Dakplaten: soorten, kostprijs en plaatsing

Dakplaten zijn een nieuwe en interessante manier om snel een dak te bedekken en te isoleren. Ze zijn eenvoudig in het gebruik en bieden een prima afdekking. Ze kunnen ook erg decoratief zijn, en er bestaan tevens dakplaten met aangehechte isolatie. Lees hier wanneer dakplaten de beste keuze zijn voor je dak, en wat je keuze op dit vlak is.

Wat kosten dakplaten?

Er zijn drie verschillende soorten dakplaten hebben allemaal hun eigen kosten. Qua levensduur ontlopen ze elkaar niet veel. De prijzen hieronder zijn geldig voor niet-geïsoleerde dakplaten die door een vakman worden geplaatst.

  • Golfplaten kosten tussen de 25 en de 60 euro per m2, afhankelijk van de dikte en eventuele decoratie.
  • Dakplaten met een dakpanmotief zijn iets duurder, met een prijsstelling tussen de 30 en 70 euro per m2.
  • Trapeziumplaten zijn verreweg de goedkoopste opties. Deze platen koop je voor een bedrag tussen de 15 en 50 euro per m2.

Kostprijs geïsoleerde dakplaten

Dakplaten met isolatie zijn niet veel duurder dan niet-geïsoleerde dakplaten. Bovendien gelden er in België premies voor het beter isoleren van je woning. De isolatiepremie voor dakplaten hangt af van de isolatiewaarde en de dikte van deze platen.

Hierover kan je informatie opvragen bij de overheid en ook bij je gemeente: er kunnen meerdere premies van kracht zijn!

Kostprijs voor verwijderen asbest dakplaten

Als je dak op dit moment bedekt is met platen van asbest, dan moeten die eerst veilig verwijderd worden. Probeer dit nooit zelf, maar laat dit aan een gespecialiseerd vakman over!

De prijzen van asbestplaten verwijderen hangen af van de aannemer en van het oppervlakte. Asbest op grotere daken verwijderen kost minder dan op een klein dak.

👉 Een richtprijs is een bedrag van rond de €600 tot €800 bij een dakoppervlak van 25 m2. Ook hier is het altijd lonend om meerdere offertes van vakmensen uit de buurt aan te vragen.

Hoe besparen op dakplaten

Zoals we al vermeld hebben zijn er voor isolerende dakplaten premies verkrijgbaar. Ook is het verstandig om naar aanbiedingen te kijken, bijvoorbeeld restpartijen. En natuurlijk is het slim om offertes aan te vragen in jouw omgeving, als je voor het leggen van dakplaten een vakman inhuurt.

Door deze offertes kritisch te vergelijken kan je een besparing van enkele tientallen procenten op deze klus realiseren! Bovendien is de BTW slechts 6% als je een vakman inhuurt, in plaats van 21% als je de klus zelf gaat uitvoeren.

Soorten dakplaten

Er zijn meerdere types dakplaten voor huizen, die van elkaar verschillen in prijs, uiterlijk en sterkte. Verder hebben ze allemaal ongeveer dezelfde isolerende en vochtwerende eigenschappen. De keuze voor een bepaalde plaat zal dan ook vaak neerkomen op een voorkeur voor het uiterlijk van een bepaald type.

Elk van de hieronder genoemde platen is verkrijgbaar in een “sandwich”-uitvoering. Er is dan een laag isolerend materiaal (PIR, PUR of mineraalwol) op de plaat bevestigd en afgedekt met een extra laag. Deze platen verbeteren het warmtevasthoudend vermogen van je woning. In mindere mate zorgen ze ook voor isolatie van omgevingslawaai.

Trapezium dakplaten

Dit is de goedkoopste variant, die bestaan uit een platte plaat met op regelmatige afstand trapeziumvormige randen. Deze randen verschaffen de plaat extra stevigheid.

Trapezium dakplaten van metaal zijn soms voorzien van een coating die tegen condens beschermt. Ook zijn ze in diverse kleuren beschikbaar.

Golfplaten

Deze golvende dakplaten hebben een continue golvend profiel, alwaar voor de stevigheid. Golfplaten van kunststof zijn nauwelijks duurder dan trapezium dakplaten. A

luminum golfplaten kunnen duurder zijn, maar hebben ook een langere levensduur. Voorts zijn er varianten beschikbaar met een coating van bitumen.

Dakplaten met dakpanmotief

Deze platen zijn doorgaans gefabriceerd uit metaal (staal of aluminium) waardoor ze duurzaam zijn. Het kenmerk van de platen is dat ze een profiel hebben dat lijkt om een oppervlakte vol dakpannen.

Mits zorgvuldig aangebracht zijn dakplaten met het uiterlijk van dakpannen nauwelijks van echt te onderscheiden. Ze zijn echter makkelijker te plaatsen en in meer varianten en kleurtinten beschikbaar.

Hoe dakplaten plaatsen?

hoe dakplaten plaatsen?

Dakplaten op een dak plaatsen is niet bijzonder eenvoudig. De bestaande dakconstructie moet verwijderd worden, en er moet gezorgd worden voor een ondersteunend rooster met voldoende draagkracht.

De platen worden doorgaans met speciale spijkers vastgezet. Ze moeten goed over elkaar heenvallen, zodat er geen naden ontstaan. Ook de afwerking aan de randen verdient speciale aandacht.

Het is weliswaar mogelijk om zelf dakplaten te plaatsen. Het is echter een langdurige en vermoeiende klus. Bovendien brengt het werken op hoogte altijd risico’s met zich mee.

Het is dan ook aan te raden om deze klus uit te besteden aan vakmensen. Daardoor weet je 100% zeker dat je een uitstekend resultaat aan het project overhoudt.

Waarom dakplaten laten plaatsen?

Een dak van een woning, schuur of garage moet altijd bedekt worden met enige vorm van dakbedekking. Afhankelijk van de vorm van het dak kan je daar behalve platen ook EPDM dakbedekking, bitumen, dakpannen, PVC en shingles voor gebruiken. Elk van deze materialen heeft zijn eigen- voor en nadelen.

Het belangrijkste doel van dakbedekking middels platen is het binnenkomen van neerslag en vocht tegen te gaan. Vocht en water is funest voor je interieur en je huisraad. Als er in een vochtige ruimte schimmels ontstaan, worden de consequenties erger.

Kostbare zaken kunnen onherstelbaar beschadigd worden, en door de rondvliegende schimmelsporen kunnen longziekten ontstaan. Enkele soorten schimmels, zoals de beruchte huiszwam, kunnen zelfs de houten constructie van je dak wegvreten.

Als huiszwam zich eenmaal heeft gevestigd, is de schimmel praktisch niet meer te bestrijden. Dakbedekking wordt aangebracht op nieuwbouwwoningen, maar kan ook gebruikt worden om een bestaand huis te renoveren.

Daardoor worden vochtproblemen in de kiem gesmoord, wordt de isolatie van het pand beter en wordt inkomend lawaai vaak verminderd.

Bovendien kan het het aanzien van je woning sterk verbeteren. Dat levert je niet slechts een hoger woongenot op, maar ook een verhoogde verkoopwaarde van je woning!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.