Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een daklekkage?

Een lekkage aan het dak is altijd een vervelend probleem. In verreweg de meeste gevallen kun je niet zomaar zelf even het dak opgaan om een kijkje te nemen om de oorzaak te verhelpen; veel te gevaarlijk immers. En daarbij kun je zelf nog eens extra schade aan het dak maken. Je zult er dus een lekdetectiebedrijf voor moeten inschakelen om de exacte oorzaak te lokaliseren en te verhelpen. Want een dak lek is niet zomaar zichtbaar; tenminste, in veel gevallen niet. 

Oorzaken daklekkage

Lekkage aan het dak kan diverse oorzaken hebben, de meeste oorzaken zullen herkenbaar zijn, maar er zijn ook diverse aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • Veroudering van het dak: Na verloop van tijd kan dakbedekkingsmateriaal verslechteren door blootstelling aan alle type weersomstandigheden, temperatuurschommelingen en UV-straling. Dit kan leiden tot scheuren, broosheid en uiteindelijk lekkages; ook bij dakpannen. 
  • Slecht geïnstalleerd dakbedekking: Een dak dat niet correct is geïnstalleerd, met bijvoorbeeld onjuiste bevestigingen of onvoldoende afdichting, kan gevoelig zijn voor lekkages vanaf het begin.
  • Loshangende dakbedekking: Dakbedekkingsmaterialen zoals shingles kunnen losraken door harde wind of stormen. Dit creëert openingen waardoor water kan binnendringen.
  • Beschadigd dak: Dakpannen kunnen beschadigd raken door vallende takken, hagel, of zelfs door lopen op het dak. Dit laatste wil nog wel eens voorkomen wanneer er zonnepanelen gelegd worden. Controleer altijd voor- en na het installeren van zonnepanelen of het dak nog goed intact is. Gebarsten of gebroken dakbedekking kan lekkages veroorzaken.
  • Slechte afdichtingen rondom dakafvoeren: Dakafvoeren zoals schoorstenen, ventilatieopeningen en dakgoten vereisen speciale afdichtingen. Als deze afdichtingen verslechteren of beschadigd raken, kan water langs deze openingen binnendringen.
  • Opgehoopt vuil en bladeren: Bladeren, takken en ander vuil kunnen zich ophopen in dakgoten en waterafvoersystemen. Dit kan wateroverlast veroorzaken en lekkages in het dak in de hand werken.
  • IJs- en waterschade in de winter: Bij ijsdammen, die ontstaan door smeltwater dat bevriest in de dakgoot, kan water onder de dakbedekking doordringen en lekkages veroorzaken.
  • Condensatie in de zolder: Als de zolder niet goed geventileerd is, kan condensatie optreden. Dit kan zich manifesteren als vochtige plekken of druppels aan de onderkant van het dak, wat op een lekkage kan lijken.
  • Natuurlijke slijtage: Elk dak heeft een beperkte levensduur, en na verloop van tijd zal het slijtage vertonen. Dit kan zich uiten in vorm van lekkages, vooral als het dak niet regelmatig wordt onderhouden.
  • Extreme weersomstandigheden: Een hevige storm, zware regenval, hagel of sneeuw kunnen de dakbedekking beschadigen en lekkages veroorzaken.
  • Dakpannen van lage kwaliteit: Goedkope of inferieure dakbedekkingsmaterialen hebben de neiging eerder te verslijten en kunnen sneller lekken veroorzaken.

Om een daklekkage te voorkomen of op te lossen, is regelmatig onderhoud van groot belang. Het inspecteren van je dak en het tijdig aanpakken van eventuele problemen kan grotere schade in de toekomst voorkomen. Als je een daklekkage wil opsporen schakel je altijd een professioneel lekdetectiebedrijf in, zij hebben de kennis, ervaring, geavanceerde gereedschappen en materialen in huis om de klus zorgvuldig en veilig uit te voeren.