Hoeveel warmte verlies jij via je dak? Oorzaken en oplossingen

Warmteverlies dak

Isolatie is een ongelooflijk belangrijke stap bij het bouwen van een huis. Als je jouw dak goed isoleert dan verlies je tot 30% warmte minder! Maar wat zijn nu juist de oorzaken van warmteverlies via het dak? En hoe kan je het oplossen?

Ontvang je prijs op maat

Dakisolatie is alles

De grootste oorzaak van warmteverlies via het dak is uiteraard de isolatie. Dit lijkt misschien niet de moeilijkste taak bij het bouwen van een huis, maar er komen heel wat verschillende belangrijke factoren aan te pas.

Zo moet je bijvoorbeeld al de juiste keuze maken qua materiaal. Er bestaan namelijk heel wat verschillende materialen zoals bv.:

  • Rotswol
  • Glaswol
  • Sluitisolatie
  • Isolatieplaten
  • Schuimisolatie

Uiteraard mogen er ook geen scheuren of lekken in het dak zitten. Het is dus heel belangrijk om het dak goed te onderhouden. Als het dak in orde is moet men de isolatiewaarde van het dak gaan verbeteren om zo meer warmte in het huis te houden.

Isolatiewaarde verbeteren

Warmteverlies dak

Zoals eerder vermeld is het belangrijk dat men begint met de juiste keuze van isolatiemateriaal. Ook de isolatietechniek kan sterk verschillen. Als men de zolder gebruikt als leefruimte kan men al niet de zoldervloer gaan isoleren.

Hierdoor zou er anders geen warmte op de zolder zijn. Hierbij zou het dan heel belangrijk zijn om de binnenkant van het dak te gaan isoleren.

Ook de techniek zal verschillen tussen bv. platte daken en hellende daken. Zo kan een plat dak ook geïsoleerd worden langs de buitenkant. Dit noemt men een “warm dak”Dit gebeurd door een isolatielaag op het dak te leggen en deze wordt beschermd door een afdekking zoals bv. EPDM of roofing.

Ook een hellend dak kan geïsoleerd worden langs de buitenkant. Deze methode noemt men de Sarking-methode. Tussen de draagstructuur en de dakbedekking gaat men isolatieplaten plaatsen.

Alle technieken voor een hellend dak zijn:

  1. De sarkingtechniek: Deze pas je best toe als de ruimten onder het dak gebruikt worden als leefruimte.
  2. Isoleren van dakgebinte: Deze techniek is toe te passen bij een zichtbaar dakgebinte
  3. Isoleren van zoldervloer: Het isoleren van een zoldervloer is enkel toe te passen als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte, deze oplossing is het snelste.

Alle technieken voor een plat dak zijn:

    1. Warm dak techniek: Men plaatst een dampscherm op de dakstructuur zodat er geen vocht of warmte via het dak ontsnapt. Dit dampscherm zit op de buitenkant van de dakvloer maar onder de dakafdichting.
    2. Omgekeerd dak techniek: Deze isolatie komt bovenop de dakafdichting maar onder een ballastlaag.
    3. Groendak techniek: Het plaatsen van een groendak is heel milieuvriendelijk en een goede oplossing voor een plat dak. Bij deze techniek plaatsen ze planten bovenop het dak.

Vergelijk de prijzen in 2 minuten!

De gevolgen

Zelfs al is het dak al heel goed geïsoleerd langs de binnenkant, kan het heel voordelig zijn om ook het dak te gaan isoleren langs de buitenkant. Hoe meer isolatie, hoe meer warmte er in het huis zal blijven.

U zal dus heel wat besparen op uw energiefactuur en uw huis zal ook minder CO2 uitstoten wat ook heel positief is voor het milieu.

Dakwerken laat je best altijd uitvoeren door een professional. Prijzen voor dakwerken kan je hier bekijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.