Plat dak onderhouden: veelgestelde vragen en stappenplan

Onderhoud plat dak
Sommige mensen hebben een hellend dak, anderen kiezen dan weer voor een plat dak. Eén ding is zeker: iedereen moet zijn dak onderhouden.

We kunnen zelfs meer zeggen: het wordt aangeraden om 2 keer per jaar een dakonderhoud te laten gebeuren. Een van de beste momenten om dit te laten doen is de winter. Er zijn echter enkele problemen die vaak voorkomen bij platte daken.

Veelvoorkomende problemen bij platte daken

Water onder dakbedekking

Water onder de dakbedekking, kortweg blaasvorming, is heel makkelijk te verklaren. Op het moment dat er (regen)water onder de dakbedekking komt vormt er zich als het ware een blaas. Wanneer dit gebeurt kan het water niet wegvloeien dus blijft de blaas staan op het dak.

Een blaas onder de dakbedekking moet je best zo snel mogelijk oplossen. Er zijn namelijk heel wat nadelen aan verbonden:

  • Schimmel kan zich vormen onder de blaas.
  • Ook zorgt het voor waterschade aan de onderkant van de roofing en schade aan het isolatiemateriaal van het dak. Hierdoor zal de isolatie van het dak ook minder goed worden.
  • Lekken zijn op langere termijn dan ook niet abnormaal.

Vorming van waterplassen

Aangezien regenwater wel eens kan blijven staan op een plat dak is het belangrijk om voor een goede waterafvoer te zorgen. Barsten, blazen en scheuren kunnen echter die afvoer tegenhouden. Ook mos en blaadjes hou je best zo ver mogelijk weg van de afvoer.

Een slechte afvoer kan ook negatieve gevolgen hebben. Bij plasvorming op je dak ontwikkelen zich scheurtjes en barstjes waardoor je binnen in jouw huis te maken gaat hebben met vochtproblemen of zelfs lekjes in het plafond. Na  72 uur zal het stilstaand water dat niet afgevoerd is of niet verdampt is, schade beginnen toe te brengen aan het dakmateriaal. Een regelmatige controle tijdens lente- en wintermaanden is dus ten zeerste aangeraden.

Afdichtingslekken

Een van de makkelijkst op te lossen problemen zijn afdichtingslekken. Door de naden en randen van de roofing kan soms vocht doorlopen. Dit kan dan ook weer zorgen voor vochtproblemen. Dit is echter makkelijk opgelost door het tijdig te controleren en af te plakken met speciale afdichtingstapes.

Vraag advies aan een dakexpert!

Temperatuurschommelingen

Een extra beschermingslaag, ook wel een schutlaag genoemd, beschermt een plat dak tegen de gevolgen van hoge temperaturen of uv-stralen. Deze beschermingslaag zorgt ook voor extra gewicht op de dakbedekking of roofing waardoor deze beter op zijn plaats blijft liggen. De schutlaag komt in een variëteit van materialen en dus een variëtiet van dakwerk prijzen.

Een schutlaag leggen is aangeraden. Wanneer er lange periodes zijn van warmte of koude kunnen de materialen beginnen uitzetten of inkrimpen. Wanneer de materialen die gebruikt zijn op het dak niet bestand zijn tegen deze temperatuurschommelingen kunnen er scheuren ontstaan.

Slijtage van materialen

Iets waar veel mensen niet over nadenken is de slijtage van de gebruikte materialen. De materialen op het dak moeten veel dingen weerstaan: Sneeuw, stormen, regen, hitte,… Hierdoor beginnen de materialen dan ook slijt te vertonen. Ze moeten dus goed worden onderhouden, er moet regelmatig gecontroleerd worden en er moeten vervangingen gebeuren waar nodig.
Onderhoud plat dak

Verkeerde plaatsing en slechte reparaties

Wanneer men zegt dat dakwerken het best kunnen worden uitgevoerd door een professional, is dat geen leugen.

Laat je plat dak herstellen door een vakman!

Vergelijk GRATIS offertes

Wanneer dit gedaan wordt door iemand die eigenlijk niet geschikt is voor de job komen er vele fouten voor zoals bv.:

  • foute materiaalkeuze
  • slecht advies
  • fout ontwerp
  • slechte plaatsing
  • schade tijdens werken
  • brandschade door onveiligheden

Als men deze fouten niet opmerkt kunnen er na verloop van tijd scheuren en dusdanig ook lekken ontstaan. Deze kunnen na verloop van tijd grote schade veroorzaken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.