Hellend dak isoleren: mogelijkheden, isolatiematerialen en prijs

Je dak isoleren is belangrijk. Door een goede isolatie zorg je ervoor dat vocht je huis niet kan binnendringen. Bovendien zorgt een goede dakisolatie er ook voor dat je geld uitspaart op je energiefactuur.

Ben je van plan om binnenkort je hellend dak te isoleren? Dan is het belangrijk dat je je goed informeert. Alles wat je moet weten over het isoleren van je hellend dak vind je hieronder!

Kostprijs isolatie schuin dak

Als je je dak gaat isoleren, dan is het handig om de kostprijs te weten. Natuurlijk is de kostprijs afhankelijk van een aantal factoren waaronder, de manier waarop je je dak laat isoleren, het isolatiemateriaal en de kosten van de arbeidsuren.

💶 Gemiddeld kan je rekenen op zo’n € 20 tot € 60 per vierkante meter. Als je een beter idee wilt krijgen van de prijs, dan kan je beter een offerte laten opstellen. Als je dit bij verschillende bedrijven laat doen, dan kan je er makkelijk de goedkoopste uitkiezen.

Hoe hellend dak isoleren?

Je hellend dak isoleren, hoe begin je daaraan? Er zijn twee manieren waarop je je hellend dak kan isoleren: langs de binnenkant en langs de buitenkant. De makkelijkste manier is om je dak langs de binnenzijde te isoleren. Welke manier van isoleren je ook kiest, een dampscherm is altijd aangeraden en ook een onderdak is van belang.

Een onderdak is een beschermlaag op het dak die ervoor zorgt dat vocht niet naar binnen kan. Als je langs de binnenkant wilt isoleren, dan is een onderdak echt nodig, anders wordt het isolatiemateriaal nat.

Naast een dampscherm en een onderdak, wordt een schuin dak na de isolatie meestal ook voorzien van een afwerkingslaag. Hiervoor wordt vaak gipsplaat gebruikt, maar er zijn nog andere mogelijkheden.

Waarom hellend dak isoleren?

Hellend dak isoleren van binnenuit

Kies je ervoor om je hellend dak langs de binnenzijde te isoleren? Dan zal je je dakisolatie tussen de houten balken moeten aanbrengen.

Het makkelijkste isolatiemateriaal hiervoor is glaswol, omdat je het makkelijk op maat kunt snijden, maar er zijn ook andere keuzes mogelijk. In sommige gevallen kan het nodig zijn om te zorgen voor een extra raamwerk. Op die manier blijft de isolatie beter op zijn plaats.

Je dak langs binnen isoleren?

Krijg advies van een dakspecialist

Schuin dak isoleren van buitenaf

Je kunt er ook voor kiezen om je hellend dak langs buiten te isoleren. Als je hiervoor kiest, dan blijft de binnenzijde van je woning onaangetast, waardoor er geen ruimteverlies is.

Je zolderkamer blijft dus ook gewoon leefbaar en dat is niet het geval als je langs de binnenzijde isoleert. Hou er wel rekening mee dat je de dakbedekking moet verwijderen en dat er dus heel wat werk in kruipt.

Deze manier van isoleren is een goede keuze als je toch van plan bent om je dakbedekking te vernieuwen. Langs buiten isoleren vereist veel expertise. Je moet de bestaande dakbedekking verwijderen, de isolatie aanbrengen, je dak van een onderdak voorzien en nadien je dak afwerken. Er komt dus heel wat bij kijken en het is belangrijk dat dit juist gedaan wordt.

Je dak langs buiten isoleren?

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Hellend dak isolatiematerialen

Er zijn heel wat isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen voor het isoleren van een schuin dak. Welke isolatie voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je budget en je voorkeur. Als je opzoek bent naar een goedkope oplossing, dan is minerale wol een goede keuze.

Ook daar zijn er nog veel verschillen in. Wil je het graag zo milieuvriendelijk mogelijk? Dan kan je ook kiezen voor schapenwol, maar dit materiaal is wat duurder. Elk soort isolatiemateriaal heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder geven we je een handig overzicht!

