laten) renoveren is het handig om eerst te bepalen van welk soort dak je woning is voorzien.

  • Een gordingendak kan een ruimte van maximaal 3 à 4 meter overspannen. Voor een groter gordingendak zijn tussendraagmuren nodig. Een sporendak steunt volledig op de gevelmuren waardoor, ook bij grote daken, een draagmuur niet nodig is.
  • De constructie van een gordingendak is vrij ingewikkeld, waardoor prefab niet mogelijk is. Nieuwbouw of renovatie kan je beter onverlaten aan een expert. Daarentegen is de constructie van een sporendak vrij eenvoudig, wat prefab mogelijk maakt.
  • Bij een gordingendak wordt gebruik gemaakt van gordingen (horizontale steunbalken) en kepers (kleine verticale balkjes) om het dak meer steun te geven en doorzakken te voorkomen. Bij een sporendak zijn deze verstevigingen niet nodig.
  • Door het ontbreken van gordingen (horizontale steunbalken) bij een sporendak is de isolatie ervan eenvoudiger dan die van een gordingendak.

Spantendak: opbouw en isolatie

Voor de isolatie van een sporendak is het belangrijk om te weten hoe het dak is opgebouwd. Die opbouw bepaalt namelijk hoe groot de ruimtes zijn die opgevuld moeten worden met isolatiemateriaal. Dit is ook van belang om te bepalen welk soort isolatiemateriaal het meest geschikt is.

Hoe is een sporendak opgebouwd?

Een spanten- of sporendak is opgebouwd uit verticale balken of planken, de zogenaamde spanten. Deze spanten zijn op regelmatige afstand van elkaar bevestigd, meestal 30 tot 60 cm. Er zijn geen horizontale balken, waardoor er grote vlakken zijn die makkelijk opgevuld kunnen worden met isolatiemateriaal. De hoogte van de spanten is meestal 18 tot 22 cm. Dit is voldoende voor een goede dakisolatie. Het is dus niet nodig om een tweede isolatielaag aan te brengen.

Hoe een spantendak isoleren?

Een sporendak isoleren is vrij eenvoudig. Het isolatiemateriaal kan namelijk in één dikke laag aangebracht worden. Hiervoor kan je gebruik maken van talloze soorten isolatiematerialen, die ook nog eens in verschillende vormen verkrijgbaar zijn. De meest gebruikte zijn:

  • Isolatiematten, -dekens of -rollen – Bijvoorbeeld minerale wol, cellulose of houtwol. Deze vormen van isolatiemateriaal zijn makkelijk op maat te snijden en eenvoudig tussen de spanten te klemmen.
  • Kunststof isolatieplaten – PIR (polyisocyanuraat). Dit materiaal heeft een groot isolerend vermogen en neemt geen vocht op.
  • Gespoten isolatiePUR dakisolatie, beter bekend als purschuim. Purschuim wordt in vloeibare vorm op het te isoleren oppervlak gespoten. Zodra het in contact komt met zuurstof neemt het sterk in omvang toe. Het vult alle gaten en kieren, en isoleert naadloos.
  • Geblazen isolatie – Cellulosevlokken of minerale wol. Dit is een vrij goedkope en eenvoudige manier om je dak te isoleren. Hiermee zijn de ruimtes tussen de spanten eenvoudig en naadloos op te vullen. Het materiaal plakt niet aan het oppervlak, dus moet op zijn plaats gehouden worden met afdekplaten. Cellulosevlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.