Chemisch schoorsteenvegen: wat is het verschil met mechanisch reinigen?

Chemisch schoorsteenvegenJe schoorsteen op regelmatige basis laten vegen is noodzakelijk, daar zal iedereen het over eens zijn. Daar zijn verschillende technieken voor. EĆ©n ervan is je schoorsteen chemisch te laten reinigen.

Bij chemisch schoorsteenvegen wordt de binnenkant van de schoorsteen en de rookkanalen op chemische wijze gereinigd om zo teer en roetresten te verwijderen. Op die manier wordt een vlotte luchtcirculatie in de schoorsteen gegarandeerd.

Gebeurt het reinigen mechanisch, dan worden niet alle resten verwijderd. Bij chemisch reinigen worden deze resten drooggemaakt en zijn ze gemakkelijker te verwijderen.

Ontvang je prijs op maat

Wat zijn de voordelen van een chemische schoorsteenreiniging?

Het chemisch schoorsteenreinigen via katalyse met behulp van een schoorsteenvegen biedt de mogelijkheid om gericht te reinigen. Je kan dit doet met doseringen en producten aangepast aan je specifieke verwarmingsinstallatie.

Je kan er ook plaatsen mee reinigen die met chemisch reinigen moeilijk of niet bereikbaar zijn. Je voorkomt er schoorsteenbranden mee en het verhoogt ook het calorisch vermogen van je installatie. Het kan ook een mooie aanvulling zijn voor de traditionele chemische reiniging.

Hoe werkt een chemische schoorsteenreiniging?

Chemisch reinigen van de schoorsteen verloopt in enkele stappen.

  1. Eerst wordt de haard of het verwarmingsapparaat aangestoken en houd je het vuur een paar uur brandend. Dit om de rookkanalen goed te verwarmen.
  2. Vervolgens haal je een chemisch reinigingsblok uit de verpakking en plaats je het op de smeulende resten van de haard.
  3. Het reinigingsblok moet nu een tot twee uur smeulen. Hierbij komen dampen met actieve stoffen vrij, die de afzetting van roet en andere afzetting oplossen en vernietigen. Door het blok in zijn geheel te laten branden en roken treedt het reinigingsproces vanzelf in werking.
  4. Binnen de 8 tot 14 dagen zullen de intussen onschadelijke resten uit de schouw vanzelf naar beneden vallen. Meteen is de schoorsteen gereinigd.
  5. Bij dit proces worden de onderdelen van de schouw niet aangetast.

Doe beroep op een specialist

Om zeker te zijn dat je schoorsteen goed wordt gereinigd doe je best beroep op de vakkundige diensten van een professionele schoorsteenveger. Hij zal eerst de staat van je schoorsteen onderzoeken en je het juiste advies geven over welke soort reiniging moet gebeuren. Na de werken zal hij je ook een wettelijk attest afleveren.

Vraag een GRATIS en vrijblijvend offerte

Een blok om je schoorsteen te reinigen is niet duur. Je hebt er al vanaf een prijs van ongeveer 10 euro, en deze zijn voldoende voor Ć©Ć©n reinigingsbeurt van je schoorsteen.

Experten bevelen aan om ongeveer om de 60 stookbeurten een nieuw blok te plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.