PUR platen

PUR platen zijn gemaakt uit polyurethaan. Dit materiaal is erg duurzaam, doordat het niet gevoelig is voor vocht. Het is niet de meest milieuvriendelijke keuze, maar wel goedkoop in aankoop. Bovendien heeft dit materiaal een goed isolerend vermogen.

Op dat vlak is het de beste keuze die je kunt maken! Je kunt ook kiezen voor PUR schuim in plaats van PUR isolatieplaten. PUR schuim heeft ongeveer dezelfde voordelen, maar maakt het makkelijker om te gebruiken op enkele moeilijke bereikbare plaatsen.

Hoe hellend dak isoleren?

PIR platen

Naast PUR isolatieplaten kan je ook kiezen voor PIR platen. Deze isolatieplaten zijn gemaakt uit polyisocyanuraat.

Ze zijn uiterst geschikt voor isoleren, omdat ze vochtbestendig zijn en een hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast zijn ze ook erg drukvast. PIR isolatieplaten zijn veilig, omdat ze brandwerend zijn en ook dat is van groot belang!

Steenwol

Je hoeft nier per se gebruik te maken van isolatieplaten om je dak te isoleren. Je kunt ook kiezen voor een minerale wol, zoals steenwol. Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd en heeft goede isolerende eigenschappen.

Het is een materiaal waarmee je makkelijk je dak isoleert, zowel langs de binnen- als de buitenzijde. Steenwol is een goede keuze, als je opzoek bent naar een isolatiemateriaal dat niet alleen een goede thermische isolatie biedt, maar ook een goede akoestische isolatie.

Als je platen makkelijker vindt om mee te werken, dan kan je ervoor kiezen om steenwol aan te kopen in platen.

Glaswol

Een ander materiaal dat je kunt gebruiken is glaswol. Glaswol is eenvoudig te gebruiken, omdat je het goed op maat kunt snijden en omdat het samendrukbaar is. Daarnaast is glaswol ook erg voordelig, heeft het een goede isolatiewaarde en brandwerende eigenschappen.

Het nadeel van dit materiaal is dat het je huid kan irriteren. Daarom is het belangrijk dat je jezelf goed beschermt als je glaswol op je dak aanbrengt. Voorzie jezelf dus van handschoenen en een stofmasker als je glaswol gebruikt.

Laat je adviseren door een dakexpert

Waarom hellend dak isoleren?

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om je schuin dak te isoleren?

  • Ten eerste zorgt een goede isolatie ervoor dat je heel wat geld uitspaart op je energierekening. Deze besparing kan zelfs oplopen tot maar liefst 30%. Dat betekent een besparing van enkele honderden euro’s op je jaarlijkse energiefactuur.
  • Een tweede voordeel is dat de waarde van je woning verhoogt. Dat kan handig zijn als je ooit van plan bent om je huis te verkopen, want dan krijg je er meer geld voor.
  • Een goede isolatie zorgt bovendien ook voor een aangenaam woonklimaat. In de zomer blijft het lekker fris en in de winter heb je het aangenaam warm.
  • Ook zorgt dakisolatie ervoor dat vocht in je huis geen kans maakt, waardoor je huis beschermd is tegen schimmels. Er zijn dus zeker redenen genoeg om te kiezen voor een dakisolatie!

Kan je hellend dak zelf isoleren?

Als je erg handig bent, dan is het zeker mogelijk om je dak zelf te isoleren. Het is wel zo dat het isoleren van je dak veel expertise vergt, voornamelijk als je je dak wilt isoleren langs de buitenzijde.

Als je je dak langs de binnenkant wilt isoleren, dan is dit makkelijker om het zelf te doen. Het is minder arbeidsintensief en vereist ook minder kennis. Dat betekent natuurlijk niet dat zomaar iedereen zijn dak langs de binnenzijde kan isoleren.

Je moet nog altijd weten wat je doet! Als het isoleren van je dak niet goed uitgevoerd wordt, dan kan het zijn dat er toch nog vocht je huis kan binnenkomen of dat je iets beschadigt en dat wil je niet hebben.

Denk daarom goed na voordat je beslist om je dak zelf te isoleren. Als je twijfelt is het beter om voor een vakman te kiezen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.